Nico en Tineke Heinen, staand in hun achtertuin met uitzicht op de Voor-Beltrumse weilanden. Foto: Theo Huijskes
Nico en Tineke Heinen, staand in hun achtertuin met uitzicht op de Voor-Beltrumse weilanden. Foto: Theo Huijskes

‘Nooit gedacht dat wij in deze mooie omgeving van de Achterhoek zolang zouden blijven wonen!’

Algemeen

Nico en Tineke Heinen

Voor de rubriek ‘Hoe gaat het met u?’ had correspondent Theo Huijskes deze week een ontmoeting met het echtpaar Nico en Tineke Heinen, na anderhalf jaar in Groenlo woonachtig te zijn geweest, nu alweer 46 jaar met veel plezier gesetteld in het natuurschoonrijke Voor-Beltrum, maar dat wel op het adres Grolseweg 22.

GROENLO - In de woonkamer van hun vrijstaande woning met daarbij een schitterend uitzicht op alleen maar weilanden met daarin grazende koeien, vertelt Nico (71) met een aanstekelijke passie zijn levensverhaal, terwijl echtgenote Tineke aandachtig meeluistert. Hierbij komt duidelijk naar voren dat het in 1974 in het huwelijk getreden echtpaar, toen niet alleen met het kiezen voor elkaar een juiste beslissing heeft genomen, maar dat zeker ook met hun eerste woonbestemming vanaf het moment dat men elkaar het jawoord had gegeven. “Vooraf hadden wij het nooit voor mogelijk gehouden dat wij inclusief een korte periode Kuyperstraat in Groenlo, ons hier nu al zolang helemaal thuis voelen. Dit zeker gelet op het feit dat Nico, vanwege onder ander het werk van zijn vader, op diverse plaatsen in Nederland een onderkomen heeft gehad. Eigenlijk is een grote wens van ons beiden in vervulling gegaan, zijnde het mogen wonen in een idyllisch, natuurrijk gelegen buitengebied.”

In tal van Nederlandse plaatsen woonachtig
Ondanks de Achterhoekse roots van zijn ouders is Nico in 1950 in het Overijsselse Vollenhove geboren. Omdat zijn vader het beroep van onderwijzer had op onder andere ULO-scholen, waren diverse verhuizingen er de oorzaak van dat hij niet alleen buiten de Achterhoek is geboren, maar tevens in tal van plaatsen in dit land onderdak heeft genoten. Eén van die plaatsen is Raamsdonksveer in het Brabantse land, waar hij zijn aldaar geboren echtgenote Tineke ontmoette, waarmee hij samen hun drie kinderen, te weten de dochters Marian, Jolien en Annemiek, op de wereld heeft gezet. “Na hun studies in Groenlo en omgeving, zijn zij uitgewaaid naar respectievelijk Deventer, Maarssen en Breda, alwaar zij met hun partners gezorgd hebben voor acht prachtige kleinkinderen: zes jongens en twee meisjes, waarvan de oudste 15 jaar is en de jongste ruim een jaar. Wij vormen een bijzonder hechte familie, die ondanks de onderlinge afstanden vele contacten met elkaar onderhoudt.”

Werkzame leven bij Grolsch
“Na eerst tal van studies te hebben gevolgd, heb ik in eerste instantie gesolliciteerd op een stageplek bij de Grolsch Bierbrouwerij in Groenlo. Ook die keuze had te maken met de contacten van mijn ouders met en in deze regio”, vertelt Nico. “Die stageperiode verliep in de beleving van beide partijen zo goed, dat ik na mijn militaire dienst in 1974 aan de slag kon bij de later naar Boekelo verhuisde bierbrouwer. Mij stageperiode en dergelijke meegerekend, heb ik al met al een periode van 40 jaar volgemaakt en dat te beginnen als assistent-bedrijfsleider om vervolgens een aanstelling te krijgen als algemeen bedrijfsleider. Een functie die in dit geval niet met slechts enkele woorden is uit te leggen. Omschrijf het maar dat ik op de totale Grolsch-winkel moest passen en dat in de breedste zin van het woord. In die functie heb ik overigens het meeste plezier en voldoening beleefd aan het zijn van projectleider van de totale nieuwbouw van Grolsch in Boekelo, die helaas voor Groenlo en Enschede tot gevolg had dat de beide vestigingen daar werden gesloten.”

Buitenlandse projecten
Het vele, tevens innovatieve werk van Nico Heinen bij Grolsch, heeft hem tevens op het spoor gezet om tal van buitenlandse projecten te initiëren dan wel te coördineren. “In die functie, en dat tot 2012 toen ik in de gelegenheid werd gesteld om met vervroegd pensioen te gaan, heb ik de daarbij aangeboden kansen aangegrepen om alle wereldcontinenten te bezoeken. Daarbij ben ik voor mijn werk in tal van landen geweest, van Rusland tot Tunesië, van Japan tot Polen, van Australië tot Argentinië en ga zo maar door. Reizen waarmee weliswaar een ongekend aantal dagen gemoeid ging, zoals een veertiendaagse reis door India, maar die mij wel een onvergetelijke schat aan levenservaringen hebben opgeleverd”, aldus Nico, die de Grolsch Bierbrouwerij nog altijd dankbaar is voor het door hem genoten arbeidsgenot. “Een werkgever, en dat zullen talrijke oud-collega’s beamen, die altijd de beste bedoelingen had met en voor het personeel. Als werknemer werd je, naast de gebruikelijke verplichtingen, veel vrijheid gegund. Bovendien werd er veel aandacht besteed aan het aspect gezelligheid. Van het minste of geringste werd er een feestje gemaakt.”

Voor-Beltrum is hecht en ambitieus
Naast de uitoefening van individuele hobby’s, zoals tuinieren, klussen, lezen en reizen, is en blijft Nico Heinen actief binnen de gemeenschap Voor-Beltrum. En dat onder andere als lid van een schaats- en wielergroepje, waarmee ooit aan de Elfstedentocht werd meegedaan, alsmede als vrijwilliger van de onderhoudsgroep Halfweg. Verder is hij buiten Voor-Beltrum nog actief als voorzitter van het verantwoordingsorgaan van het Pensioenfonds van de Grolsche Bierbrouwerij, en niet te vergeten al circa 15 jaar als molenaar en zager bij de Stichting Vrienden van De Molen ‘Agneta’ in Ruurlo. Maar datgene wat met stip bovenaan zijn lijstje met aandachtspunten staat, betreft het wel en wee van de uit circa 650 ingezetenen bestaande gemeenschap Voor-Beltrum. “Weet je dat deze relatief kleine gemeenschap bijzonder hecht en tegelijkertijd ambitieus is. De Stichting Halfweg, waarvan ik destijds één van de oprichters was en vervolgens sedert de oprichting in 2002 een tiental jaren voorzitter, vervult daarin en daarbij een belangrijke, overkoepelende functie. Dat men dat met verve doet, bewijst wel de onlangs bewerkstelligde aankoop van Café Halfweg met het gevolg dat naast het DVV-sportcomplex en het kunstwerk aan de Grolseweg nu ook deze, voor tal van activiteiten en festiviteiten belangrijke, lokaliteit eigendom is van de stichting. Een unieke constructie, gerealiseerd door een dergelijke kleine gemeenschap. Chapeau en nog eens chapeau!”
Aldus de tot in de kleinste details geïntegreerde Voor-Beltrummenaar, die niet voor niets in 1987 werd gekozen tot Prins Carnaval van CV De Maïspotters in Voor-Beltrum en zichzelf een plaatsje binnen deze gemeenschap wist te verzekeren door in 1978 tijdens de Voor-Beltrumse Kermis de titel ‘Schutterskoning’ op te eisen.