Burgemeester Bronsvoort verrast Bennie Smeenk (met naast hem zijn echtgenote Marijke) met een koninklijke onderscheiding. Foto: Kyra Broshuis
Burgemeester Bronsvoort verrast Bennie Smeenk (met naast hem zijn echtgenote Marijke) met een koninklijke onderscheiding. Foto: Kyra Broshuis

Lintje voor Zwollenaar Bennie Smeenk

Algemeen

ZWOLLE - Een grote verrassing zondagmiddag voor Zwollenaar Bennie Smeenk (67). Na de clubwedstrijd van zijn Klootschietvereniging Zwolle wordt Smeenk door burgemeester Annette Bronsvoort verrast met een koninklijke onderscheiding. Na twee keer uitstel in verband met de coronamaatregelen is nu eindelijk zover. Onder toezicht van zijn gezin en de leden van de Klootschietvereniging wordt Smeenk gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Door Kyra Broshuis

Gestart in een kippenhok
“Samen sporten schept een band en zeker wanneer er daarna nog een hapje en een drankje wordt genuttigd”, zegt burgemeester Bronsvoort. “En wat dat betreft is het hier, bij jullie clubhuis, goed toeven. De vereniging startte in een kippenhok met 3 leden en nu, 50 jaar later, is het een bloeiende club met 65 leden en een prachtig eigen onderkomen. En dat is te danken aan jou, Bennie, en aan twee andere leden van het eerste uur: Harry ten Barge en Harrie Smeenk.”

Niet de beste schutter
De burgemeester vertelt dat Bennie Smeenk én zijn echtgenote Marijke op veel fronten actief zijn geweest voor de vereniging en dat Smeenk daarvoor ook de zilveren Bondsspeld heeft ontvangen. “Je bent niet de beste schutter, zo heb ik begrepen, maar wel de beste verenigingsman. De leden hebben dan ook een lintje voor jou aangevraagd en er is alle reden om dat toe te kennen.” Smeenk was oprichter van de Klootschietvereniging Zwolle en is tot op heden bestuurslid. Ook was hij van 1982 tot 2014 actief binnen de Nederlandse Klootschietbond. Van 2001 tot 2008 was Smeenk vicevoorzitter van de Achterhoekse Klootschietfederatie. “U bent een groot promotor van de sport en heeft een belangrijk aandeel gehad in de EK commissie. Daarnaast heeft u de allereerste veldbaan in Gelderland gerealiseerd. Voor dit totaal aan vrijwillige activiteiten, ontplooid voor de samenleving op het terrein van gezondheid, sport en cultuur, heeft u deze onderscheiding meer dan verdiend!”

Er volgt een hartelijk applaus van de aanwezige leden en het blijft nog lang gezellig aan de Berkenhofweg in Zwolle...

Bennie Smeenk krijgt het lintje opgespeld door zijn echtgenote Marijke. Foto: Kyra Broshuis