Nieuwe en oude eigenaren van Café Halfweg, (vlnr) Wilfried Klein Gunnewiek, Theo Klein Gunnewiek, voorzitter Stichting Halfweg, Gerdi en Willem Wassink. Foto: Rob Weeber

Nieuwe en oude eigenaren van Café Halfweg, (vlnr) Wilfried Klein Gunnewiek, Theo Klein Gunnewiek, voorzitter Stichting Halfweg, Gerdi en Willem Wassink. Foto: Rob Weeber

Café Halfweg definitief in handen Stichting Halfweg

Algemeen

VOOR-BELTRUM - De deal is rond, bevestigde Wilfried Klein Gunnewiek van de werkgroep ‘Anderhalfweg’ dinsdagavond. Daarmee doelde hij op de afronding van de financiering van de aankoop van het Café Halfweg in Voor-Beltrum. Met de aankoop heeft de Stichting Halfweg het gehele feestgebeuren en bijbehorend onderkomen in eigen beheer.

Door Rob Weeber

Café Halfweg vormt een centrale plek in de gemeenschap Voor-Beltrum en behoort daarmee tot het hart van de buurt. Het bestaat als sinds 1898. Toen de huidige eigenaren Willem en Gerdi Wassink dan ook te kennen gaven dat ze het café wilden verkopen, werd alles en iedereen gemobiliseerd om het gebouw toch vooral voor de eigen gemeenschap te behouden. “We hadden besloten om het café te verkopen en keren nu weer terug naar onze ‘oude buurt in de buurtschap Eefsele bij Groenlo”, licht Willem de verkoop toe. “Op zich had dat geen haast, maar na een gesprek met de Stichting Halfweg is de vaart erin gekomen. Een enquête onder de inwoners leerde dat 80 procent het café in eigen beheer wilde en toen hebben we de knoop doorgehakt en zijn in onderhandeling gegaan met de stichting.”

Het café was tot 1999 eigendom van het echtpaar Jan en Annie Groot-Zevert. Zij hadden naast het café ook een bakkerij die in 1995 werd gesloten. In 2002 namen Willem en Gerdi Wassink het café annex woonhuis over. “De combinatie bakkerij en café was zwaar”, aldus Theo Klein Gunnewiek, die sinds de jaren ‘70 al bij Halfweg over de vloer komt. “Op vrijdagavond bijvoorbeeld ging Jan om 22.30 uur naar bed om vervolgens diep in de nacht weer op te staan voor de bakkerij. Annie nam dan de tap over.” Wassink zelf heeft het café nooit ‘commercieel’ geëxploiteerd, alleen verhuurd aan de Stichting Halfweg. “De locatie trekt niet veel voorbijgangers aan en er is niets erger dan in een leeg café voor het raam te staan en aankomende fietsers voorbij zien gaan.” 

Thuishonk
Het werd vanaf 2002 het thuishonk van het Voor-Beltrumse verenigingsleven. Iedere vereniging had ook zijn eigen sleutel. Dat had ook wel een nadeel. “Een keer werden we ’s morgens om zes uur gewekt door geluiden beneden. Dat bleken jongelui te zijn die na een nacht stappen nog wat wilden drinken. We hebben ze er toen toch uitgezet.”

De wanden hangen vol met herinneren aan het verenigingsleven. Alle hoogheden van carnavalsvereniging de Maïspotters bijvoorbeeld hangen aan de muur. Wassink zelf was in 2003 prins carnaval. Ook hangt er een plank met zwartgeblakerde spijkers. “Dat was het restant van een paasvuur met afgedankte pallets van de Grolschfabriek,” aldus Wassink. “Gerdi en ik zijn blij dat het café in handen van de stichting is gekomen. De samenwerking is altijd optimaal geweest. Voor-Beltrum is een actief buurtschap waar veel creativiteit heerst. Zo is ook het voetbal gebleven. Ze hebben met VIOS Beltrum een deal gemaakt om onder hun vlag uit te komen, maar wel op eigen terrein naast het café.”

Identiteit
Ook Theo Klein Gunnewiek, voorzitter van de stichting Halfweg is tevreden over de afgelopen onderhandelingen. “Het café behoort tot de identiteit van onze gemeenschap en dat mocht niet in handen van derden komen. Misschien was het dan wel afgebroken voor woningbouw. Vergeet niet dat we zo’n 150 activiteiten per jaar hebben, van kermis tot kaartavond. We hebben in november 2020 de werkgroep ‘Anderhalfweg opgestart en zijn begonnen met het ophalen van 500.000 euro. Dat was het bedrag dat we wilden hebben voor aankoop en eerste verbouwingen. In eerste instantie wilde de bank niet financieren, dus toen hebben we met de notaris een plan uitgewerkt voor het uitgeven van certificaten en het verstrekken van leningen aan particulieren. Zo’n 380 adressen zijn benaderd. Ook hebben we enkele schenkingen gehad. In totaal is daarmee 360.000 euro opgehaald. Het restantbedrag hebben we uiteindelijk toch via de bank kunnen regelen. Daarmee hebben we ons streefbedrag gehaald, hoewel de actie nog niet afgelopen is.”