Wijziging Barkenkamp gaat door ondanks bezwaren buurt

Algemeen

OOST GELRE - Het voorstel van het college van de gemeente Oost Gelre om de aansluiting van de Buitenschans op de Barkenkamp in Groenlo, wordt unaniem gesteund door de gemeenteraad. Dit ondanks een brief van verontruste buurtbewoners. Met het oog op de realisatie van de nieuwe sporthal op het huidige Marianum-sportterrein gaat de verkeersontsluiting van het te ontwikkelen gebied plaatsvinden op de Barkenkamp. Het besluit voorziet in de onttrekking aan de openbaarheid van een deel van de Buitenschans, gelegen tussen de Barkenkamp, en het westelijk daarvan gelegen deel van de Buitenschans. Het betreft het gedeelte van de Buitenschans, gelegen tussen de Barkenkamp en het eerstvolgend T-kruispunt met de Buitenschans, in westelijke richting. Het op te heffen weggedeelte van de Buitenschans heeft een lengte van ca. 20 meter.

Door Kyra Broshuis

Vrees voor toename van verkeer
Buurtbewoners hebben een brief gestuurd naar de gemeente waarin zij hun zorgen uiten. Het gaat dan allereerst om de grote toename van het verkeer. “De voetgangers en kwetsbare deelnemers in het verkeer zullen de Barkenkamp straks op 3 plaatsen gaan kruisen, dit binnen een afstand van 100 meter. Ze moeten een weg oversteken waar een snelheid van 50 km/uur is toegestaan. Het gaat om een doorgaande weg met veel verkeer waaronder bussen van het openbaar vervoer, bezoekers van de binnenstad die in de Kloostertuin parkeren en de medewerkers van het Marianum”, zo schrijven de buurtbewoners. “De Buitenschans zal nog meer gezien en gebruikt worden als een kaarsrechte racebaan.” Ook zijn er zorgen om de flora en fauna: “In de plannen wordt een tiental volgroeide bomen gekapt, de huidige geluidswal die straks doormidden wordt gekliefd, herbergt een aantal dieren waaronder egels en eekhoorns. De groene beleving van de gehele singel met zijn prachtige lindes zal straks een heel ander aangezicht hebben.” De buurt wijst op een groot gedeelte van de oude weg die nog aanwezig is en vraagt of een terugkeer naar die situatie nog een optie is.

Geen bezwaren ingediend 
De buurt heeft volgens wethouder Bonsen meerdere malen de mogelijkheid gehad om in te spreken, wensen kenbaar te maken of bezwaren aan te tekenen. “Daar hebben deze briefschrijvers echter geen gebruik van gemaakt. Er is nog een extra bijeenkomst geweest en ook daar zijn geen bezwaren geuit. De bewoners kunnen uiteraard straks bij het verkeersbesluit alsnog hun wensen kenbaar maken. Ik denk dat de buurt echt goed geïnformeerd is vanuit onze kant.” De VVD zegt gesproken te hebben met de buurtbewoners. “Het zou goed zijn om in elk geval contact op te nemen met de briefschrijvers. Door een gesprek kan wellicht een bezwaar voorkomen worden. Wij hebben begrepen dat er niet zozeer zorgen zijn over deze onttrekking, maar wel over de nieuwe situatie”, zegt Kees Porskamp. De wethouder zegt toe de mogelijkheden van de oude weg te bekijken en meldt dat in het verkeerscirculatieplan straks duidelijk aangegeven zal worden waar een 30-km zone wenselijk geacht wordt.