Arjen Schutten (in groene jas) wijst aan waar de Noordtak mogelijk komt te liggen. Vlnr Theo Helmers, Arjen Schutten, Harry van der Molen, Jos Hulshof en Walter Leemreize. Foto: Kyra Broshuis

Arjen Schutten (in groene jas) wijst aan waar de Noordtak mogelijk komt te liggen. Vlnr Theo Helmers, Arjen Schutten, Harry van der Molen, Jos Hulshof en Walter Leemreize. Foto: Kyra Broshuis

Harreveld wijst kamerlid op gevolgen Noordtak

Maatschappij

CDA Kamerlid praat met omwonenden over impact goederenlijn

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Harry van der Molen, kamerlid voor het CDA en portefeuillehouder voor onder andere de Noordtak, is op werkbezoek in de Achterhoek. Hij maakt een Noordtak-toer en spreekt met belanghebbende burgers over de mogelijke komst van de goederentreinverbinding. Van der Molen start bij de Radstake waar hij in gesprek gaat met een afvaardiging van Heelwegs Belang. Daarna bezoekt hij Arjen Schutten (kandidaat raadslid voor het CDA) en Jos Hulshof (voorzitter van Dorpsbelangen Harreveld). Bij het bezoek zijn ook Ruud Krabbenborg en Walter Leemreize van CDA Oost Gelre en Theo Helmers van het CDA Berkelland aanwezig.

50 jaar in onzekerheid
Schutten laat Van der Molen zien waar de Noordtak mogelijk gaat komen. “Dit is de route waar de A18 eerst zou komen. Eind jaren zestig heeft het Rijk die grond al aangekocht en een jaar of 6 geleden kon ik het weer terugkopen. We zijn 50 jaar lang in onzekerheid gelaten over de mogelijke komst van de A18 en nu zitten we weer met de mogelijke Noordtak. Dit gebied profiteert daar straks helemaal niet van; het levert ons geen werkgelegenheid op en uitsluitend overlast.” Hulshof valt hem bij: “Het economisch belang van deze route van Rotterdam naar Noord-Duitsland ligt in elk geval niet bij de Achterhoek. De gemeenschap wordt hier straks finaal doormidden gesneden en daardoor ontwricht. En dan hebben het nog niet eens gehad over de gevolgen voor de flora en fauna in dit gebied.”

Het leeft enorm
Kamerlid Van der Molen, woonachtig in Leeuwarden maar opgegroeid op het platteland, is pas sinds twee weken woordvoerder infrastructuur en waterstaat. “En de Noordtak is een heel belangrijk onderwerp. Ik wil graag zelf zien wat de impact gaat zijn op gebieden waar iets moet gebeuren. Infrastructuur doe je niet vanaf papier maar door te ervaren wat de gevolgen zijn van de te maken keuzes. Walter Leemreize heeft mij benaderd om hier eens te komen kijken en dat doe ik graag. Het is me wel duidelijk het dat het hier enorm leeft, dat valt echt op. Het signaal dat de mensen de Noordtak hier niet willen, is heel duidelijk.”

Gezamenlijke brief
De dorpsbelangenorganisaties in Oost Gelre (Mariënvelds Belang, Dorpsbelangen Harreveld, Lievelds Belang, Zieuwents Belang, Contactgroep Zwolle en Vragenders Belang) hebben gezamenlijk een brief gestuurd naar het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met daarin de oproep om ‘eensluidend het voornemen uit 2015, uit te spreken dat de Noordtak geen serieuze variant is’. Van der Molen zegt dat er nog geen onderzoeksuitkomsten zijn gedeeld met de Kamer. “Ik heb de staatssecretaris gevraagd hoe het staat met het draagvlak, dat is een heel wezenlijk onderdeel. Als ik straks iets op papier krijg van het kabinet wil ik weten of de regio er iets aan heeft. Eerst moeten nut en noodzaak onderzocht worden en dat kan nog wel een hele tijd duren.”

Voor Theo Helmers is het duidelijk: “Wij willen geen onderdeel uitmaken van Haven Rotterdam.” Leemreize is daar van harte mee eens. “Je kunt ook niet eindeloos door blijven groeien. We moeten ons gaan afvragen of het niet een keer genoeg is. Ook die discussie moet gevoerd worden.”

Vlnr Jos Hulshof, Walter Leemreize, Harry van der Molen en Arjen Schutten.
Hier is te zien hoe de Noordtak de buurtschappen doorsnijdt.