Afbeelding

Het tientje van Bragt

Algemeen

Het tientje van Bragt

Ik geloof, beste Grollenaren, ik geloof dat we hier vorige week geschiedenis hebben geschreven - landelijke geschiedenis zelfs. Het werd na de Slag om Grolle van 1627 overigens ook wel eens weer tijd, maar toch. Wat is er gebeurd? De fractieleider van het CDA in de gemeente Oost Gelre, Niek Bragt, heeft ‘het tientje van Bragt’ in de wereld geholpen. Dat wij Grollenaren, Lichtenvoordenaren en andere inwoners die vallen onder het grote Oost Gelrese Rijk, allemaal een tientje uit de gemeentekas krijgen. Jawel, het stond overduidelijk in de Groenlose Gids van vorige week. De gemeente had vorig jaar iets te veel belasting opgelegd (10,-- euro) en die last zat een jaar lang extra op onze schouders. Dat bedrag krijgen we nu terug. Ik stel me zo voor dat er binnenkort een paar vertegenwoordigers van de gemeente, gekleed in aansprekende gemeentekleuren, huis aan huis gaan met voor ieder huishouden een biljet van tien euro. Ik hoor de Grollenaren al grappen: ik had nooit gedacht dat zoiets wordt ‘eBragt’.

In het algemeen zijn politici niet zo vrijgevig, altijd maar behoudend en wijzend op de immer onzekere toekomst. Op nog uit te voeren beleid, op onverwachte tegenvallers enzovoort. En dan uiteindelijk komen met niks. Maar dat doet het CDA van Niek Bragt niet, die komt met een tientje. Hij heeft overigens in de landelijke geschiedenis van dit fenomeen een aantal tot de verbeelding sprekende voorgangers, zij het niet allemaal in positieve zin. Wij herinneren ons allemaal nog wel ‘het kwartje van Kok’; die tijdelijke verhoging van de benzineprijs. Dat is gebleven; niets is zo blijvend als een tijdelijke maatregel. En dan kennen we natuurlijk ook nog heel goed de joyeuze toezegging van Mark Rutte dat hij elk werkend mens 1.000, -- euro zou geven; nou, ik heb jaren aan de deur op hem staan wachten, maar noppes! Ja, blauwe enveloppen en zo, die kon-ie wel sturen!

Dat systeem passen Niek Bragt en de gemeente Oost Gelre niet toe. Ik vind daarom een woord van dank wel op zijn plaats. Ik zag in de verslagen dat er ook een oppositiepartij is die het gemeentelijke beleid met een vijf waardeert. Dat schijnt nu een slecht cijfer te zijn, maar vroeger stonden ze bij mij thuis te juichen als ik voor sommige vakken een vijf had. Dat was al verrekte dicht bij een zes en bij een zes was je bij ons thuis het mannetje.

Ik hoor bij ons in de familie nu niets dan instemming met het (huidige) beleid van de gemeente. Er gaat straks een hele nieuwe wereld open als dat tientje daadwerkelijk wordt overhandigd. Ik heb al sterk de indruk dat bij ons in de familie het tientje al tien keer is uitgegeven nog voordat het bedrag bij ons is geland. Het tientje van toen wordt het dan, maar daar kan de gemeente niets aan doen. Onbezonnen gedrag, precies.

Het mooie van het tientje van Bragt is dat-ie daarmee de geschiedenisboeken gaat halen. Als over een aantal jaren de gemeente Oost Gelre is verdwenen, opgelost in de nog grotere gemeente Achterhoek, waar het bestuur nog professioneler, nog slimmer en nog beter dan beter functioneert, dan zal nog steeds dat ‘tientje van Bragt’ sterk tot de verbeelding spreken. Dan zullen de mensen roepen dat we ooit politici hadden die het geld thuisbrachten, maar nu halen ze het maar zo van je rekening. En er zullen onderwijzers (sorry: leraren, docenten) zijn die indringend gaan vragen: wie weet wat het ‘tientje van Bragt’ is?

Deze politicus gaat enorm hoog scoren, denk ik.

Die krijgt wel een tien(tje).


Torenwachter