Het echtpaar Paul en Anny Meeskes-Kolkman geeft tekst en uitleg over de beëindiging van de vereniging ENO in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Het echtpaar Paul en Anny Meeskes-Kolkman geeft tekst en uitleg over de beëindiging van de vereniging ENO in Groenlo. Foto: Theo Huijskes Theo Huijskes

ERNST, NUT en ONTSPANNING houdt op te bestaan

Algemeen

ENO zorgde halve eeuw voor ontspannings-activiteiten t.b.v. ouderen

Door Theo Huijskes

GROENLO - In plaats van een jubileumfeest in het kader van het 50-jarig bestaan, heeft de Grolse vereniging ENO (Ernst, Nut en Ontspanning) op donderdag 21 oktober jl. voor al haar leden een gezellige slotbijeenkomst georganiseerd. In dit geval een avond die helemaal in het teken stond van het einde van de in 1971 en dat 50 jaar geleden opgerichte club. Een vrijwilligersorganisatie die in eerste instantie de invalide medemens en in een later stadium tevens vele ouderen uit Groenlo en omgeving de nodige ontspanning heeft aangeboden in de vorm van tal van activiteiten. De oorzaak van de opheffing heeft te maken met het gegeven dat gedurende de laatste halve eeuw de ontwikkelingen niet hebben stilgestaan. Er zijn vandaag de dag tal activiteiten dichtbij huis waarbij ouderen aan hun trekken kunnen komen.

Echtpaar Meekes-Kolkman
Over de opheffing van de in Groenlo en omliggende buurtschappen op handen gedragen vereniging hebben wij een gesprek met Paul en Anny Meekes-Kolkman, zijnde het echtpaar dat als laatste der Mohikanen de leiding had over de ENO-familie. Is het namelijk Anny, die de laatste jaren niet alleen als voorzitter, secretaris en als het moest ook nog als penningmeester de bestuurlijke honneurs voor haar rekening nam, manlief Paul was degene die haar niet alleen met raad en daad terzijde stond, maar ook nog eens alle hand- en spandiensten voor zijn rekening nam.

Afscheidsfeestje was
een waardige
afsluiter van
50 jaar ENO

“Naast het gegeven dat de tijden snel en ingrijpend veranderen, is het niet meer te doen”, aldus Anny. “Daarbij moet in ogenschouw worden genomen dat ik inmiddels 83 jaar ben en Paul zelfs 86 en dat er niemand klaar staat om het van ons over te nemen. In 2008 heb ik mij laten overhalen door Betsie Andringa-te Boome en haar toenmalige partner Gerrit Rootinck -beiden inmiddels overleden- om tot het bestuur toe te treden. Al vrij snel bleek dat ik in mijn eentje zo’n beetje het gehele dagelijks bestuur vertegenwoordigde, anders gezegd: ik was de klos! Paul maakte toen al sinds 2001 deel uit van de ENO-club. Dit met name als initiatiefnemer en organisator van de biljartclub en tevens voor de behartiging van allerlei klusjes buiten het bestuur om. Het meest gedenkwaardige moment in mijn 13-jarige bestuursperiode was de verhuizing in 2010 vanuit het ENO-gebouw aan de Woerdseweg naar de recreatiezaal ’t Kormelink van woon-zorgcentrum De Molenberg. Dit alles ten behoeve van de plannen voor woningbouw op de locatie Brouwhuizen. Niet alleen de afwikkeling van het financiële gedeelte, maar ook de verhuizing bracht veel extra werkzaamheden met zich mee. Maar in De Molenberg kregen wij, dankzij de medewerking van de mensen daar op alle gebied een gastvrij en warm onderkomen, waar wij inmiddels 12 jaar van hebben genoten.”

Initiatiefnemers van het eerste uur
In het kader van de opheffing van de vereniging, gaan de gedachten van velen in Groenlo terug naar de oprichting en de daarna volgende succesvolle jaren van de ENO-club. Hierbij passeren diverse namen de revue, waaronder die van mevrouw Marietje Groot Kormelink-Peters en de heren Herman Wijers en Bernard Groote Schaarsberg -allen inmiddels overleden-. Een in die tijd geweldige voorziening, die vorm en inhoud gaf aan tal van bezigheden, zoals kaarten, sjoelen, biljarten en voor de dames met name handwerken, waarbij het breien van de befaamde ‘Grolse Want’ centraal stond. Daarnaast mogen de vele georganiseerde, tevens succesvolle uitstapjes niet onvermeld blijven.

“Hulde aan de initiatiefnemers van het eerste uur”, laten Anny en Paul Meekes weten. “Zij zijn immers de grondleggers van de hoogtij-jaren, waarin men te maken had met 50 tot 60 leden of nog meer, een aantal dat later afzakte naar 30 tot 40 leden en als gevolg van de coronacrisis nog een verdere deuk opliep. Maar desalniettemin zijn wij er bijzonder trots op dat het afscheidsfeestje deze maand, ondanks alle coronaperikelen nog door circa 35 belangstellenden werd bezocht. Een in alle opzichten geslaagde afsluiting.”

Restbedrag gaat naar goede doelen
Anny en Paul willen graag vermeld hebben dat het financiële gedeelte van de opgeheven club met uiterste zorgvuldigheid wordt afgewikkeld.

“Wij maken er geen geheim van dat de verhuizing van de Woerdseweg naar het centrum van Groenlo, conform de wens van het gemeentebestuur, ons financieel gezien geen windeieren heeft gelegd. Dit alleen al legt ons de verplichting op om alles correct af te wikkelen door onder andere alle rekeningen netjes te voldoen. Daarnaast maken wij van de gelegenheid gebruik om alle donateurs en sponsoren te bedanken voor de financiële bijdragen door de jaren heen. Bij de opzegging van de betaal- en spaarrekening krijgen al die begunstigers bericht dat er geen bijdrage meer wordt afgeschreven. Tenslotte hebben wij als vereniging besloten om het positieve eindsaldo ten goede te laten komen van organisaties in Groenlo dan wel in de directe omgeving, die zich inzetten voor goede doelen. Met de toezegging daarmee op korte termijn terug te komen, hopen en vertrouwen wij voor een waardige afsluiting van 50 jaar ENO in Groenlo te hebben gezorgd.”