André Bomers overhandigt de familieroman aan Edwin Bomers, directeur van Marveld Recreatie. Foto: Theo Huijskes
André Bomers overhandigt de familieroman aan Edwin Bomers, directeur van Marveld Recreatie. Foto: Theo Huijskes

André Bomers overhandigt eerste exemplaar ‘De Lindenhoeve’ aan oomzegger Edwin

Algemeen

GROENLO - Tijdens een stijlvolle bijeenkomst in De Oude Calixtus in Groenlo is afgelopen vrijdag het boek ‘De Lindenhoeve’ officieel ten doop gehouden. Een familieroman over ambitie, geschreven door oud-Grollennaar André Bomers (72) en uitgegeven door Uitgeverij Gopher in Harderwijk. De familie-epos beschrijft het ontstaan van het huidige succesvolle vakantie- en recreatiepark Marveld. 

Door Theo Huijskes

Schrijver Bomers heeft de familieroman gebaseerd op zijn eigen familiegeschiedenis, waarin feit en fictie bij elkaar komen. Een bijna 400 pagina’s tellend boekwerk, waarbij het verhaal zich afspeelt in de periode na de wederopbouw en de agrarische onderneming Marveld geleidelijk aan veranderde in een vakantiebedrijf. Het eerste exemplaar werd in het bijzijn van tal van familieleden, vrienden en bekenden door de schrijver overhandigd aan oomzegger Edwin Bomers, die sinds 1988 de scepter zwaait over het Grolse vakantiepark.

Schrijver André Bomers, woonachtig in Goor, was in zijn werkzame leven actief als directeur en bestuurder in het agrarisch onderwijs en is in die hoedanigheid betrokken geweest bij de opleiding en ontwikkeling van generaties jonge boeren. Het ouderlijk gezin Bomers onder aanvoering van Bernhard en Dora Bomers telde zeven kinderen, waarvan twee jongens en vijf meisjes. Voor de oprichting van Marveld Recreatie tekende in 1968 broer Bennie met aan zijn zijde echtgenote José. Toen Bennie in 1988 kwam te overlijden was het zoon Edwin, die zo later bleek, met verve het bedrijf voortzette.

De komst van een provinciale weg 
In de familieroman is het Geert, die in de rol van Bennie is voorbestemd om het boerenbedrijf van zijn ouders voort te zetten. Dit gaat gepaard met de nodige twijfels omdat zijn afleiding voornamelijk uitgaat naar muziek maken en het doen van bestuurswerk. Maar de aanleg van een provinciale weg dwars door de akkers van De Lindenhoeve zorgt ineens voor een totaal nieuw perspectief. Aangespoord door echtgenote José, in de roman geromantiseerd als Nel, weet hij wat hij wil: een camping. Maar bij de realisering daarvan stapelen de generatieconflicten zich op. En wanneer het eenmaal zover is, weet Geert met in zijn kielzog de knappe en van zakelijke wanten wetende echtgenote Nel, de boerderij om te toveren tot een hypermodern vakantiepark. Maar ondanks dat het behaalde succes een hoge prijs kent, weet Geert met zijn onverzettelijke karakter geschiedenis te schrijven.

Waar grenzeloze ambitie toe kan leiden
Bij de boekpresentatie van ‘De Lindenhoeve’ vertelde Rik Hofmans van Uitgeverij Gopher waarom zijn bedrijf besloten had om het boek uit te geven. “Niet alleen omdat het een familie-epos over ambitie betreft, maar nog meer omdat in de roman is omschreven waartoe een grenzeloze ambitie kan leiden.”

Vervolgens was het André Bomers zelf, die diverse passages uit het boek deelde met de belangstellende genodigden. Mede dankzij zijn liefde voor echtgenote Alice, hun kinderen en kleinkinderen, was het hem gelukt dit boek tot stand te brengen, zo vertelde de schrijver. De voordracht van de passages werd afgewisseld met op de inhoud van het boek afgestemde muzikale bijdragen, verzorgd door een gelegenheidsformatie, waarbij André Bomers zelf naast zang ook het toetsenwerk voor zijn rekening nam. Met het nummer ‘Mazzel’ van Herman van Veen werd de stijlvolle presentatie afgesloten.

Het boek is te koop bij Bruna aan de Beltrumsestraat in Groenlo.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding