Dekoor zal opnieuw bij De Mattelier optreden. Foto: Yan Kei Lo

Dekoor zal opnieuw bij De Mattelier optreden. Foto: Yan Kei Lo

De Mattelier komt weer op gang

Cultuur

GROENLO - Na zo’n twee jaar van gedwongen bijna niets kunnen vanwege de coronamaatregelen, maakt Sociaal-Cultureel Centrum De Mattelier in Groenlo zich op voor een definitieve herstart. Directeur Tonnie Zieverink bekijkt het voorlopig van maand tot maand en is zich bewust van de nog geldende beperkingen en de onzekerheden, maar is hoopvol dat De Mattelier weer kan zijn waar het voor bedoeld is: een plek met een sociale en culturele functie voor de verenigingen en de inwoners van Groenlo en de omgeving. “Al zal het in elk geval voorlopig wat beperkter zijn dan voor de coronatijd.”

Door Mark Ebbers

“Tot maart 2020 hebben we top gedraaid”, kijkt Zieverink terug. “Maar daarna is het op zijn zachtst gezegd wisselend geweest, meestal konden we weinig of niets organiseren.” Dat heeft ook financiële gevolgen: “We hadden een aardige buffer opgebouwd in de eerste jaren, maar die is vrijwel weg nu. Daarover zijn we regelmatig met de gemeente Oost Gelre in gesprek.”

DITO hoopt
eindelijk
‘Kaviaar of bal
gehakt’ op
de planken te
brengen



Cultureel
Los van de financiën wil hij met De Mattelier er gewoon weer zijn voor de mensen. “Primair een plek voor culturele verenigingen, om te repeteren en om uitvoeringen te geven. Dat is vooral op doordeweekse dagen, althans de repetities. In de weekenden hebben we, naast de uitvoeringen van de genoemde clubs, een theaterprogramma met voor ieder wat wils. Zo hebben we binnenkort Gerrie Smits, een cabaretier/buutredner, misschien hier nog niet zo bekend, maar erg de moeite waard. Ook hebben we de komende maanden een aantal tributebands (waaronder Queen en Toto) en kindervoorstellingen. En onze Grolse toneelvereniging DITO hoopt in maart eindelijk de al meerdere keren uitgestelde voorstelling ‘Kaviaar of bal gehakt’ op de planken te brengen.”
De programmering loopt in eerste instantie tot in juli en daarna zal het voorlopig van maand tot maand bekeken worden. Deels zal het dit voorjaar gaan om uitgestelde voorstellingen; de tickets daarvoor blijven geldig.

Sociaal
De Mattelier heeft niet alleen een culturele functie, vervolgt Zieverink: “We zijn ook de thuisbasis voor verschillende sociale activiteiten, zoals het Repair Café, het Taalcafé en de Stichting Welzijn Ouderen Groenlo. Daarnaast willen we meer een inloopfunctie krijgen, een plek waar mensen bijvoorbeeld een kaartje kunnen leggen of biljarten. Nieuw is het schildergroepje dat vanuit De Molenberg hiernaartoe is verhuisd.”
Nu de coronabeperkingen verlicht zijn, komt ook de zaalverhuur overdag weer op gang. Onder andere voor vergaderingen, cursussen, trainingen en uitvaarten.

Films
Het programma van Filmhuis het Doek is tijdens de coronatijd wel grotendeels doorgegaan en blijft actief met in principe elke zondagavond om 19.30 uur een film in de grote zaal van De Mattelier. Aan het filmprogramma is toegevoegd de documentaire ‘Het verdriet van carnaval’, die maar liefst zes keer vertoond wordt. Zieverink: “Een film met een flinke Grolse inbreng, die echt aan zal slaan, verwacht ik.”

Koorzang,
kickboksen
en meer in
september

Carnaval?
Hoe het met het echte carnaval gaat eind februari, daarover houdt hij nog een slag om de arm. De Mattelier en voorheen De Bron waren jarenlang de locatie voor het succesvolle en drukbezochte gezinscarnaval op de carnavalszondagmiddag en sinds een aantal jaren herbert De Mattelier ook de teenageparty op de vrijdag voorafgaand aan het carnavalsweekend.

Open huis
Wat al wel vaststaat, al duurt het nog even, is wat Zieverink betreft een Open Huis op zaterdag 17 september. “Het duurt nog even, maar een werkgroep is er al mee bezig. We verblijven dan vijf jaar in de Mattelier. Tijdens dat open huis kunnen alle verenigingen en andere gebruikers zich presenteren. Daarnaast wordt er ook een cultureel programma op het podium aangeboden, dat varieert van koorzang tot kickboksen. Maar ook bijvoorbeeld een diëtiste die hier haar praktijk heeft, zal zich presenteren. Dan wordt duidelijk wat de Mattelier zoal te bieden heeft.”


demattelier.nl