Feestvereniging Zwolle wil graag een gebouw op 't Strootman voor o.a. toilet, kassa en opslag. Foto: Kyra Broshuis

Feestvereniging Zwolle wil graag een gebouw op 't Strootman voor o.a. toilet, kassa en opslag. Foto: Kyra Broshuis

Mogelijk kassa/toiletgebouw bij ‘t Strootman

Algemeen

ZWOLLE - Ruimte voor een kassa, een toilet, opslag, entree en garderobe bij evenemententerrein ‘t Strootman aan de Meddoseweg in Zwolle. Dat is de wens van de Feestvereniging Zwolle. De vereniging heeft een verzoek ingediend voor een gebouw van ongeveer 215 m2.

Door Kyra Broshuis

Vervanging
Het nieuwe gebouw zal deels dienen ter vervanging van een aantal kleine bestaande gebouwtjes. Daarnaast zullen in het gebouw ook functies permanent een plaats krijgen die normaliter in een tijdelijk gebouw tijdens evenementen zijn gesitueerd. De ambtenaren van de gemeente Oost Gelre hebben een negatief advies uitgebracht aan het college. De reden hiervoor is dat nieuwbouw in strijd is met het bestemmingsplan. Daarnaast zou het initiatief niet passen qua omvang en uitstraling. ‘Er wordt een nieuw pand aangevraagd van ruim 25 bij 8,5 meter (in totaal ongeveer 215 m2). Weliswaar staan er op dit moment ook al enkele kleine gebouwen en containers die zullen verdwijnen met de komst van het nieuwe pand, maar de oppervlakte van deze gebouwen is ongeveer 40m2. Het nieuwe pand is daarmee fors groter dan wat er op dit moment permanent aanwezig is op het terrein. Het nieuwe pand voorziet volgens de schets ook in een oppervlakte van ongeveer 170 m2 aan opslag, terwijl men daar voor nu slechts 40 m2 benut. Daarbij moet wel worden gezegd dat de opslag van materialen nu plaatsvindt bij een boerderij schuin tegenover het feestterrein. De eigenaar van die opslag heeft aangegeven dat hij binnenkort over de opslagruimte wil beschikken. Ook wordt een pand met een dergelijke omvang en bijna industriële uitstraling als niet-passend beoordeeld in deze landelijke omgeving”, zo staat in het adviesrapport. ‘Het nieuwe pand wordt slechts enkele malen per jaar benut. De werkgroep Integraal Advies is van mening dat dit incidentele gebruik geen pand van een dergelijke forse omvang rechtvaardigt. Andere evenementen in Oost Gelre beschikken evenmin over een permanent gebouw ten behoeve van opslag, kassa of garderobe ter plaatse van het evenement. Tijdens evenementen worden doorgaans tijdelijke bouwwerken opgericht. We zien niet in waarom dat hier dan wel het geval zou moeten zijn’, zo staat te lezen.

Evenementengemeente
Wethouder Frank ziet echter wel mogelijkheden voor een dergelijk gebouw en wil in principe medewerking verlenen aan het verzoek. Zij acht een verzoek als dat van de Feestvereniging in principe bespreekbaar, gezien het feit dat Oost Gelre een evenementengemeente is. “Daarbij weegt ook mee dat de wens is geuit in een project waarbij gronduitruil plaatsvindt tussen de gemeente en de Feestvereniging, wat de gemeente een financiële besparing oplevert in het kader van onderhoud”, legt de wethouder uit. “Het initiatief is bespreekbaar, mede doordat er naar alle waarschijnlijkheid geen ruimtelijke aspecten als bijvoorbeeld stikstof, flora / fauna of milieu zijn die het initiatief in de weg staan.”

Wordt vervolgd.