Afbeelding

PvdA: Oldenhuis komt goed weg met boete voor prijsverhoging

Politiek

PvdA: Oldenhuis komt goed weg met boete voor prijsverhoging

OOST GELRE - De PvdA stelde eind vorig jaar raadsvragen naar aanleiding van geluiden dat de verkoop van nieuwbouwwoningen in plan Oldenhuis in Groenlo niet rechtmatig en integer zou plaatsvinden. De publiciteit hieromtrent leidde tot verontwaardiging bij inwoners. Wethouder Frank gaf in reactie hierop aan te gaan onderzoeken of de projectontwikkelaar in kwestie in strijd heeft gehandeld met contractuele afspraken die met de gemeente waren gemaakt. Na onderzoek bleek dat er inderdaad een aantal woningen is verkocht voor verkoopprijzen die ruim boven de maximale overeengekomen prijs van 275.000 euro liggen. Projectontwikkelaar Oldenhuis B.V. kreeg daarvoor een boete van een ton. 

Door Kyra Broshuis

Achter het net vissen
Richard Klein Tank van de PvdA zegt zich niet aan de indruk te kunnen onttrekken dat de ontwikkelaar hiermee goed wegkomt. “Gegadigden voor een nieuwe woning, voor wie een halve ton extra betalen niet haalbaar was, vissen achter het net.” De PvdA wil van het college weten hoe dit soort situaties in de toekomst voorkomen kan worden en vooral hoe de ontvangen boete ten goede komt aan woningzoekenden.

Een reële prijsstijging
Wethouder Marieke Frank zegt dat het, gezien de prijsontwikkelingen in de bouw, reëel is dat de woningen niet meer voor de eerder afgesproken prijs gebouwd kunnen worden. “Dat hebben we laten berekenen. Daar waar het mogelijk is, zullen we in het vervolg afspraken ook publiekrechtelijke vastleggen. Ook zullen we de contractuele bepalingen verder aanscherpen. Wij gaan zeker aan de slag met het aanscherpen van onze overeenkomsten, we willen niet nog eens in een dergelijke situatie terecht komen.” De boete wordt verwerkt in de reserve grondexploitatie en vanuit deze reserve wordt onrendabele gemeentelijke grondexploitatie gedekt; dat kan dan ten goede komen aan de prijsvorming van woningbouw op gemeentelijke herontwikkellocaties.

René Hoijtink van OOG heeft daar nog wel een vraag over: “Als de prijsstijging reëel is, waarom is die boete dan vastgesteld? Dat komt door het stuk dat nog tussen de marktconforme prijs en de prijsstijging in zit, legt de wethouder uit .”Daarover betaalt de ontwikkelaar een boete. Om de gegadigden die nu achter het net vissen tegemoet te komen, zouden we terug moeten naar de tekentafel. Wij kiezen er nu voor om toekomstige woningzoekenden tegemoet te komen, ook die belangen dien ik als wethouder.”