Schutterskoning Harry Weenink (midden), Knupppelkoningin Saimi Woertman en Jeugdkoning Stijn Berentsen behouden hun titel nog een jaar langer. Zij gaan hun derde jaar in.

Schutterskoning Harry Weenink (midden), Knupppelkoningin Saimi Woertman en Jeugdkoning Stijn Berentsen behouden hun titel nog een jaar langer. Zij gaan hun derde jaar in.

Henri Walterbos

Gezamenlijk besluit gemeente, horeca en Stichting Grolse Kermis: kermis gaat niet door

Algemeen

‘Ons motto is dat je een onbezorgd kermisfeest moet kunnen vieren, zonder de anderhalve meter’

Door Henri Walterbos

GROENLO - Voor de meeste mensen zal het gezien de actualiteit niet als een grote verrassing komen maar desondanks wel een teleurstelling. Voor het tweede achtereenvolgende jaar geen Grolse Kermis. Raymond Frank, voorzitter van Stichting Grolse Kermis (SGK) is enigszins teleurgesteld maar vooral ook realistisch. 

“Enkele weken geleden hebben we, gezien de ontwikkelingen van dat moment, in goed overleg met de gemeente besloten de Grolse kermis door te laten gaan. Daar waren we al volop mee bezig. Iedereen was enthousiast. Zowel onze leden als ook de mensen in Groenlo. ‘Goh, we mogen weer lekker een feestje organiseren en vieren.’ Maar toen kwam de persconferentie van 9 juli en werden de teugels weer zodanig aangehaald dat we met die maatregelen geen kermis kunnen vieren. Op 13 augustus wordt het hele pakket aan corona-maatregelen tijdens de eerste ministerraad opnieuw bekeken. We verwachten ’s avonds dan weer een persconferentie. Dat is een week voor de kermis. Ja wat is wijs? Er is nu geen inschatting te maken hoe er dan gekeken wordt naar een evenement zoals wij dat vieren, met meer dagen en best wel veel mensen dicht op elkaar op een feestterrein. Daarnaast zeggen we zelf ook ‘stel dat ze op vrijdagavond 13 augustus bekend maken dat het zou kunnen dan moet je de week erop nog wel met de gemeente en de GGD om de tafel om al die regels te interpreteren en afspraken over de terreininvulling te maken. En ondertussen zijn we dan al aan het opbouwen.’ Dat kan gewoon niet. Ons motto is dat je een onbezorgd kermisfeest moet kunnen vieren, zonder de anderhalve meter.’ We verwachten dat dat niet mogelijk is. En wat gebeurt er als er op de eerste dag een paar besmettingsgevallen zijn? Ga je dan voor de andere dagen op slot? Je kunt je voorstellen dat het financieel risico dan veel te groot is en we genoodzaakt zijn het kermisfeest niet door te laten gaan.”

Er is binnen de organiserende SGK nog wel gekeken of het mogelijk is delen van het programma door te laten gaan. “De festiviteiten die we normaliter op de Maliebaan houden worden allemaal geschrapt. Je kunt kijken of je bepaalde activiteiten van bepaalde doelgroepen door kunt laten gaan, maar daar zitten ook weer maatregelen en voorwaarden aan vast waar het lastig van inschatten is hoe dat dan gaat uitpakken. Of het wordt een feest voor allen, of in dit geval helaas ‘niet.’ Het enige wat doorgaat zijn de viswedstrijd op zondagmorgen en de kleurplaatwedstrijd voor de jeugd. We laten sowieso nog wel van ons horen voorafgaande aan het eigenlijke kermisweekend.” Nadat het bestuur van SGK het besluit had genomen werd de boodschap direct aan de leden gecommuniceerd. “Zij vinden het allemaal jammer. Zij willen ook graag allemaal een feestje vieren, maar ze begrijpen allemaal dat het niet mogelijk is op deze manier. Veiligheid van de mensen staat voorop.”

Goed overleg
Frank kijkt met een goed gevoel terug op het overleg met de gemeente. “We hebben regelmatig goed overleg met de gemeente gehad over van alles. En de gemeente is degene die voor de kermisattracties zorgt, wij doen het feestgedeelte. We trekken samen op, vandaar dat we ook samen naar buiten treden; de gemeente, de horeca en SGK.” De horeca heeft ook aangegeven niets te gaan organiseren aan feesten, weet Frank. “De terrassen zullen vast open zijn maar voor zover ik weet zal er geen muziek of iets dergelijks georganiseerd worden. Dat de gemeente de attracties niet door laat gaan dat begrijp ik wel. Wil je de kermisattracties goed laten renderen dan hoort daar een feest bij, het vormt een geheel. Als je dat feest weghaalt wordt dat lastig. Dat is ook niet rendabel voor de kermisexploitanten. We hebben ook nog contact gehad met omliggende plaatsen hoe zij met het kermisfeest om gaan. Sommigen hebben ook al hun feesten geschrapt en sommigen kijken het nog even aan. Ook voor hen geen gemakkelijke besluiten om te nemen”

Geen onkosten
Frank zegt geen grote nadelige financiële gevolgen te ondervinden voor de SGK met het afgelasten van de Grolse kermis 2021. “We hebben contact gehad met al onze leveranciers. Zij hebben ons beloofd niets in rekening te brengen. Ook de geboekte bands niet. We hebben alle gemaakte afspraken een jaar door kunnen zetten, voor de editie van 2022. Daar zijn we hartstikke blij mee, want we kunnen geen beroep doen op het Waarborgfonds vanuit het Rijk omdat we een gratis evenement zijn. Ook de verenigingen die vrijwilligers zouden leveren die bardiensten draaien zijn al ingelicht. We zien eenieder graag op de kermis van 2022 van 19 tot en met 22 augustus om dan weer als vanouds feest te kunnen vieren!”