Toon Heinsman (links) en Hennie Heinsman (rechts) ‘gebroederlijk’ naast elkaar. 
Foto: Theo Huijskes
Toon Heinsman (links) en Hennie Heinsman (rechts) ‘gebroederlijk’ naast elkaar. Foto: Theo Huijskes Theo Huijskes

Hoe gaat het met: de gebroeders Toon en Hennie Heinsman

Algemeen

‘Groenlo zou nog meer gepromoot moeten worden!’

Door Theo Huijskes

Voor de rubriek ‘Hoe gaat het met u?’ had correspondent Theo Huijskes een gesprek met de gebroeders Toon (78) en Hennie (75) Heinsman. Beiden zijn geboren en getogen Grollenaren, bij wie dientengevolge alle ontwikkelingen met betrekking tot het vestingstadje Grolle na aan het hart gaan. “Alleen al omdat het stadje reeds is ontstaan in de zevende eeuw en dat rond het jaar 610, zou Groenlo nog meer gepromoot moeten worden!”

GROENLO - Twee Grollenaren in hart en nieren en dat niet alleen omdat zij zijn geboren op respectievelijk 11 maart 1943 en 24 januari 1946 in de Notenboomstraat en dat ook nog eens binnen de stadsgracht in een gezin met zes kinderen. Ook met de lagere school St. Canisius werd door beide broers het basisonderwijs binnen de gracht genoten. Verder kozen Toon en Hennie met betrekking tot de liefde voor hun leven voor in Groenlo geboren en getogen partners. In dit geval wist Toon Helma Lichtenberg voor zich te winnen en besloot Hennie zijn leven kleur te geven met echtgenote Joke Emaus. En dat onderlinge Grolse liefde voor het leven geldt, bewijst wel het feit dat Toon en Helma, ouders van Martin en Ellis, al 52 jaar met elkaar zijn getrouwd en Hennie en Joke, ouders van Duco en Manon, in de eerste helft van 2022 50 jaar. Ook wat hun werkzame leven betreft, hebben beiden de kost hoofdzakelijk op Groenlose bodem verdiend. Zo was Toon als bouwkundig tekenaar meer dan 40 jaar in dienst van het Architectenbureau Michon, later Ankoné, en heeft Hennie bijna 40 jaar gewerkt bij de Koninklijke Grolsch Bierbrouwerij als onder andere hoofd werktuigbouwkundige dienst in Groenlo en hoofd Horeca technische dienst in Enschede.

Ondanks leeftijdsverschil een ware twee-eenheid
De aan Grolle verknocht zijnde broers hebben ondanks het leeftijdsverschil altijd goed met elkaar kunnen opschieten. “Natuurlijk hebben wij in onze jeugdjaren elkaar regelmatig in de toen nog aanwezige haren gezeten. Maar wanneer het ertoe deed, vormden wij een ware twee-eenheid”, vertellen beide ‘Heinsmannen’ in koor. “Voorbeelden waarbij wij elkaar op de voet volgden en nog volgen, zijn talrijk. Zo zijn er diverse verenigingen in Groenlo, waar wij samen lid van waren of dat heden ten dage nog steeds zijn.” Toon, voorheen recreatief voetballer en een korte periode bestuurslid, is reeds 67 jaar lid van S.V. Grol en Hennie, voorheen doelverdediger in een lager team en 10 jaar verzorger van onder andere Grol 1, is al 63 jaar lid van dezelfde club. Naast actieve aanhangers van de Groenlose Hengelsport Vereniging (GHV), waren beiden in het verleden ook vechtsporters: Toon als bokser en Hennie als judoka. Maar daarnaast hebben beiden ook aan de totstandkoming van de naamgeving ‘Groenlo, hét stadje van plezier!’ het nodige bijgedragen. Zo waren de gebroeders actief lid van de buurtvereniging ‘De Walnoot’ en daarnaast vooraanstaande leden van de voorheen in het Pioniersgebouw gehuisveste en inmiddels niet meer bestaande ‘Amberclub’, waarbij zij zichzelf wisten te onderscheiden als veruit de beste afnemers.

Kermis en carnaval kenmerken de veste Grolle
Wat de muzikale activiteiten aangaat, claimt Toon nog steeds de eer dat hij de oprichter is van het carnavalsorkest ’Een Steekje Los’ en beweert Hennie dat hij de plaatselijke Leo Harmonie, inmiddels Muziekvereniging Groenlo geheten, van muzikale impulsen heeft voorzien. Hoe het ook zij, als authentieke Grollenaren dragen beiden de Grolse volksfeesten Kermis en Carnaval in ieder geval op handen. Zo hebben beiden zitting gehad in het Groenlo’s Kermiscomité en daarnaast diverse taken vervuld binnen de carnavalsvereniging De Knunnekes. “Wat het Grolse carnaval betreft, is het mogen zijn van stadsprins Toon I en stadsadjudant Hennie in het jaar 1974, en dat gedragen door het carnavalsmotto ’Eenmaal lang, eenmaal kort!’, nog steeds één van de absolute hoogtepunten in ons leven. Als elfde, tevens jubileumprinsenpaar van de razend populaire Grolse carnavalsclub, en dat destijds op de voor die functies vrij jonge leeftijd van respectievelijk 30 en 27 jaar, mogen regeren, is niet in woorden uit te drukken, zo mooi! En dan te bedenken dat wij voorafgaande aan dat carnavalsjaar ook al een zevental jaren hebben opgetreden als buutreedners in de alom bekende ‘nölletonne’. Prachtige, onvergetelijke tijden meegemaakt, zoals dat heden ten dage nog steeds het geval is bij deze in Groenlo niet meer weg te denken carnavalsfamilie.”

‘Wij mogen
niet blijven
leunen op de
schouders van
Edwin Bomers’

Groenlo heeft te allen tijde nieuwe impulsen nodig
Volgens Toon en Hennie Heinsman zijn er voor een verdere, te verbeteren promotie van Groenlo wel nieuwe impulsen nodig. “Laat het duidelijk zijn dat wij als echte Grollenaren van mening zijn dat alles wat je gelukkig en gezond maakt, in dit stadje aanwezig is. Maar stilstand is ook in dit geval achteruitgang. Wanneer het de promotie van Groenlo betreft, mogen wij niet blijven leunen op de schouders van Edwin Bomers van Marveld Recreatie, degene die met zijn nationaal en internationaal bekende vakantie- en recreatiepark Groenlo iedere dag van het jaar reeds Groenlo promoot. Als dank daarvoor moeten wij als Grollenaren voor een tegenprestatie zorgen met het nemen van de nodige initiatieven, die de verdere bloei van ons vestingstadje bewerkstelligen. In dat verband is het bijvoorbeeld bedroevend om te zien dat er in en rond de Wheme in hartje Groenlo nabij SCC De Mattelier nog steeds geen schot zit in de aanpak van het voormalige, leegstaande Rabobankgebouw, alsmede de voormalige vestiging van het RIAGG. Ook lijkt het ons tijd worden dat de Beltrumsestraat als winkelstraat een update krijgt, waarbij er snel een antwoord moet komen op de vraag of deze straat al dan niet afgesloten moet worden voor het autoverkeer.”

‘Wat zou het
mooi zijn
als er in de
binnenstad
kermis werd
gevierd’


Grolse horeca moet hoognodig de handen ineenslaan
Terugkomende op het uitgaansgebeuren in Groenlo, zijn Toon en Hennie Heinsman van mening dat het de hoogste tijd wordt dat de plaatselijke horeca de handen ineenslaat.
“Helaas wordt het nog steeds telkenmale duidelijk dat de plaatselijke horeca elkaar het licht in de ogen niet gunt. Van een goede samenwerking is geen sprake, om het nog maar niet te hebben over de gevolgen daarvan voor de vele activiteiten en festiviteiten in ons eigen Grolle. Het Kermiscomité heeft nu een enquête uitgeschreven onder de plaatselijke bevolking. Een goede zaak, maar wanneer de horeca elkaar blijft tegenwerken, komt er met welke uitkomst van deze enquête dan ook geen oplossing waarop geheel Groenlo zit te wachten. Wat zou het mooi zijn dat de Maliebaan wordt aangewend voor alleen de volks- en kinderspelen en dat er op een geheel overdekte Markt in Groenlo, alsmede op enkele andere plaatsen in de binnenstad in plaats van in een tent kermis wordt gevierd onder aanvoering van de gezamenlijke horeca en dat de Koningsparen zoals voorheen worden gehuldigd op het bordes van ons aller Grolse stadhuis!”