College van Gedeputeerde Staten en directie Provincie Gelderland maken zich onder toeziend ook van het college van gemeente Berkelland op voor een dag vergaderen in de Achterhoekse buitenlucht. Foto: Henri Walterbos

College van Gedeputeerde Staten en directie Provincie Gelderland maken zich onder toeziend ook van het college van gemeente Berkelland op voor een dag vergaderen in de Achterhoekse buitenlucht. Foto: Henri Walterbos

'Wi-j bunt neet van suuker'

Provinciale bestuurders vergaderen in de Achterhoekse buitenlucht

Door Henri Walterbos

BELTRUM - Als de binnengedruppelde bestuurders even voor negenen in de ochtend met elkaar aan de koffie staan deze dinsdagmorgen in de Toltuin van de familie Pape aan de Schuurmansweg en over de groene weilanden van het Beltrumse land uitkijken, worden kussentjes voor op de gereedstaande klapstoeltjes aangedragen. “Daar heb je het al. Dat krijg je met mensen die gewend zijn om op het pluche te zitten,” lacht Commissaris van de Koning John Berends, tijdens het informele onderhoud als opmaat naar een dag vergaderen in de Achterhoekse buitenlucht met het College van Gedeputeerde Staten en directie Provincie Gelderland. De vrolijke toon is gezet. De sfeer is goed. “Wat is het prachtig hier. Ik heb bijna geen zin meer om te vergaderen. Die maïs hier. Drie meter hoog. Zo hoog heb ik het nog nooit gezien. Kunnen we daar ook een foto maken?” Wat volgt is een mini-college van burgemeester Joost van Oostrum over de aanstaande maïscampagne.

De Commissaris is helemaal in zijn element en op zijn plek. Jan Markink, Gedeputeerde Algemeen Bestuur, Financiën, Toezicht gemeentelijke financiën, Grondzaken en Sport, uit Borculo, glimt vanaf het moment van binnenkomst. “Dit is in mijn achtertuin, in het mooiste stukje van Nederland.” De temperatuur is niet zomers, maar het is droog. “Wi-j bunt neet van suuker,” haalt Markink lachend zijn schouders op. De bestuurders willen frequent vergaderen in de provincie. Deze dag in de fraaie Toltuin in Beltrum.

Waardig ambassadeur
Na de koffie geeft Berends het woord aan van burgemeester van Oostrum om de aanwezigen welkom te heten in gemeente Berkelland, in de Achterhoek. “Het is immers jouw grondgebied Joost.” Van Oostrum toont zich een waardig ambassadeur van de Achterhoek en geeft de afgevaardigden uit het provinciehuis het een en ander mee om nog eens over na te denken. “We hebben als bestuurders een goede band met de Provincie. We weten elkaar snel te vinden als het nodig is, over welk onderwerp dan ook. Het is fijn om nu ook even informeel dingen met elkaar te bespreken. Voor ons komen er spannende tijden aan, want wij gaan op weg naar de verkiezingen. Dat betekent dat we als gemeente weer vaker in het nieuws zullen komen. Er wordt van alles heen en weer uitgewisseld. Ik zeg altijd ‘als je echt wilt weten hoe het zit, bel een van ons. Dat is de beste bron als je echt wilt weten hoe het zit.’ Wees welkom met elkaar hier. Dit hier is de Achterhoek zoals het moet zijn. Er wordt hier hard gewerkt. Er wordt hier op een zinnige manier door de boeren ingezet op de transitie in de landbouw. Dat is keihard nodig, want anders houden we het niet vol. Dat gebeurt hier echt in de Achterhoek. Die maïs is hoog. Dat is belangrijk,” wijst van Oostrum naar het nabij gelegen fraaie stukje natuur.
“Maar ook die andere onderdelen die je hier ziet in het landschap zijn belangrijk. Het is ook wel spannend. Het komt wel eens voor dat je een hoogleraar planologie hoort en die zegt ‘ach, er is nog ruimte zat, want twee derde van Nederland is landbouwgrond.’ Dan denk ik bij mezelf, ‘op die landbouwgrond wordt ons voedsel verbouwd. Er wordt gewoon geld verdiend voor de BV Nederland. Dat kun je niet zomaar opzijschuiven. Daarnaast hebben we met elkaar waanzinnige uitdagingen, zoals ‘aanpak droogte in de Achterhoek’. Deze zomer is dat minder, maar de afgelopen drie zomers hebben we echt gezien dat we hier keihard aan de bak moeten, naast de energietransitie. Maar je kunt niet alles doen. Als je alles tegelijk wit doen, en je pakt het separaat op, dan kom je zelfs in de Achterhoek grond tekort, dus je zult al die grote taken die er liggen in het landelijk gebied op een slimme manier moeten doen. We hebben er zelfs speciaal een portefeuillehouder voor die zich ermee bezighoudt. Dat is echt keihard nodig. Om dit hier mooi en leefbaar te houden hebben die agrariërs toekomst nodig en hebben we met elkaar een aantal bestuurlijke knopen door te hakken. Daarom is het goed dat we elkaar af en toe treffen. Nogmaals, wees welkom, maar geniet ook, want als je een dag in de Achterhoek niet hebt genoten, dan heb je iets niet goed gedaan.”

Ideeën opdoen
Aansluitend mag een trotse Bram Pape vertellen over de locatie waar het gezelschap zich bevindt. “Een mooi bruggetje burgemeester,” begint Bram. “Ik denk dat jullie allen vandaag genoeg ideeën opdoen die aan het verhaal van de burgemeester kunnen bijdragen. Later op de dag zien we elkaar weer, want ik heb een paar leuke activiteiten om jullie te inspireren. Daarbij verzoek ik jullie allen alvast een probleem in jullie hoofd op te nemen waar je misschien meezit, een oplossing voor zoekt. Hoef je niet te delen. Mag privé, mag zakelijk, maakt niet uit.” “We hebben geen problemen,” lacht Berends wederom. Met een lach wordt de dag gestart in de Achterhoekse buitenlucht, een voorbode van voor de inwoners van de Achterhoek, en de rest van de provincie, hopelijk vruchtbare dag.”

'Als je een
dag in de
Achterhoek
niet hebt
genoten, dan
heb je iets
niet goed
gedaan'


Als er informeel nog nagepraat wordt tussen college van gemeente Berkelland en gedeputeerden gaat onze verslaggever opweg naar zijn toetsenbord voor de naderende deadline. De Schuurmanweg uitrijdend hangen bij minicamping ‘de Hippe Kip’ de Achterhoekvlag en Regenboogvlag vrolijk naast elkaar te wapperen. De Achterhoek op zijn mooist!


toltuin.nl

Foto: Henri Walterbos
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding