Met een thuisbatterij kan overtollig opgewekte stroom van zonnepanelen worden opgeslagen voor later gebruik. Foto: Bernhard Harfsterkamp/archief Achterhoek Nieuws

Met een thuisbatterij kan overtollig opgewekte stroom van zonnepanelen worden opgeslagen voor later gebruik. Foto: Bernhard Harfsterkamp/archief Achterhoek Nieuws

OOG wil subsidie voor thuisbatterij

Economie

Wethouder Porskamp: een goedkope lening is wel mogelijk

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Een thuisbatterij om de zelf opgewekte energie op te kunnen slaan. Het is een toepassing die nu, in verband met de netcongestie, steeds meer gebruikt wordt. Netcongestie is een soort file op het elektriciteitsnet; de netcapaciteit is bereikt en er kan niet meer bij. Nederland heeft wereldwijd de meeste zonnepanelen per hoofd van de bevolking maar loopt achter met het opslaan van die zelfopgewekte stroom. Er is in ons land een salderingsregeling voor zonnepanelen; zonne-energie die niet gebruikt wordt, kan geleverd worden aan het elektriciteitsnet. Door die regeling is de opbrengst daarvan gelijk aan de kosten die men betaalt bij het afnemen van stroom. Deze salderingsregeling wordt echter opgeheven.

Zelfvoorzienend
OOG pleit daarom voor subsidie voor thuisbatterijen. “In de krant stond te lezen dat Liander de nationale overheid verzocht om de salderingsregeling om te zetten in een subsidie voor thuisbatterijen. Aanleiding hiervoor is de netcongestie. Met thuisbatterijen zouden huishoudens en ook bedrijven in principe een deel van het jaar zelfvoorzienend kunnen zijn. Ook de gemeente Oost Gelre kent een aantal subsidieregelingen, fondsen en goedkope leningen ter bevordering van de alternatieve opwekking van energie. Is het college bereid te onderzoeken of de aanschaf van thuisbatterijen ook voor ondersteuning in aanmerking komen?”, zo vraagt René Hoijtink van OOG aan het college. 

Wethouder Bart Porskamp zegt dat het college de ontwikkelingen van de thuisbatterijen met grote belangstelling volgt. “En thuisbatterijen kunnen inderdaad een goede oplossing zijn voor het tijdelijk opslaan van lokaal opgewekte duurzame energie en het verminderen van de druk op het elektriciteitsnet. Zoals in de media aangegeven wordt er door diverse partijen bij de regering op aangedrongen om de aanschaf van thuisbatterijen te stimuleren. Vooruitlopend hierop vinden wij het dan ook niet zinvol om onze bestaande stimuleringsregelingen voor het verduurzamen van woningen hiervoor specifiek aanpassen.” 

Toekomstbestendig Wonen Lening
Wel wil het college het energiegebruik blijven terugdringen, zo zegt Porskamp. “Gelet op jaarlijks het grote aantal aanvragen voorziet deze regeling in een behoefte en sorteert het ook de nodige effecten in energiebesparing en dus de CO2-reductie. Het isoleren van de bestaande woningvoorraad is ook de eerste grote stap die wij moeten zetten op grond van de door de raad op 14 december 2021 vastgestelde Transitievisie Warmte. Daarom continueren wij graag de subsidieregeling in ongewijzigde vorm. Voor de aanschaf van een thuisbatterij kunnen inwoners wel een goedkope lening afsluiten, de Toekomstbestendig Wonen Lening. Hoewel een thuisbatterij niet specifiek als maatregel in de maatregelenlijst voor verduurzamen van een woning is opgenomen, kunnen wij op basis van maatwerk wel een lening toekennen.”

In Den Haag hebben ook de ChristenUnie en de VVD al aangedrongen op subsidie voor de thuisbatterijen. De partijen willen dat de subsidie volgend jaar wordt ingevoerd. Een gemiddelde thuisbatterij kost zo’n 5000 tot 6000 euro. Volgens het plan van ChristenUnie en VVD moet het voordeel voor de koper 1500 tot 2000 euro zijn. In België en Duitsland wordt de aanschaf van dit soort batterijen al gesubsidieerd. In Duitsland hebben inmiddels zo’n 500.000 mensen een thuisbatterij.