Het voormalige sportpark Het Wilgenpark ligt er verwaarloosd bij. Foto: Theo Huijskes
Het voormalige sportpark Het Wilgenpark ligt er verwaarloosd bij. Foto: Theo Huijskes

Bestemming sportpark Het Wilgenpark nog ongewis

Harry Paf: geen woningen, geen geld

Door Theo Huijskes

GROENLO - Velen in Groenlo vragen zich af wat er nu daadwerkelijk gaat gebeuren met het voormalige sportpark Het Wilgenpark aan de Beltrumseweg, decennia achtereen de thuisbasis van de voetbalclub S.V. Grolse Boys. Sedert de met ingang van 1 juli 2020 bekrachtigde fusie tussen de beide Groenlose voetbalverenigingen S.V. Grol en S.V. Grolse Boys, hetgeen voor ‘de Boys’ een verhuizing betekende naar het sportpark Den Elshof aan de Oude Winterswijkseweg, ligt Het Wilgenpark er troosteloos en verwaarloosd blij. Een en ander ondanks het gegeven dat de destijds door Grolse Boys gebruikte, nu nog steeds aanwezige opstallen - tot aan de fusie bestaande uit kleedlokalen, opbergruimtes en een sportkantine - door een tweetal voorzieningen zijn en worden gebruikt. In eerste instantie als uitgiftepunt van de Voedselbank Oost-Achterhoek en heden ten dage ingericht als een drukbezochte corona-testlocatie van de GGD (gemeentelijke gezondheidsdienst).

Wat de invulling betreft, ligt de bal bij de gemeente
Desgevraagd laat Harry Paf, voorheen voorzitter van Grolse Boys en nu wnd. voorzitter van fusieclub Grol, weten dat het wat hem betreft behoorlijk stil is rond de herinrichting van het voormalige sportpark. “Om in dit geval maar een voetbalterm uit de kast te halen, de bal ligt bij de gemeente Oost Gelre. Een en ander reeds sedert 17 december 2019, zijnde de datum waarop de financiële afwikkeling tussen enerzijds de fusieclub Grol en anderzijds de gemeente heeft plaatsgevonden. Een afwikkeling die nog een vervolg zou krijgen, onder andere in de vorm van een financieel voordeeltje voor de fusieclub, wanneer de aangekochte locatie zou worden bestemd voor woningbouw. Maar dit laatste, alsmede ook de optie om op de grond waar zich nu nog de Grolse Boys-opstallen bevinden een tweetal nieuwbouwwoningen te realiseren, gaan om diverse redenen niet door. Dat er geen voortgang is te bespeuren, heeft mijns inziens alleen te maken met geld. En wanneer de beschikbaarheid daarvan te wensen overlaat, heeft het ook geen zin om de plannen aan de gemeenteraad voor te leggen.”         

Geen woningbouw, betekent een hogere kostenpost
Van gemeentezijde is het medewerker Peter Ballast die deze krant laat weten dat het nog steeds de bedoeling is dat de beide voetbalvelden worden afgegraven en de vrijkomende zandgrond - reeds bemonsterd en geen probleem opleverend wat betreft verontreiniging - wordt gebruikt om de stadsgracht in Groenlo minder diep te maken, waardoor er mogelijk minder kans is op blauwalg. “Op dit moment is de gemeente in gesprek met een tweetal aangrenzende grondeigenaren over ruil, dan wel ver- of aankoop van grond. Omdat er ter plekke geen woningbouw gaat plaatsvinden, zijn er vanzelfsprekend veel minder financiële middelen beschikbaar om de voorgenomen plannen ten uitvoering te brengen. Want in dat plan is ook meegenomen dat er naast een visvijver ook nog eens een ecologische verbindingszone wordt aangelegd. Het moet al met al, samen met aanplanting, alsmede aanleg van wandel- en fietspaden een totaalplaatje worden, waarmee veel geld gemoeid is. Het is aan de gemeenteraad om de benodigde gelden beschikbaar te stellen. De verwachting is dat het nog circa drie tot vier maanden gaat duren alvorens er echt duidelijkheid komt.”