Fakkeltocht

Afgelopen week kregen wij als redactie veel reacties op een verslag van de fakkeltocht in Lichtenvoorde die werd begeleid door tractoren. Positieve reacties, maar ook negatieve. Raadslid Paul Wallerbos verweet de redactie ‘ongehoorde, ongebalanceerde en onwaardig slechte journalistiek’. Als argumenten droeg hij aan dat ‘de fakkel momenteel symbool staat voor rechts-extreme agressie’, dat ‘er boeren aanwezig waren die ook bedreigende bezoeken aan Rob Jetten en Bennie Jolink hebben gebracht’ en dat ‘dezelfde boeren recent journalisten van Omroep Gelderland hebben bedreigd’.

Het moge duidelijk zijn dat we in een tijd leven waarin veel dingen gebeuren die grote impact hebben op ons leven. Denk aan corona, het klimaat en dan met name de maatregelen die daaraan worden verbonden. Ook hier in Oost Gelre hebben we daar natuurlijk mee te maken. Het zijn met name de grote en complexe thema’s waar vanuit veel en ook heel verschillende standpunten tegenaan wordt gekeken. Om die standpunten kracht bij te zetten, houden mensen pleidooien op social media, schrijven ze brieven naar de krant of gaan ze de straat op. Daarbij gaan mensen soms duidelijk over de schreef. Boeren, milieuactivisten, voor- en tegenstanders van het coronabeleid: in vrijwel elke ‘bubbel’ treffen we extremisten die er alles voor over hebben enkel hun eigen gelijk te halen. Personen die de rechtsstaat niet respecteren, moeten worden veroordeeld. Simpel zat.

Dat betekent niet dat we iedereen binnen deze ‘groepen’ over een kam kunnen scheren. Door te generaliseren, creëren we vooral verdeeldheid. Wij willen met onze kranten zoveel mogelijk mensen binnen Oost Gelre bereiken. Daarom kiezen wij ervoor om behalve de burgemeester, wethouders, huisartsen, IC-verpleegkundigen en ondernemers ook inwoners aan het woord te laten die om verschillende redenen deelnemen aan een tocht als afgelopen week. Niet om kant te kiezen, maar om de samenleving op de hoogte te brengen van hoe er vanuit allerlei kanten naar thema’s wordt gekeken.

Uit nieuwsgierigheid en om als samenleving met elkaar in gesprek te blijven. Zo lang we dat doen, zullen we merken dat we het op meer punten met elkaar eens zijn dan we vooraf misschien denken. Ruimte voor discussie moet er altijd zijn en dat mag op het scherpst van de snede, zo lang die maar op de inhoud wordt gevoerd. En laten we proberen personen of groepen niet weg te zetten en uit sluiten. Alleen als meerderheden én minderheden ertoe doen, creëer je een goede en veilige samenleving.

Daar zullen wij als redactie een bijdrage aan blijven leveren.

Gerwin Nijkamp
Hoofdredacteur