Jonkheer Huib en Jonkvrouw Thirsa, carnaval 2020, temidden van enkele Tönnekes en Dennis Rooks van het inmiddels gesloten Tönnekeshoes café Kras. Foto: Henri Walterbos

Jonkheer Huib en Jonkvrouw Thirsa, carnaval 2020, temidden van enkele Tönnekes en Dennis Rooks van het inmiddels gesloten Tönnekeshoes café Kras. Foto: Henri Walterbos

Ook Tönnekes carnaval regionaal populair

Cultuur

‘Iedereen ziet er ontzettend naar uit’

Door Henri Walterbos

GROENLO - De Knunnekes hebben een naam hoog te houden in het Oost Nederlandse carnavalslandschap. De vereniging bloeit als vanouds, ondanks een jaar lang Grolsewindstil. Belangrijke schakels in de doorontwikkeling van De Knunnekes zijn de jeugdcommissie die de allerjongste Grollenaartjes ieder jaar weer een programma voorschotelt dat hen alleen maar enthousiaster maakt en doet uitzien naar het ‘grote mensen carnaval’. Daartussenin nog De Tönnekes, de kweekvijver van de vele Knunnekescommisies, die inmiddels ook niet meer weg te denken zijn en een ontzettende aantrekkingskracht uitoefenen op de jongeren van 16-25 jaar in Groenlo, maar ook in omliggende plaatsen.

In no time uitverkocht
Mohlin Walterbos, samen met Noud Huijskes voorzitter van de Tönnekes, merkte het aan de online kaartverkoop, afgelopen zondag, van de Tönnekesavond die aanstaande zaterdagavond plaatsvindt in De Pauw. Binnen no time was het uitverkocht. “De meeste jongeren komen uit Groenlo, daarna Lichtenvoorde, maar ook uit Beltrum, Lievelde, Vragender, Zieuwent en enkele jongeren uit Eibergen. Die komen normaliter ook in Groenlo stappen, hebben hier hun vrienden en vriendinnen, dus van harte welkom. Iedereen kent elkaar en iedereen ziet er ontzettend naar uit. Het is natuurlijk geweldig dat het allemaal weer kan. Dit hadden we enkele weken geleden nog niet durven dromen. In een kort tijdsbestek hebben we met onze contactpersonen binnen De Knunnekes geschakeld en een avond op poten kunnen zetten, waarbij we ook nog een nieuwe locatie moesten hebben, omdat Kras dicht zit. Ideeën waren er al wel maar niemand hield meer rekening met dit scenario. We zijn daarom erg blij dat we met medewerking van Hennie en Renate Borckinck dit jaar onze avond in hun zaak kunnen houden.”

De Tönnekesavond is normaliter gratis toegankelijk, maar er is bewust gekozen voor entreeheffing. “Omdat we maar 400 mensen toe kunnen laten willen we niet het risico lopen dat er velen meer naar Groenlo komen en niet naar binnen kunnen. De entree is 6 euro, met hierin naast de entree twee munten en de garderobe. Aan de zaal krijgen de 18-plussers een ander bandje dan 16 tot 18-jarigen, in verband met het alcoholbeleid NIX 18.”

De avond wordt muzikaal omlijst door DJ’s Ray Montreal en Jay Boss oftewel Ramon Nienhuis en Jasper Bos die als geen ander weten hoe jongeren een feestje willen vieren. Ook Jonkheer Huib en Jonkvrouw Thirsa zijn van de partij en zullen nog een kort woordje tot de jongeren richten, en zich dan ook volle bak in de Grolse carnaval onderdompelen. De zaal gaat 20.00 uur open en het feest duurt tot 01.00 uur.

Jonkheer Huib en Jonkvrouw Thirsa. Foto: Henri Walterbos