Afbeelding

Vormen van schoonheid

Opinie

Vormen van schoonheid

Beste Grollenaren, vorige week las ik onze Groenlose Gids - ons lijfblad zeg maar - onder gemeenteberichten een aansprekend onderwerp. Het ging over ‘Verkeersonderzoek gebiedsontwikkeling De Molenberg Groenlo’. Een hele mond vol dat is waar, maar een overheid kan zich nu eenmaal niet verschuilen achter popiejopie zinnen als: ‘jongens, wi’j goat ’t verkeer effen tellen.’

Het gaat, zo staat te lezen, over de voorgenomen sloop en nieuwbouw van de Molenberg, de herinrichting van de openbare ruimte van de Ziekenhuisstraat en herstel van de oude vestingwal/ het oude bastion langs de gracht. Sloop van de vroegere verpleegstersflat is daarbij ook inbegrepen, zo heb ik begrepen. Aanpassing van verzorgingshuizen is alom aan de orde. Dat heeft ook te maken met de gewijzigde inzichten op dit terrein. Mensen moeten zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, dat is nu het uitgangspunt en dan krijg je vanzelfsprekend een heel andere situatie. Destijds was de bouw van de verpleegstersflat een opvallende gebeurtenis, want behalve de kerk waren we hier denk ik nog nooit zo hoog gestegen.

Het opvallende daarbij is dat er in die tijd veel minder werd gedacht aan de stadsgracht en zijn oorspronkelijke ligging en unieke betekenis. Dat is vaak kenmerkend in een samenleving; in sommige tijden valt alle aandacht erop en soms is die aandacht vrijwel afwezig. De herwaardering van onze vestingstad is pas van een veel latere datum en als gevolg daarvan dus ook de aanpassingen.

Nu doet zich bij de Molenberg de situatie voor dat we die oude vestingwal weer kunnen herstellen en dat we een mooi aaneengesloten wandelgebied rond de gracht krijgen. Vanuit het oogpunt van een toeristische attractie is dit niet zonder betekenis. Zeker als je bedenkt dat aan de zijde van de Kerkwal de inname van de machtige stad Grol in 1627 is begonnen.

Ik weet het niet, maar ik neem aan en ik hoop dat de Molenberg - de nieuwe Molenberg - ook mede vanuit dat historisch perspectief wordt gerealiseerd met daarbij natuurlijk alle moderne technieken en voorzieningen.

Maar nu het carnaval nadert en de barometer hier steil omhooggaat, richt de aandacht zich tevens op een andere bijzondere voorziening in die buurt. Het oude parochiehuis en nu het nieuwe City Lido met zijn imposante en magistrale feestzaal waar in de verre omgeving niemand aan kan tippen. Het is destijds van een horecaondernemer een fantastische beslissing geweest het vervallen parochiehuis aan te kopen en daar een horecavoorziening van te maken.

En onder meer de Knunnekes genieten nu nog altijd van die prachtige feestzaal met het immense podium en als je daar de komende dagen binnenkomt, dan stijgt alleen al door de sfeer de stemming meteen tot jubelhoogte. Het City Lido heet in carnavalstijd niet voor niets ’t Knunnekeshoes. Het is een kroondomein van de Knunnekes en als je in zo’n kroondomein prins of adjudant wordt dan heb je even de hemel op aarde.

Ik weet hoe moeilijk de horeca het heeft, dat weten we trouwens allemaal. Maar het komend weekend en wat aanpalende dagen zetten we die zorgen even aan de kant.

Er staat op het City Lido de leuze: duizendmaal welkom. Dat is toch bijzonder hartelijk, of niet dan? Dat zie ik de gemeente nog niet doen, duizendmaal welkom nadat je je eerst hebt moeten aanmelden. Laatst hoorde ik overigens een stel dat voor het City Lido stond zeggen: duizendmaal welkom, dat is toch niet doen, zo vaak naar binnen. Dan kom je aan feesten niet meer toe.

Ik heb sterk de indruk dat wij wel aan feesten toekomen; daarom zie ik jullie graag tussen de ballonnen. Desnoods vandaag al.


Torenwachter