De familieroman 'De Lindenhoeve' wordt op vrijdag 12 november a.s. gepresenteerd. Foto: Theo Huijskes
De familieroman 'De Lindenhoeve' wordt op vrijdag 12 november a.s. gepresenteerd. Foto: Theo Huijskes

André Bomers presenteert roman over Marveld Recreatie

Algemeen

GROENLO - Voor André Bomers (72) gaat op vrijdag 12 november aanstaande een wens in vervulling. Op die dag presenteert de oud-Grollenaar met gepaste trots het boek ‘De Lindenhoeve’, een familie-epos over ambitie. Het gaat om een roman, waarin de ontstaansgeschiedenis van het vakantiepark Marveld Recreatie in Groenlo centraal staat. 

Door Theo Huijskes

Als oomzegger van de huidige directeur Edwin Bomers van het inmiddels niet alleen nationaal, maar ook internationaal bekendstaande vijfsterren recreatieparadijs, baseert André Bomers, reeds jaren achtereen woonachtig in Twente, zijn roman op de Groenlose familiegeschiedenis. Een geschiedenis die in het teken staat van een omvangrijke metamorfose. Dit gedurende een periode van ruim 50 jaar op de locatie Elshofweg 6, waarbij een boerenfamiliebedrijf door jarenlange ontwikkelingen is getransformeerd naar het huidige, van alle ingrediënten voorziene vakantie- en recreatiebedrijf. 

De ontstaans-
geschiedenis
van Marveld
wordt in deze
roman mee-
slepend
beschreven


André Bomers, zoon van Bernard en Dora Bomers, groeide als jongste telg op in een gezin met zeven kinderen, vijf meisjes en twee jongens. Omdat zijn oudere broer Bennie, vader van directeur Edwin Bomers, was voorbestemd om de boerderij, reeds in een vroeg stadium uitgebreid met de eerste twee vakantiehuisjes, voort te zetten, zocht André zijn weg in het agrarisch onderwijs. Zo wist hij zich buiten Groenlo, gedurende een periode van ruim dertig jaar verdienstelijk te maken voor o.a. het Agrarisch Opleidingscentrum Oost, onder andere als voorzitter van het college van bestuur en in die hoedanigheid betrokken bij met name de opleiding en ontwikkeling van generaties jonge boeren in Oost-Nederland.

“Het idee om een boek te wijden aan de geschiedenis van Marveld Recreatie, leefde bij mij reeds geruime tijd en kreeg een vastomlijnde invulling in de jaren 2013-2014”, vertelt André Bomers. “Ondanks de tijdens mijn arbeidzame leven in het onderwijs opgedane ervaringen, ben ik eenmaal gepensioneerd begonnen met het volgen van enkele schrijverscursussen. Hierbij kwam ik tot de conclusie dat het in mijn geval het beste was om te kiezen voor het schrijven van een roman in plaats van een kroniek. Met die insteek ben ik een traject ingeslagen, dat ik binnenkort hoop af te sluiten met een feestelijke, succesvolle presentatie van de roman.”

De jaren ’60 en ’70 zorgden voor een andere koers
Om een tipje van de sluier van de roman op te lichten, geeft André Bomers aan dat het allemaal te maken heeft met omstandigheden in de landbouw, die ook in de jaren ’60 en ’70 speelden en die geleidelijk aan gepaard gingen met de verkoop van de koeien.

Een nieuwe
provinciale
weg bood
perspectief
maar het
succes kende
ook een prijs


“Boer Geert verkocht de koeien, een voor een of in kleine groepjes. Af en toe pinkte hij daarbij een traantje weg. Geert was er namelijk als kind mee opgegroeid. Het bezorgde hem een tegenstrijdig gevoel. Immers, hij had ernaar toegewerkt om niet zijn hele leven te hoeven melken. Maar dit had hij ook weer niet verwacht.”

Aldus Bomers, die daarmee in zijn boek tot uiting laat komen dat ook de jonge boer Geert worstelt met de toekomst van het Achterhoekse familiebedrijf ‘De Lindenhoeve’, waarvan hij als opvolger voorbestemd is. Tot de aanleg van een nieuwe provinciale weg, door de vruchtbare akkers van ‘De Lindenhoeve’, ineens nieuw perspectief brengt. Een perspectief dat niet zonder slag of stoot wordt bereikt en hij regelmatig in conflict komt met zijn vader. Gesterkt door zijn ambitie, verwezenlijkt Geert zijn doel: een camping. Maar ook succes kent een prijs. In zijn boek komen feit en fictie bij elkaar, ‘zonder wrijving geen glans’ en wordt de ontstaansgeschiedenis van dit bedrijf in deze roman meeslepend beschreven. 

Presentatie boek in De Oude Calixtus in Groenlo
De boekpresentatie van ‘De Lindenhoeve - Een familie-epos over ambitie’ -voor genodigden- zal op vrijdag 12 november plaatsvinden in De Oude Calixtus in hartje Groenlo. De organisatie hiervan is in handen van uitgever Gopher uit Harderwijk. Daarbij zal het woord worden gevoerd door onder anderen Ric Hofmans, directeur van Gopher. Ook zal schrijver André Bomers het woord voeren, waarbij afwisselend passages uit het boek zullen worden gedeeld. Hierbij zal tevens livemuziek ten gehore worden gebracht door een gelegenheidsformatie, waarvan André Bomers als boekschrijver ook onderdeel zal uitmaken. Vanzelfsprekend wordt er extra aandacht besteed aan de overhandiging van het eerste exemplaar van het boek. “Wie het eerste exemplaar gaat ontvangen, wordt vooralsnog niet bekend gemaakt”, aldus André Bomers, die verwachtingsvol uitkijkt naar de bijeenkomst.

André Bomers, schrijver van de familieroman. Foto: Theo Huijskes
De toegangslaan richting Marveld Recreatie. Foto: Theo Huijskes