De muziekkoepel blijkt in de avonduren een hangplek voor jongeren te zijn. Foto: Kyra Broshuis

De muziekkoepel blijkt in de avonduren een hangplek voor jongeren te zijn. Foto: Kyra Broshuis

Overlast muziekkoepel blijkt lastig tegen te gaan

Algemeen

OOST GELRE - De teloorgang van de Muziekkoepel aan de Maliebaan in Groenlo blijft de gemoederen bezig houden. OLW zegt bij de raadsvergadering dat er jaren vragen worden gesteld en dat de gemeente zich actiever moet opstellen.

Door Kyra Broshuis

“Meerdere fracties hebben de afgelopen jaren aandacht van dit college gevraagd voor de voortdurende vernielingen en overlast door met name hangjongeren bij deMuziekkoepel in Groenlo. Als reactie gaf het college telkens aan dat men werkte aan verbetering van de situatie. Een jaar geleden werden een aantal concrete toezeggingen aan de gemeenteraad gedaan. Goed dat er zich vervolgens vrijwilligers en verenigingen hebben gemeld, werkgroepen zijn gevormd en er alvast herstelwerkzaamheden zijn verricht. Maar wij zien ter plekke nog steeds regelmatig groepen hangjongeren die overlast en zwerfvuil veroorzaken en wij maken ons zorgen dat dit weer zal leiden tot nieuwe vernielingen. Ook krijgen wij signalen dat de gemeente de vrijwilligersgroep onvoldoende support geeft en het proces mede daardoor niet vlot verloopt”, zo zegt Wallerbos. Hij wil weten wat de status met betrekking tot de toekomstige invulling en gebruik van het gebied is. Ook vraagt hij hoe het zit met het jongerenwerk dat ingeschakeld is en wat de politiecontrole heeft opgeleverd. “En waarom is er niets met de suggestie van OLW gedaan om, net als bij Ravott’n, een gebiedsverbod na zonsondergang in te stellen?” 

Enquete
Het antwoord van burgemeester Bronsvoort en wethouder Bart Porskamp is teleurstellend voor OLW. De gemeente zegt dat de werkgroep een enquête uitzet in de buurt waarin de buurtbewoners wordt gevraagd naar hun visie op de Muziekkoepel en omgeving. Dat er nog steeds overlast wordt ervaren, blijkt wel uit meldingen bij de politie en de boa’s, zo erkent de gemeente, een ‘heterdaadje’ is echter lastig.

Jongeren naar andere plek
‘Een verbod voor onbevoegden op en rondom de Muziekkoepel op bepaalde tijden biedt een oplossing. De boa’s hebben contact met de jongeren onderhouden vanuit de gemeente. De verwachting is dat de jongeren naar een andere plek zullen gaan. Jongerenwerk Mazzel krijgt een verbindende rol om samen met de jongeren te kijken naar een geschikte plek. Daarnaast zullen de ongewenste gedragingen besproken worden’, zo schrijft de gemeente in een reactie. ‘De boa’s en de politie nemen de Muziekkoepel mee in de surveillancerondes, dit gebeurt door de weeks en in de weekenden ook in de avonduren. Die controles hebben geleid tot zicht op de personen die bij de Muziekkoepel hangen. Het constateren van strafbare feiten is moeilijk gebleken en er kan alleen worden gehandhaafd op basis van een heterdaad’, stellen de burgemeester en wethouder.

“Eigenlijk is dus nog niets veranderd voor de omwonenden qua overlast”, concludeert Wallerbos. “Het lijkt er sterk op dat de gemeente het probleem toch vooral neerlegt bij de buurt en enkele vrijwilligers en verenigingen.”