Afbeelding

Voetbal

Algemeen

Voetbal

Er is, beste toeristen, er is in dit magische stadje één ding dat alles slaat: ons voetbalvermogen. Ja, het hoge woord moet er maar even uit. Het lijkt een beetje op opschepperij en dat is het ook. Maar zonder opschepperij kom je nergens en het is tenslotte toch de bedoeling ergens te komen, nietwaar? Maar in wezen zijn we hier eigenlijk licht timide; we overdrijven niet en ik al helemaal niet. Dit moest even gezegd. Terug naar het voetbal. Jullie zullen weten dat de Grol en de Boys zijn gefuseerd, een eenheid zijn geworden. We hebben nu dus één machtige voetbalclub, de grootste vereniging van Groenlo en omgeving en daar weer de omgeving van. Zoiets.

We spelen volgens mij in de Tweede Klas van de KNVB. Is dat hoog? Ja, dat is een vraag waarmee ik niet uit de voeten kan. Het ligt er maar aan van welke kant- van welke zijlijn - je dat bekijkt. Toen ik in een ver verleden op de lagere school zat - dat was nog lager dus dan nu de basisschool - ging ik elk jaar een klas omhoog. Van de eerste naar de tweede enzovoort, totdat ik in de zesde klas zat. Dat was hoog man, die zesde klas, niet te believen. In sommige gevallen was er zelfs een zevende klas en die reikte eigenlijk helemaal tot aan de hemel. Daar komt de uitdrukking ‘in de zevende hemel’ ook vandaan.

Toen ik bij de Grol voetbalde, kwam ik in Grol 5 terecht en dat vonden ze bij mij thuis een geweldige prestatie. Die kwam ongeveer overeen met de zesde klas van de lagere school. Maar bij het voetbal tellen ze precies andersom. Het is om gek van te worden. Nu ben je het beste als je ‘eerste’ bent, maar op school was je het beste als je eigenlijk het laatste werd. Ik heb hierover nog een brief op poten geschreven aan het Genootschap voor de Nederlandse Taal, maar daar taal noch teken van gehoord.

Terug naar het voetbal. Wij hebben een ijzersterk eerste team (prestatief voetbal) dat eigenlijk al kampioen had moeten zijn, maar door die vervloekte corona is dat tijdelijk afgeblokt (vakterm). Over vaktermen gesproken: We hebben bij de Grol heel veel voetbaldeskundigen en daar luister ik intensief naar want ik steek er veel van op. We hebben nu een trainer/coach die precies kan uitleggen hoe er is gespeeld. En het gekke is dat als ik zo’n wedstrijd zelf heb gezien, achteraf toch blijkt dat ik het helemaal verkeerd heb gezien. Na de wedstrijd ga ik naar huis met het idee dat de Grol - uitzondering - heeft verloren. Maar als ik de andere dag de krant lees en het commentaar van de coach/trainer lees dan blijken we eigenlijk gewonnen te hebben. Ben je wel naar het voetbal geweest, vragen ze dan thuis.

Ik lees dat de trainer zegt dat we de ruimtes klein hielden. Dat begrijp ik dan niet want het veld heeft een bepaalde afmeting en een aantal spelers en dan kun je niet zeggen dat we de ruimtes klein houden want er is altijd een bepaalde ruimte. Maar hij zegt tevens dat we ‘goed stonden’, dat de linies goed aansloten en dat we meteen vanaf het eerste fluitsignaal druk konden zetten. Dat dit resulteerde in een snelle goal door de tegenstander maakte niet uit omdat juist door die tegengoal de gemotiveerdheid en het gaan voor elkaar toenamen. Hij zegt ook dat het getoonde spel zich in een opwaartse richting beweegt en dat daardoor de kansen vanzelf komen.

Hadden we nu verloren of toch gewonnen?


Torenwachter