Jan Manschot (links) en Hans Wonnink vormden in de hoogtijdagen het populaire Hanska Duo. Foto: PR

Jan Manschot (links) en Hans Wonnink vormden in de hoogtijdagen het populaire Hanska Duo. Foto: PR

'Aanstekelijke liedjes, humor, meligheid en Achterhoekse gezelligheid'

Op sterfdag voorman Hans Wonnink komt muziek Hanska Duo op Spotify

Door Henri Walterbos

BAAK/ACHTERHOEK - ‘Schat woar blief ie, met mien andievie?’ Wie kent deze kreet niet! Hèt succesnummer van feestband De Paloma’s tijdens hun optredens. De kleinste zaal tot en met de Megatent op de Zwarte Cross aan toe met 15.000 doldwaze feestvierders gaat dan volledig uit zijn dak. Tijdens het Nieuwjaarsfeest in Beltrum werd zelfs met een bladblazer fijngesneden andijvie als confetti de zaal in geblazen. Het zegt iets over de status van het nummer. Het betreft hier dan ook een onvervalste klassieker van het Hanska Duo, door Bennie Jolink bij een gastoptreden in de jaren 80 ook wel ‘een stukje Achterhoeks cultuurgoed’ genoemd. Uit de mond van de voorman van Normaal veelzeggend. Sinds donderdag 3 februari, de sterfdag van voorman Hans Wonnink, is de muziek van het Hanska Duo ook te beluisteren op Spotify.

Menig Achterhoeks feest werd naar grote hoogten gestuwd door muziek van het Hanska Duo. ‘Seks met die kale’, ‘De pruimenpolka’, ‘Schijt aan de buren’, ‘Ik roek iets an ow vingers’, ‘De gekleurde (geile) beer.’ Covers en eigen nummers met ietwat pikante, ondeugende teksten. “Aanstekelijke liedjes, humor, meligheid en Achterhoekse gezelligheid,” lacht Werner Willemsen, samen met Roy Wolbrink bewaker van de Hanska nalatenschap en het cultuurgoed. Zij dragen het samen uit in de Coöperatieve Vereniging Hanska Duo. “In oktober 2006 heb ik Roy tijdens de Baakse kermis aangesproken omdat ik het idee had een Hanska-feestje te organiseren in de kroeg. We zijn toen naar de familie Wonnink gegaan om met hen te overleggen. Toetsenist en zanger Hans Wonnink was namelijk in 1998 overleden. Annelies, de weduwe van Hans, vond het ook een superidee en zo ging de bal rollen. Na een uur zaten we al aan het bier”, lacht Werner. “Annelies zei: ‘Misschien is het ook wel leuk dat je Bennie Jolink en Jan Manschot daarbij uitnodigt.’ Kwamen we bij een indrukwekkende lijst muzikanten die ooit samen met Hans hebben gespeeld in het Hanska Duo of mee hebben gewerkt. Moesten we nog wel een toetsenist hebben. Op een gewone woensdagavond hadden we in zaal Herfkens in Baak 500 mensen bij elkaar. Volle bak. Het overviel ons kats. Uit de hele Achterhoek kwamen mensen naar Baak om bij de tribute aanwezig te zijn. Baak is de bakermat, terwijl Hans oorspronkelijk uit Zutphen komt. In Baak trad het Hanska Duo 28 jaar achter elkaar op tijdens de kermis. Het dialect dat ze zingen is een mengelmoes van verschillende soorten Achterhoeks, plat Zutphens en Nederlands.” 

Tributes
Het smaakte duidelijk naar meer. Zo kwam er vraag naar cd’s en optredens. “In de tijd dat de cd net in opkomst was wilde Hans hier niet aan en bracht cassettebandjes uit, ondanks dat Bennie Jolink hem cd’s aanraadde”, weet Roy nog. “Pas in 1997 kwam de eerste Hanska cd, getiteld ‘Hanskalasiekers’. Driekwart jaar na de tribute in 2007 werd de cd ‘Hanskalasiekers’ opnieuw uitgebracht met een heuse cd-presentatie met onder meer Jan Manschot en Bennie Migchelbrink en Jeroen Pothoff, Fred Duyn die allen als drummer deel uitmaakten van het Hanska Duo, nummers meeschreven, evenals Bennie Jolink, die meespeelde en -zong op de cd, en misschien wel een van de grootste Hanskafans.
Hanska Duo stond dan ook meerdere keren in het voorprogramma van Normaal, zoals tijdens de legendarische optredens in Toldijk. Van de cd ‘Hanskalasiekers’ werden er enorm veel verkocht, in de gehele Achterhoek en Twente.”
“We hebben toen een Hanskaband samengesteld die in verschillende settings een paar keer per jaar optrad en we hebben nog twee keer een tributeavond georganiseerd”, vervolgt Werner. En er kwam een tweede cd, getiteld ‘Gewoon 1000%’, een kreet van Hans Wonnink. “Annelies had nog oude opnames liggen waar nog nooit iets mee gedaan was. Die hebben we op cd gezet nadat ze eerst opgepimpt zijn. Hierop hoor je het originele Hanska-geluid, drums en orgel. Op ‘Hanskalasiekers’ zijn de nummers opgeleukt met trompet en gitaar, opgenomen in de studio van Dick Kemper. Hij produceerde ze ook.”

Op dit moment vormen Henry Wolters uit Lichtenvoorde en Fred Duyn het Hanska Duo met Henry op het originele orgeltje, dat enkele jaren geleden gereviseerd werd door Willem Sprick uit Winterswijk. “Het originele Hanska-orgel, dat voor een groot deel de sound van het Hanska Duo bepaalt, was een huisorgel, eigenlijk helemaal niet geschikt om mee te nemen naar optredens”, lacht Roy. “Ruim 100 kilo. Hans had hem zo emaakt dat hee um kon schoeven.”

Spotify
Op 3 februari werd wederom een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de geschiedenis van het Hanska Duo. Het is de dag dat Hans Wonnink in 1998 overleed. “Deze dag is de cd ‘Hanskalasiekers’ op Spotify verschenen. Toen Henry en Fred aan de slag gingen, zagen we dat dat geweldig klonk, kregen we hier allebei weer energie van. Iemand kwam hierdoor met dat idee, al voor corona, en dat zette ons aan het denken. Na overleg met de familie en betrokkenen zijn we blij dat we de Hanskamuziek deze bijzondere dag online hebben kunnen zetten en iedereen kan genieten van de cd ‘Hanskalasiekers’. Dan kun je overal ter wereld deze 17 nummers Hanska-klassiekers beluisteren. Later volgt de andere cd misschien ook nog wel, en misschien nog weel meer verrassingen Hanska-gerelateerd”, lacht Werner. “Hanska leeft.”

Bennie Jolink speelt een partijtje mee. Foto: PR
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding