Geboren en getogen Grollenaren Gerrit (rechts) en Herman Oosterholt. Foto: Theo Huijskes
Geboren en getogen Grollenaren Gerrit (rechts) en Herman Oosterholt. Foto: Theo Huijskes

Gerrit en Herman ‘Van den Gleunigen’ Oosterholt oet Grolle!

Algemeen

Voor de rubriek ‘Hoe gaat het met u?’ had correspondent Theo Huijskes een gesprek met geboren en getogen Grollenaren Gerrit (79) en Herman (75) Oosterholt.

GROENLO - “Onze opa Gerrit Oosterholt is verantwoordelijk voor de bijnaam ‘den Gleunigen’. Hij was iemand die over alles en iedereen direct een mening had en daarbij erg rechtlijnig tewerk ging. Een goed mens, maar wel iemand die bijzonder ‘kot-an’ was, zoals wij dat hier in Groenlo zeggen. Het was vervolgens onze vader Herman, die de bijnaam kreeg toebedeeld”, aldus (klein)zoon Herman jr., die heden ten dage voornamelijk de eer te beurt valt om deze familietitel te mogen dragen. Het podium voor de rubriek ‘Hoe gaat het met u?’ voor de op 8 augustus 76 jaar wordende Herman en zijn oudere broer Gerrit, die op 31 juli zijn 80ste verjaardag hoopt te vieren, staat deze keer in de achtertuin van laatstgenoemde.

Gerrit en Herman maken deel uit van een uit zes kinderen, destijds aan de Marhulzenweg oftewel aan of in ‘de Peerdekoele van Grolle’ bestaand gezin. Beide broers hebben tal van overeenkomsten op diverse terreinen, tegelijkertijd levenservaringen waarover zij zelf een boek zouden kunnen schrijven. Zo waren beiden reeds op 5-jarige leeftijd lid van de Groenlose Hengelsport Vereniging (GHV), hetgeen bijvoorbeeld betekent dat Gerrit binnenkort zijn 75-jarige lidmaatschap mag vieren bij de mede door de Grolse stadsgracht groot geworden visvereniging, waarvan broer Herman dadelijk 65 jaar lid is. 

“Wonende aan de oever van de gracht, is de hengelsport ons beiden met de paplepel ingegeven”, reageren de broers. “Samen met Hendrik Kruidenier, August te Molder en Eduard Groothuis was onze vader in 1938 oprichter van de GHV. Nadat Kruidenier gedurende de eerste 2 jaar voorzitter was, heeft mijn vader die functie vervolgens maar liefst 38 jaar bekleed om daarna opgevolgd te worden door Toon Heinsman. Na de 11-jarige periode van Heinsman heb ik gedurende een periode van 25 jaar de voorzittershamer gehanteerd.” Aldus Herman, die in 2015 de hamer overdroeg aan Erik Mentink, de huidige GHV-voorzitter. Aangevuld door broer Gerrit, die ook nog 5 jaar als algemeen bestuurslid heeft meegedraaid, met de woorden: “Deze vereniging heeft door de jaren heen een bijzondere plaats in ons familiehart gekregen.”

‘De
hengelsport
is ons met
de paplepel
ingegoten’


Dienstverbanden bij Grolsch Bierbrouwerij
Een andere overeenkomst tussen beide broers is dat beiden werkzaam zijn geweest bij de destijds nog in Groenlo gevestigde Grolsch Bierbrouwerij. Gerrit, die na zijn schoolopleiding naast zijn militaire dienst ook nog bij de plaatselijke Monocon heeft gewerkt, kan als allround onderhoudsmonteur terugkijken op een 40-jarig dienstverband bij de Koninklijke Grolsch. Herman heeft als onderhoudsschilder 35 dienstjaren bij de bierbrouwer achter zijn naam staan. Dit omdat hij in zijn beginperiode naast de militaire dienst ook nog gewerkt heeft bij Schilderbedrijf ‘Batsman’ Wicherink in Groenlo en de KTV in Eibergen. Wat het leven in de vrije tijd betreft, zijn de beide broers ook verknocht aan de voetbalverenging Grol, de club waar zij nog altijd ondersteunend lid van zijn. Dit na een actieve voetbalperiode in een aantal prestatieve en recreatieve seniorenteams met de aantekening dat hierbij de echte prestatieve inbreng werd geleverd door Gerrit.

Een in familiekring bewerkstelligde, in dit geval bijzonder trieste en tegelijkertijd gedenkwaardige overeenkomst hebben beide broers meegemaakt toen hun echtgenotes kwamen te overlijden. Marietje Grave, de echtgenote van Gerrit Oosterholt, kwam reeds in 1977 en dat op 35-jarige leeftijd te overlijden met achterlating van haar echtgenoot en de kinderen Frank en Nathalie. Inmiddels is de bijna 80-jarige Oosterholt alweer 33 jaar gelukkig getrouwd met Magda Kolkman, met wie hij samen dochter Esther op de wereld heeft gezet. Laatstgenoemde heeft inmiddels samen met partner Pieter Peeters gezorgd voor de nog maar enkele maanden jonge spruit James, zodat het aantal kleinkinderen van vijf naar zes is opgehoogd. Terwijl oppas-oma Magda naar buiten komt om het kleine manneke te laten zien, laat een trotse opa Gerrit Oosterholt weten dat er geen beter middel is om jong en gelukkig in te leven te staan dan iets dergelijks in je schoot geworpen te krijgen.

Verenigingsactiviteiten op een laag pitje
De voor zich uitstarende Herman Oosterholt kan een en ander alleen maar beamen. Dit laatste zeker nadat zijn echtgenote Justa Harbers, en dat in december 2017, vrij plotseling op 70-jarige leeftijd kwam te overlijden en hij alleen achterbleef met zijn beide zoons Frans en Jan, hun partners en zijn vier kleinkinderen.

Opa Gerrit
Oosterholt
is verantwoordelijk
voor de
bijnaam
‘den Gleunigen’


“Van de één op de andere dag ziet de wereld er dan heel anders uit. Maar afgezien van het feit dat ik alleen verder moet, probeer ik er het beste van te maken. Maar het verlies van Justa en het aspect ‘ouder worden’ hebben wel tot gevolg dat ik diverse verenigingsactiviteiten heb beëindigd dan wel op een laag pitje heb gezet. Wel blijf ik Muziekvereniging Groenlo (voorheen Leo Harmonie), waarvan ik al meer dan 50 jaar actief lid ben, zo lang mogelijk trouw. De Boeren- en Hofkapel De Knolle was jaren geleden reeds een gepasseerd station en daarnaast heb ik ook mijn activiteiten ten behoeve van CV De Knunnekes behoorlijk ingeperkt. Maar deze prachtige vereniging helemaal op een zijspoor zetten, is er niet bij. Alleen al vanwege het feit dat ik in 1984 stadsprins van de carnavalsveste Grolle mocht zijn. Wat mijn verdere vrijwilligersactiviteiten aangaat, wil ik mij in beperkte mate nog blijven inzetten en dat onder andere voor de Stichting Houtzagerij Nahuis, waarbij ik ook nog met veel plezier een bestuursfunctie bekleed.”