Het optreden van Rebelsje in de tuin van de Molenberg. Foto: Henri Walterbos

Het optreden van Rebelsje in de tuin van de Molenberg. Foto: Henri Walterbos

‘Aswoensdag zit iederene zo’n betjen an de tijgerbalsem’

Cultuur

Orkest Rebelsje verzorgt jubileumoptreden bij Bar De Lange Gang

GROENLO - Het is zowel de try-out, aftrap als ook de afsluiter van hun ‘Doremifasolasido d’r nog moar ene in’-toer. Kortom, alle registers open bij orkest Rebelsje, bestaand uit de enige 9 muzikanten in Nederland die hun muzikale opleiding schriftelijk volgden. Zonder een instrument aan te raken zelfs. Het zegt iets over de talenten van deze horecaalbegaafde Grollenaren. Rosenmontag 28 februari, ter hoogte van Bar de Lange Gang in de Kevelderstraat staat er iets heel speciaals te gebeuren, weten de mannen zeker. “Ons lid Rob Porskamp praat het spul aan het elkaar. We treden op van 13.30 uur tot 15.00 uur, met vast nog wel een uitloop van anderhalf uur. Verzoeknummers indienen kan ook. We spelen alles,” ligt Maurice Gelinck alvast een tipje van de sluier op. “De entree is gratis, gehoorbescherming is te koop voor 33 euro, moar kom op tied. Vol is vol.”

33 Maanden
“We kwamen er al rekenend achter dat we inmiddels 33 maanden bestaan en dat we dat een goede reden voor een jubileumconcert vinden,” vertelt Maurice, afgestudeerd tamboer-maitre van het orkest. “We hebben heel lang niets kunnen doen, al zullen er altijd mensen zijn die dat nu juist als een verademing beschouwen.” “Wi-j hebt wal heel völle via skype en online edoane. Wat dat betreft hebt dee instrumenten wal wat te lieden ehad,” vult bekkenist Leon ‘Spike’ Geelink, aan. De kracht van dit orkest? “Uitstraling, de emotie die het oproept en goede muziek,” antwoordt trompettist Marlon Beemers direct. “Ik denk dat we een warm gevoel oproepen bij de mensen. Carnaval is emotie.”

Rebels
Het gezelschap ontstond ooit na een spontaan huiskamerconcert. Het smaakte naar meer, ook het samen muziek maken. In het kielzog van geroutineerde muzikanten als Datze Roerdink, Jan ten Brincke en Henk en Dick Grooten, zetten de mannen van Rebelsje hun eerste stappen op de muzikale paden. “Wi-j hadden de plekke en hun de instrumenten. Zo bu’w samen ekommen,” weet Leon nog. “Toen zijn we gaan sparen en hebben we van het statiegeld en Douwe Egbertspunten instrumenten gehaald,” vertelt Maurice. “Rebelsje is ontstaan toen Klone en Robby (Reukers, HW) Prins en Adjudant werden. Zij zijn van Groep Elsje, toen bedacht Bas Broshuis de naam ‘Rebelsje’. We zijn af en toe best wel een beetje rebels namelijk, moar dat hoo’j d’r neet in te zetten. We bestaan uit 11 leden. Negen vaste leden en twee gastmuzikanten.”

“Het eerste joar mossen wi-j met de carnaval um half twee verzamelen bi-j Frielink. Komme wi-j doar anlopen zeg Datze Roerdink drek ‘mo’k doar met muziek maken?’,” gaat Leon verder. “Hij had nog nooit in zo’n gezelschap gespeeld. Best wal spannend. ’T zweet ha’w blank veur de kop stoan. Het niveau werd steeds hoger. Wij konden zonder noten spelen, dat konden hun niet. Toen die ouderen langzaam aan met pensioen gingen hebben we het heft zelf in de hand genomen.” Het orkest is trots op de recensie die rasmuzikant Tim Ebbers hen op Facebook gaf. “‘Dit is het enige orkest dat als ze even stoppen met spelen zo nog net zo mooi klinken.’ ’t Geet zo vedan,” lacht Maurice. “Dat voelt toch als erkenning.” “Het klopt wel wat Tim zegt,” vindt Leon. “Als er eentje moet plassen of bier halen, dat ding geet zo wieter, of een ander neemt het instrument over of erbij. We zijn zeer veelzijdig. Alleen de grote trom en slagwerk zijn vaste plekken in de band, de rest kan zo gewisseld worden. Midden onder een nummer nog, as ’t mot.”

Jubilarissen
“Dit jaar hebben we veel nieuwe instrumenten. Ook instrumenten die de mensen kennen. Ook nieuw repertoire. De bedoeling is dat er een aantal jubilarissen in het zonnetje worden gezet, voorzien van een fijn stukje muziek van ons. Een muzikale hulde, zeg maar. Ik denk dat er veel emotie loskomt die middag,” verwacht Leon. De mannen hebben er zin in. Hun laatste optreden was in de tuin van De Molenberg, als onderdeel van het verrassingsconcert dat Brouwersnös aanbood in coronatijd. “De instrumenten stonden te roesten in de gang, tot iemand van de Molenberg belde of we bij hun op wilden treden in de tuin, voor de bewoners. Vanwege het succes werden we door allerlei tehuizen van Marga Klompé benaderd of we ook bij hen op wilden treden, maar we zaten met vervoer. Heen gaat wel, maar terug, lastig,” aldus Maurice, die nogmaals benadrukt dat er Rosenmontag echt iets heel speciaals staat te gebeuren, en de mannen alles zullen geven. “Daags na de carnaval hebben we spierpijn, dat wil je niet weten. Aswoensdag zit iederene zo’n betjen an de tijgerbalsem.”

Een aantal leden van Rebelsje. Foto: PR
Het optreden van Rebelsje in de tuin van de Molenberg. Foto: Henri Walterbos