De zesde klas van de Grolse Canisiusschool, 50 jaar geleden in 1972, met staand in het midden meester Jan Dietz.
De zesde klas van de Grolse Canisiusschool, 50 jaar geleden in 1972, met staand in het midden meester Jan Dietz. Theo Huijskes

Oud-leerlingen Canisiusschool treffen elkaar na 50 jaar

Maatschappij

Reünie gepland op zaterdag 18 juni

Door Theo Huijskes

GROENLO - Grollenaren Peter en Ans Konings-Bloemen en Heinz Arink organiseren een reünie ten behoeve van de leerlingen van de zesde klas van de voormalige Canisiusschool, destijds gevestigd aan de Nieuwestraat in Groenlo. Het gaat in dit geval om de zesde klas in het schooljaar 1972, zo’n 50 jaar geleden. Voor de reünie worden in totaal 36 zesdeklassers uitgenodigd en daarnaast een viertal, nog in leven zijnde docenten. Wat het laatste kwartet betreft, gaat het om Leny Beurskens-van de Korput en Ben Bonenkamp uit Groenlo en daarnaast Hans de Graaf, woonachtig in Aalten, en Frans van der Drift, woonachtig in Edam.

Klasgenoten komen vanuit Oostenrijk en Canada
“Het idee is spontaan geboren op een zondagavond in 2021 bij mooi weer op één van de terrassen op de Groenlose Markt”, vertelt Peter Konings. “Onder het genot van een drankje raakten wij in gesprek met Grollenaar en oud-klasgenoot Heinz Arink over ons lagere school-verleden. We kwamen tot de conclusie dat het toch mooi zou zijn om je oud-klasgenoten na een halve eeuw weer te ontmoeten. Vervolgens direct de daad bij het woord gevoegd door te beginnen met het zoeken naar de huidige woonplaatsen en adressen van niet alleen het leerlingen-, maar ook het docentenkorps. Voormalige klasgenoten zijn namelijk uitgevlogen naar elders in Nederland en zelfs naar landen als Oostenrijk en Canada. Maar niet vergeten mag worden dat onze klas tal van inmiddels bekende Grollenaren kent. Verder is het mooi dat een viertal docenten reeds heeft toegezegd om in juni van de partij te zijn. Als locatie hebben wij gekozen voor Brouwersnös oftewel de locatie in de nabijheid van destijds de Canisiusschool en tegenwoordig de Canisiushof, een appartementencomplex, van elkaar gescheiden door de bekende Grolse gracht.”

Peter Konings haast zich om te zeggen dat het eigenlijk om een 39-tal leerlingen gaat, allemaal in de leeftijd van 61 of 62 jaar. “Maar helaas zijn er hiervan drie, alsmede ook docent Jan Dietz, tevens het hoofd van de school, overleden. Van de 36 klasgenoten hebben er inmiddels al 25 toegezegd om naar Groenlo te komen. Bovendien hebben wij van een tweetal klasgenoten, te weten Irma Beusink en Jos te Kaat, nog niet de adresgegevens. Hopelijk komen deze ook naar boven. Zeker nu de Groenlose Gids, zoals bekend op diverse plekken in niet alleen Nederland, maar ook daarbuiten wordt gelezen.”

Dag met een persoonlijk biertalk van Frans de Groen
Door de organisatoren zal in ieder geval worden gezorgd voor een attractief dagprogramma. Peter Konings daarover: “Een begin is reeds gemaakt met het verzamelen van allerlei beeldmateriaal over de periode rond het jaar 1972. Het is verder logisch dat de dag voornamelijk wordt gevuld met het elkaar bijpraten over alles en nog wat. Daarnaast wordt er gezorgd voor een ludiek podiumpje, waarop eenieder plaats mag nemen om zijn of haar verhaal te vertellen. Ook is het de bedoeling om een soort foto-expositie in te richten, waarbij tevens vooraf aangereikte herinneringen worden meegenomen. Daarnaast hopen wij op een stukje medewerking van de dan aanwezige oud-docenten. Bijvoorbeeld in de vorm van de voorbereiding van een soort mini-les om alleen al te ontdekken wat er na een periode van 50 jaar nog over is van de destijds alom bekende Canisius-kennis. En verder heeft oud-klasgenoot Frans de Groen, lid van de grote ‘Grolsch-familie’ en één van de initiatiefnemers van de karakteristieke horecatoko Brouwersnös, toegezegd om een persoonlijke biertalk te houden. Al met al ingrediënten voldoende voor een succesvolle reünie-happening!”