Afbeelding

Carnavalvirus

Algemeen

Carnavalvirus

Dan denken sommige mensen - heel veel sommige mensen - ook nog dat het carnaval hier niet doorgaat, beste Grollenaren. En dat zou dan komen omdat het coronavirus de boel plat legt. Maar het gaat maar om de vraag of het carnavalvirus zwakker of sterker is dan dat coronading. Ik moet hier noodgedwongen een beetje filosofisch worden; ook weer niet te veel natuurlijk want anders kan ik mezelf niet volgen. Carnaval berust niet op de normale wereld want dan zou je hele dagen carnaval hebben, hoewel daar op zich best heel veel Grollenaren voorstander van zijn. Carnaval berust op fantasie en ontstijgt daardoor de meestal grauwe werkelijkheid. Dat armoedige virus van corona komt helemaal niet in de buurt. Kijk, het gaat om de vraag of carnaval wel gevierd kan worden. Het kan altijd gevierd worden, maar dan op een andere manier. Fantasie, precies. Als we niet gewoon in ons carnavalsbolwerk een prinsenpaar kunnen kiezen, doen we dat toch digitaal. De eerste digitale hoogheden dienen zich dus aan. Die komen in elke huiskamer en kamertjes binnen, als je maar zorgt dat je apparatuur hebt. Daar zijn winkels voor.

Ik stel me zo voor dat straks heel Groenlo thuis kijkt naar de onthulling, gezeten in carnavalesk getooide huiskamers, schuurtjes, man caves, drankketens en half dichtgetimmerde carports. Het carnaval heerst in elke huiskamer en nog nooit kwam een prinsenpaar zo dichtbij, alsof ze naast je zitten op de bank of de barkruk, geheel naar de smaak van de huisgenoten zelf. Dat wordt toch een fantastisch festijn. Op straat is geen fluit meer te doen, geheel in stijl met de alom heersende gedachte is de lockdown in Groenlo alweer spontaan ingevoerd voor die officieel wordt geordonneerd. Wi’j ordonneert en maakt bekend, dat zal het zijn.

Er gaan zelfs geruchten dat wij hier in Groenlo in aanmerking komen voor een hoge nationale onderscheiding omdat we ons zo onderscheiden en zo volgzaam zijn in de aanvaarding en opvolging van de landelijk zo vaak verguisde coronamaatregelen. Maar ons carnavalvirus verplettert gewoon de corona-opponent.

Het prinsenbal is overigens nog maar het begin; ook de buutavonden gaan we compleet thuis vieren. Het is toch fantastisch dat dit allemaal thuis kan, razend scherpe beelden van nog meer razend goede buutreedners knallen door de huiskamer en de andere private verblijven. De dweilorkesten lijken zo de kamer binnen te stiefelen en waar anders vakkundige obers zorgen voor een passende ‘verversing’ zijn het nu toekomstige schoonzonen of schoondochters die met de nodige tegenzin dit werk uitvoeren onder het motto: ik mot toch zeen dat ik hier geaccepteerd word!

Zo verandert elk huis in een klein carnavalsbolwerk waar de waardin tevens de huismoeder is en waar de waard zijn gasten vertrouwt omdat het huisgenoten zijn. Je kunt de stemming er van tevoren al inbrengen door de carnavalsschlagers goed te oefenen. Dat heb ik thuis ook gedaan, maar mij werd vriendelijk doch uitermate dringend verzocht dit achterweg te laten. Ie könt neet zingen zeiden ze en er was een huisgenoot die die zin nog wat nader preciseerde door op te merken: ie könt óók neet zingen. Maar deze kleine de pret licht drukkende terechtwijzing mag niet ten koste gaan van het algemene vreugdegevoel.

Carnaval laat zich niet verslaan, carnaval is van een andere wereld en die beleven we nu misschien binnen. Maar als het toch nog buiten wordt dan zijn we ook daar present. Dan gaan we ons daar te buiten, intussen zorgen we ervoor thuis alles op orde te hebben. Eigenlijk staan we met carnaval nooit buitenspel. En we houden corona binnen de perken. Het zal opnieuw (digitaal) daveren in de veste Grol.


Torenwachter