Mysterieuze gasten

Minister Ferd Grapperhaus - van die bruiloft met te veel mensen te dicht op elkaar - heeft gezegd dat hij mystery guests (hierna ook te noemen MG's) wil laten inzetten om de horecaondernemers nog effectiever te dwingen hun ongevraagd in de maag gesplitste handhavingstaak uit te voeren. Ik heb een hekel aan onnodige Engelse woorden, waarom niet gewoon mysteriegasten of mysterieuze gasten? Of informanten?

Het schijnt dat die MG's trouwens allang actief zijn, misschien ook wel in de vroegere evenementengemeente Oost Gelre, dat is aan de burgemeester. Het lijkt me erg interessant om die mensen eens te bevragen over hun beweegredenen en hun belevenissen. Ik neem aan dat ze het doen om Nederland gezonder te maken. Als er geen QR-lozen meer in de horeca komen, dan is de coronapandemie binnenkort eindelijk over. Natuurlijk is niet aan te tonen dat het stijgend aantal positieve gevallen vooral door de horeca komt, maar zo'n handhavingssysteem is redelijk makkelijk te organiseren en zo laat je als overheid zien dat je wat kunt. O ja, en er gaat natuurlijk een preventieve werking uit van het alleen maar aankondigen van MG's.

Ik zou best eens zo'n MG willen spreken, als inspiratie voor een mystery column. Maar hoe herken ik ze?
Ik ga vooral op mensen letten die ik normaal niet zo vaak in mijn kroeg, mijn zaal of mijn restaurant zie en die zich schichtig gedragen. Beetje om zich heen kijken, weinig contact met anderen.
Ik kan ze wellicht ook herkennen aan hun wat ongezonde kleur en hun wat trieste uitstraling. Dat komt omdat het vaak mensen zijn die gepest werden, nooit echte vrienden hebben gehad, vroeger vliegen de pootjes uittrokken, braaf met hun partner door de bebouwde kom lopen (vooral waar je maar 30 mag) en stiekem op hun computer kinderporno bekijken.
En dan word je mystery guest. Althans, dat is mijn theorie. Ik kan het niet bewijzen, want het is allemaal zo mysterieus.
Misschien kan de horecaondernemer of de portier me helpen met het aanwijzen van de helden. En ik wil niet generaliseren: niet iedereen met een ongezonde kleur en een trieste uitstraling die zich schichtig en contactloos gedraagt, is een MG. Het kan ook een gewone gast zijn, met een bestaan waarvoor je je niet hoeft te schamen.

Ik maak mezelf mystery mystery guest guest. De maatschappij wordt er alleen maar nog beter van als mensen mensen gaan controleren die mensen gaan controleren of ze wel andere mensen gaan controleren.
En als ik er een te spreken krijg, zo'n MG, zal ik hem of haar natuurlijk discreet opvoeren. Ik beeld ze niet af op Facebook, Instagram of Twitter. En ik maak zeker geen screenshots van mijn posts, omdat ik bang ben dat het weer weg wordt gehaald. Want er bestaat hier ook nog zoiets als privacy. Af en toe, als het Ferd - van die bruiloft met te veel mensen te dicht op elkaar - uitkomt.

Groeten, Frank Zand
2x gevaccineerd met Pfizer
groen vinkje
F Z, 4 - 5