De Sinterklaascommissie met op het bankje zittend Adrie Wittenbernds. Foto: Scouting Groenlo

De Sinterklaascommissie met op het bankje zittend Adrie Wittenbernds. Foto: Scouting Groenlo

Scouting organiseert 40 jaar Sinterklaasintocht

Algemeen

GROENLO - Aangezien de Sint maar enkele weken per jaar in Nederland verblijft is het belangrijk dat hij tijdens zijn verblijf in Nederland in iedere plaats zijn mensen heeft die hem overal in bij staan. In Groenlo kan de goedheiligman al decennialang vertrouwen op Scouting Groenlo. 

Door Henri Walterbos

Organiseert Scouting vanaf 1981 de intocht van de Sint en zijn gevolg zelfstandig, waarmee het stokje van opdrachtgever Groenlo’s Ondernemers Verbond (GOV) werd overgenomen, in het boek ‘Over pioniers en avonturiers’, ‘herinneringen aan 75 jaar Scouting’, uit 2010, valt te lezen dat Scouting zelfs vanaf 1949 al de steun en toeverlaat is van de Sint, zodra deze zijn favoriete Vestingstadje aandoet. Onder de naam ‘de Voortrekkers’ werden Sinterklaasavonden georganiseerd, met korte huisbezoekjes van ‘een Sinterklaas.’ Echt goed begon het in 1969, met welpenleider Berry Nales als initiatiefnemer, die een ‘Sint- en Pietpak’ kon lenen van de kweekschool waarop hij zat. Met Jos Peek als Piet bezocht ‘Sint Berry’ vele gezinnen. Vanwege het succes werd eigen Sint- en Pietkleding aangeschaft, met een onderkleed uit de pastorie. Vanaf 1978 kreeg het ‘klazengebeuren’ wederom nieuwe impulsen door Fried te Brake en Gerard Schutten. Scouting verzorgde al de intocht op verzoek GOV, dat het de eerste jaren nog zelf aanstuurde. Vanaf 1981 nam Scouting de gehele organisatie over.

Duizenden euro’s
“Scholen en bedrijven hadden vroeger vaak de kleding en toebehoren zelf, maar als je dat goed voor elkaar wilt hebben, kost dat duizenden euro’s. Voor een goed baardstel ben je zo tweeduizend euro kwijt. Zodoende kwamen ze bij ons terecht. Wij kunnen het meerdere keren gebruiken, dan kan die investering uit. En het is makkelijk: met één telefoontje zijn ze nu klaar en wordt alles verzorgd. In totaal kunnen we ruim 50 Pieten tegelijk inzetten,” vertelt Mike Ruikers van de Sinterklaascommissie. “We zijn er maanden druk mee,” vult Debby Bleumink uit de commissie aan. “Iedereen heeft zijn eigen taken, van kleding, planning tot en met catering. Meestal beginnen we vlak na de zomer al met de eerste bijeenkomst, gaan we brainstormen over de intocht, proberen we een stukje vernieuwing te brengen. We hebben een vaste lijst vrijwilligers voor Sinterklazen en Pieten, schminken, etc. Ieder jaar lukt dat wel weer. We zorgen altijd goed voor deze mensen. Dat vinden we belangrijk. Het is een geweldige sfeer met elkaar, ook na afloop vaak, met soms grote feesten na de laatste bezoekjes op 5 december als iedereen terug is en napraat.”

‘Intochtsint’
“Achter de schermen gebeurt heel veel,” weet ook Adrie Wittenbernds, al sinds 1985 de ‘intochtsint’. “Het was voor mij een complete verrassing dat ik hiervoor gevraagd werd. Volgens mij heeft Theo Konings daar een handje in gehad. Het jaar ervoor was ik Adjudant van De Knunnekes. Kennelijk dat hij als President dacht dat ik daar geschikt voor was. Mijn eerste reactie was ‘geen denken aan,’ maar toen ik erover na ging denken dacht ik ‘goh, het is eigenlijk best wel leuk voor kinderen’, want je moet je verplaatsen in die kinderen. Mijn eigen kinderen waren 11, 12 jaar. Ook zij waren enthousiast dat pa dat ging doen. Je maakt van alles mee. De eerste intocht was ik te enthousiast met mijn hoofd aan het schudden en zwaaien dat Fried te Brake naast me liep steeds fluisterde. ‘hou je hoofd stil. De mijter zakt af.’ Was de begroeting op de Wheme. Ben ik eerst naar Scouting gegaan, omdat Sint zogenaamd moest plassen. Het was alleen maar om alles weer te corrigeren,” lacht Adrie. “Ook al eens gehad met een snor, van een nieuw baard-snorstel. Ik had steeds het gevoel dat ie niet lekker zat. Vroeg ernaar. ‘Nee, zit wel goed.’ Dus niet. Kom ik bij City binnen, met burgemeester Petra van Wingerden nog, pakte ik haar de microfoon af, drukte die tegen mijn mond en snor, zat ie weer vast. Trek ik mijn hand terug, zat ie vast aan de handschoen. Ik stond met de rug naar de zaal, de kinderen zagen niets, moest er snel geïmproviseerd worden. ‘Sint, u bent moe he?’, zei Mike die het presenteerde. ‘Ja, sint is zo moe.’ Hing ik achterover in de stoel, moest ik nog verder achteruit hangen. Improviseerde Mike iets met een klein cadeautje zoeken in City. De kinderen zoeken, iemand op de fiets naar Scouting voor een nieuwe snor en lijm. Sint hielp zoeken achter de schermen en daar snel weer in orde maken. Pff.” Ook zat hij al eens op een paard. “Dat was spannend met de intocht. Vooraf paar keer mee geoefend met kleding, maar het paard was tijdens de intocht onrustig, maar dan kun je niet terug. Een hele aparte ervaring, maar heb het nooit weer gedaan.”

Paul de Leeuw Show
Afgelopen jaar maakte Adrie als Grolse Sint zijn opwachting in de grote Sinterklaasshow van Paul de Leeuw, bij RTL 4, met 20 Sinterklazen. Dat was leuk, maar ik dacht eerst dat ze me voor de gek hadden. Heb ik die anekdote van die snor ook nog verteld op tv.” Tot op de dag van vandaag geniet Adrie ervan. “Het mooiste om Sint te spelen is ‘die glinsterende oogjes en pretoogjes van kinderen’, dat kleine kinderen er helemaal naar toe leven. Daar doe ik het voor.”

Intocht Groenlo
“De laatste jaren kwamen Sinterklaas en zijn Pieten bij brug ‘de Kikkersprong’ aan de Kerkwal aan, met bootjes van Welgelegen en Brouwersnös. Dit jaar gaan we vanwege de coronamaatregelen een Pepernotenparade doen, met Sinterklaas in een voertuig, die af en toe uit zal stappen,” vertelt Mike over de intocht aanstaande zaterdag. “Een stapvoets, langzame maar vrolijke optocht door het centrum van Groenlo, met Pieten op leuke kickbikes, een Pietenorkest vanuit Muziekvereniging Groenlo, een DJ-Piet op een wagen. Het wordt binnen de mogelijkheden een prachtige intocht. We zijn al blij dat het door kan gaan. Dat is het belangrijkste voor de kinderen. Als ze maar zien dat Sinterklaas er is. De route start om 15.30 uur bij de Molenberg en gaat verder via Ziekenhuisstraat, Beltrumsestraat, Mattelierstraat, Boompjeswal. Daar stopt de parade. Sinterklaas zal onderweg uitstappen en stukjes lopen en kinderen groeten. We vragen de ouders een veilige plek, waar ruimte is, te zoeken langs de route. Misschien wordt het wel een Sinterklaasintocht 2.0. We hebben voor de toekomst nog ideeën genoeg.”

Ook bezoek van Sint en/of Pieten? Mail naar sinterklaasgroenlo@gmail.com.