Meerdere verlichte tractoren reden mee in de fakkeltocht tegen de coronamaatregelen. Foto: Kyra Broshuis

Meerdere verlichte tractoren reden mee in de fakkeltocht tegen de coronamaatregelen. Foto: Kyra Broshuis

Niet aangemelde fakkeltocht door Groenlo

Maatschappij

‘Demonstreren is een grondrecht’

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Zo’n tien tractoren en een veelvoud aan mensen deden mee in de fakkeltocht afgelopen vrijdag in Groenlo. Tegenstanders van de coronamaatregelen hadden via social media afgesproken om om 19.00 uur op de Markt te verzamelen. “Het gaat er niet alleen om dat we tegen de maatregelen zijn, we zijn vooral voor de vrijheid”, zo laat een deelnemer weten. De naam? Ook daar gaat het niet om. Eén van de mannen in een geel hesje laat bij navraag weten dat “niemand hier de leiding heeft”. De deelnemers, veelal getooid met lichtjes, lopen een tocht door Groenlo, de tractoren gaan hen voor. Er worden spandoeken meegevoerd met teksten als ‘Freedom’ en ‘Stop het wanbeleid nu!’. 

Niet aangemeld
Burgemeester Bronsvoort zegt dat de gemeente vooraf niet op de hoogte is gesteld van de demonstratie. “Heel jammer, want bij de vorige protesten in onze gemeente hebben we nadrukkelijk gevraagd dat vooraf te melden. Dat is dus niet gebeurd.” De groepen spreken doorgaans via social media af en zeggen vervolgens ‘op persoonlijke titel’ mee te lopen. Zo omzeilen ze de meldplicht die geldt voor demonstraties. En een demonstratie, zo weten ook de deelnemers, is een grondrecht. In artikel 9 van de Grondwet staat dat iedereen het recht heeft te demonstreren. Dat betekent dat je samen met één of meerdere personen in het openbaar een mening mag uiten. Wat die mening is, doet er niet toe bij de vraag of het mag of niet.

Geen absoluut grondrecht
Toch hebben burgemeesters de bevoegdheid om een demonstratie te beperken en in het uiterste geval zelfs te verbieden. Dat komt omdat het recht om te demonstreren geen absoluut grondrecht is. Een burgemeester mag een beperking of verbod instellen ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer of ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden. Pas als de inzet van politie de wanorde niet kan voorkomen, kan de burgemeester overgaan tot een demonstratieverbod. “De deelnemers moeten zich overigens wel gewoon aan de coronamaatregelen houden”, zegt de burgemeester. “Die gelden voor iedereen. Het is voor ons heel lastig om ons voor te bereiden op een demonstratie, zeker als het niet gemeld is. We zien en horen overal in het land dat groepen zonder melding gaan demonstreren. Dat is voor ons heel vervelend, maar we willen het demonstratierecht graag respecteren. We gaan heel nadrukkelijk niet over de inhoud van de protesten, maar vanuit het oogpunt van openbare orde en veiligheid willen we graag weten wat de plannen zijn.”

Geen ongeregeldheden of klachten
Bij de betoging zijn geen ongeregeldheden geweest, zo bevestigt de gemeente. Wel heeft de politie de rotonde bij Welgelegen moeten afsluiten. “De gemeente en politie hadden als uitgangspunt geen tractoren in het centrum (Markt en Beltrumsestraat). Dit is afgesproken om verkeersonveilige situaties te voorkomen vanwege de beperkte ruimte en het feit dat het koopavond was en de horeca weer open is. Om te voorkomen dat de tractoren het centrum in zouden rijden heeft de politie besloten om de rotonde bij de Jumbo Groenlo (rotonde Ruurloseweg/Borculoseweg/Deken Hooijmansingel) van drie kanten met voertuigen dicht te zetten. Ter plaatse is aangegeven dat de deelnemers wel te voet het centrum in mochten, maar tractoren vanuit verkeersveiligheid niet. Het besluit van de politie zorgde voor een tijdelijke patstelling. Door deze patstelling kwamen alle deelnemers op de rotonde te staan en ook de tractoren hadden zich opgesteld voor de rotonde en waren niet van plan om weg te gaan. Om te voorkomen dat de rotonde lang dicht zou staan, zijn afspraken gemaakt en is besloten om de tractoren toch via de Beltrumsestraat langs de Markt te laten rijden. Inmiddels was de koopavond afgelopen, was het rustig in  het centrum en konden de risico’s vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid worden beheerst. Daarbij is afgesproken dat de tractoren door moeten rijden en daar niet stil mogen staan. Uiteindelijk hebben de deelnemers van de fakkeltocht zich aan deze afspraak gehouden. Daarmee was er tevens een einde gekomen aan de fakkeltocht en keerde iedereen langzaam huiswaarts”, zo laat de burgemeester in een reactie weten. Bij de gemeente en politie zijn geen klachten binnengekomen over de tocht.