Afbeelding

Code blauw

Opinie

Code blauw

In een week drie stormen achter de rug. Eerst Dudley, toen Eunice en daarna Franklin. Twee mannelijke stormen en één vrouwelijke. Die beaufort-deerne was trouwens wel het meest grensoverschrijdend, windkracht 11, gelukkig een week vóór carnaval.

Persoonlijk heb ik geen schade ondervonden van de stormen, zelfs niet van windy opperbitch Eunice. Nou ja, de tuinset lag verspreid over het achtererf en stukken van het wel beschadigde rolluik van een huishouden - dat verder anoniem wil blijven - lagen in het voorerf. Dat kwam omdat ze het rolluik tijdens de climax van Eunice half open hadden, waardoor de wind er onder sloeg.
Ik snap zoiets niet. Een van de eerste dingen die ja als kind leert, is toch dat je bij harde wind de rolluiken of helemaal dicht of helemaal open doet. Niet iets ertussenin.

In Groenlo is een grote beuk ontworteld, dat was al tijdens Dudley. De boom stond op de Joodse begraafplaats langs de gracht. En niet zoals sommigen zeggen: het Joodse kerkhof. Joden hebben geen kerk, dat is toch ook een van de eerste dingen die je als kind leert.
Hoe dan ook, de boom viel in de muur rond de begraafplaats, over het wandelpad erlangs en over de gracht. Zoals het een moderne debatterende maatschappij betaamt (zeker in Groenlo waar oorlogen over horecamuntjes zijn gevoerd), ging het op sociale media direct over wiens schuld het was dat de boom neerdonderde.
Het was een boom in slechte toestand - anders had Dudley hem niet neer gekregen - en zowel de gemeente als de beheerders van de Joodse begraafplaats wisten daarvan. Verrassing: volgens de gemeente ligt de verantwoordelijkheid bij de beheerders en eigenaar van de begraafplaats, volgens die laatsten ligt de verantwoordelijkheid bij de gemeente.
Gelukkig zijn er geen persoonlijke slachtoffers gevallen. Dat had best gekund, want op het pad tussen de begraafplaats en de gracht wordt veel gewandeld, overdag met hondjes en ‘s nachts met poesjes. En als je als wandelaar zo’n beuk op je harses krijgt, kom je nog één keer in de krant. Op pagina 4, in een kadertje.

In Lievelde begaf een boom op het Koningsplein het, tijdens Eunice. Dit kwam volgens het onafhankelijke groene geweten van onze gemeente doordat de bestrating te dicht bij de boom was aangebracht, waardoor de wortels te kort waren.
Jammer wel, maar er zijn ergere dingen verwoest in Lievelde. Ik zag een foto van het oude stationsgebouw en ik moest bijna een minuut huilen.
Ook in Lievelde zijn trouwens geen persoonlijke ongelukken gebeurd door de omvallende boom. We mogen van geluk spreken. Ook al omdat dit bijna de laatste zin is. Na Dudley, Eunice en Franklin hebt u ook mij weer overleefd.