De klokken in de toren van De Oude Calixtus op de Markt in Groenlo. Foto: Anke Sitter
De klokken in de toren van De Oude Calixtus op de Markt in Groenlo. Foto: Anke Sitter

Wandeling in Groenlo met aandacht voor kunst, cultuur en erfgoed

Algemeen

Initiatief van Boogie Woogie krijgt invulling op 24 november 

Door Theo Huijskes

GROENLO - Op woensdag 24 november aanstaande organiseert Boogie Woogie een wandeling langs tal van mooie, tevens culturele en andere locaties in Groenlo. Het betreft in dit geval een wandeling, die samen met partners in de Groenlose kunst- en cultuursector is opgezet en die zich met name in de binnenstad van Groenlo zal afspelen. Een bijzonder en uitnodigend aspect aan deze wandeling is dat er op iedere uitgekozen locatie een passende activiteit zal plaatsvinden.

Zoals bekend staat Boogie Woogie bij jong en oud bekend als hét centrum voor cultuureducatie in de regio Oost-Achterhoek, waarbij met de aanduiding regio met name de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk worden bedoeld. De kernactiviteit van Boogie Woogie betreft het muziek-, dans- en beeldende kunstonderwijs. Volgens Harry ten Brinke, reeds vele jaren achtereen muziekdocent bij Boogie Woogie en daarnaast tevens initiator bij tal van projecten, is het initiatief voor de wandeling in Groenlo ontstaan in samenwerking met een viertal belangrijke organisaties in het cultuurleven van Groenlo. In dit geval gaat het om Sociaal Cultureel Centrum De Mattelier, Galerie Kunst in het Koetshuys, kortweg KiK genoemd, Brouwersnös en De Oude Calixtus, behorende tot de Stichting Oude Gelderse Kerken. Het project is onderdeel van Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek en Lang Leve Kunst Oost Achterhoek. Deze organisaties zetten zich in voor het versterken en zichtbaar maken van de culturele identiteit en leefbaarheid van de regio en het bevorderen van welzijn met als dragers cultuur, erfgoed en amateurkunst.

Met medewerking van stadsbeiaardier Wim Ruessink
Tijdens de wandeling worden een viertal locaties van belangrijke organisaties bezocht. Bij Sociaal Cultureel Centrum De Mattelier is het directeur Tonnie Zieverink, die informatie over de verschillende activiteiten van het centrum geeft en zal er aandacht zijn voor gezellige muziek en lokale verhalen van de zijde van Ria Olijslager. In Galerie KiK wordt het kleurrijke werk van kunstenaar Jan Cremer geëxposeerd en dat onder de titel ‘Tulips’. De Stichting Kunst in het Koetshuys zal voor de nodige achtergrondinformatie zorgen. Brouwersnös is een bierbrouwerij en distilleerderij in Groenlo. Na het vertrek van de Grolsch Bierbrouwerij in 2004, is het in 2018 weer voor het eerst dat er professioneel bier wordt gebrouwen in Groenlo. De brouwerij annex proeflokaal heeft niet alleen een rijke geschiedenis, maar staat ook nog eens op een spraakmakende locatie. Vanzelfsprekend mag De Oude Calixtuskerk (DOC) niet in het wandelprogramma ontbreken. Hier staan twee instrumenten van cultuurhistorische waarde, de beiaard en het eerste Flentrop orgel van na WOII (1951). Zowel de beiaard als het orgel (gebouwd volgens de baroktraditie) worden door stadsbeiaardier Wim Ruessink bespeeld. Bij de presentatie van het orgel speelt Harry ten Brinke op een replica van een baroktrompet uit de 17de eeuw.

Deelname aan de wandeling in groepsverband is gratis
Harry ten Brinke laat weten dat de deelnemers aan de stadwandeling in groepen worden ingedeeld. De wandeling inclusief activiteiten start om 14.00 uur en duurt tot circa 16.30 uur. Hoewel de focus is gericht op ouderen, is het goed mogelijk dat een oudere deelnemer wordt vergezeld door een jonger familielid, een mantelzorger of een zorgmedewerker. Een groepje kan dus gemêleerd van samenstelling zijn. Bovendien zal er door vrijwilligers gezorgd worden voor begeleiding. Mede dankzij het enthousiasme van de deelnemende organisaties, zijn er aan de deelname geen kosten verbonden. Wel wordt het op prijs gesteld dat belangstellenden zich z.s.m. aanmelden. Dit kan tot uiterlijk donderdag 18 november bij Boogie Woogie, e-mail: harry@boogiewoogie.nl, telefoon: 0543-51 55 69.