Steeg vernoemd naar familie Heijmans

Vervolg van de voorpagina

Een groot aantal genodigden, waaronder de familie Heijmans (nazaten van de bekende breifabriek) en de familie Garstenveld, de nabestaanden van de vorig jaar overleden bevlogen beheerder van de Stadsboerderij Henny Garstenveld zijn deze middag bijeen gekomen. Erik Mentink van de Sociëteit Grolse Wanten heet de mensen welkom: “Wie had in 2005 kunnen denken dat we vandaag hier in de Oude Calixtus bij elkaar komen voor de premiere van de Grolse Wanten film. In dat jaar is de sociëteit opgericht met als doel dat de Grolse Want geen museumstuk zou worden. Dat is aardig gelukt. Nu, midden in de Grolse Wanten Weken leeft dit stukje Grolse cultuur als nooit tevoren.”

Expositie en film
Omdat het breien van de Grolse Want een plek heeft gekregen op de Nationale Inventarislijst Immaterieel Cultureel Erfgoed moet de sociëteit aan bepaalde eisen voldoen. Een daarvan is een permanente expositie. Die is inmiddels gerealiseerd in de Stadsboerderij. Daar vonden in januari 2020 ook filmopnamen plaats. Een film met een stuk geschiedenis maar ook met educatieve waarde. In de film vertelt pr-man Rudy Koppelman over de geschiedenis van de Grolse Want. Daarnaast is de film een heuse tutorial voor het breien van de want. Het eindbeeld van de film is een tegeltje met daarop de tekst: ‘Het is pas echt kold aj nu Lechtenvoordsen met Grolse Wanten zeet fietsen.’

Eerbetoon aan familie Heijmans
Naast de aangekondigde première hebben de mannen van de Grolse Wanten Sociëteit nog een verrassing in petto voor de aanwezigen. Erik Mentink vertelt: “In juli 2020 kwam ik Rob Heijmans tegen in de Stadsboerderij, ik was bezig zaken uit te zoeken over de familie Heijmans uit de Kevelderstraat. Hij tipte mij contact op te nemen met de kinderen van Albert Heijmans. Deze familie gaf leiding aan de grossierderij in Grolse Wanten in de Kevelderstraat. Het contact met de familie is heel goed. Ik heb er een verhaal over geschreven en dat zal eind van dit jaar verschijnen in een uitgave van de Oudheidkundige Vereniging Groenlo. Maar we wilden meer; een echt eerbetoon aan de familie Heijmans die zoveel voor de Grolse Wanten betekend heeft. Daarom heet het ongenummerde steegje tussen de Kevelderstraat 22 en 24 nu Heijmanssteeg. Met dank aan Ans en Jos Klein Gunnewiek voor de medewerking.”

Op de muur van de steeg prijkt nu een mooi bordje met informatie over de laatste Grolse wantenfabriek waar de familie Heijmans eigenaar van was. De nazaten van de familie zijn vereerd dat hun naam nu op de muur prijkt. "Dank aan de Sociëteit Grolse Wanten die met nimmer aflatend doorzettingsvermogen dit voor elkaar heeft gekregen. Het is voor ons een hele groot eer en we zullen altijd, als in weer in Groenlo zijn, deze steeg bezoeken”, zo zegt Hans Heiman.
Elke laatste zaterdag van de maand in het winterseizoen is er een breimiddag van 13:30 tot 16:00 in de Stadsboerderij. Dit gaat aanstaande zaterdag, 30 oktober, in.