Animator Hennie Schovers in een lege RK Calixtusbasiliek. Foto: Theo Huijskes
Animator Hennie Schovers in een lege RK Calixtusbasiliek. Foto: Theo Huijskes

Wel Drie Dolle Dagen, maar geen carnavalsmis!

Cultuur

Initiatief-nemer Hennie Schovers treurt om een lege basiliek

Door Theo Huijskes

GROENLO - Het zal niemand verbazen dat er alom, en dat van jong tot oud, sprake is van vreugde omdat er weer volop carnaval kan worden gevierd. Iemand die de vreugde deelt, maar daar wel een kanttekening bij plaatst, is Hennie Schovers. Deze bekende Grollenaar, die in het jaar 2000 als stadsprins -in dit geval millenniumprins- met aan zijn zijde adjudant Henri (Wally) Walterbos CV De Knunnekes mocht aanvoeren, betreurt het dat er juist in dit jaar geen carnavalsmis kan worden georganiseerd. In een deze keer lege, tegelijkertijd troosteloze RK Calixtusbasiliek gaat Schovers in op het belang van een carnavalsmis.

Zoals in praktisch geheel Groenlo bekend, bekleedt Hennie Schovers reeds een achttal jaren de functie van koster ten behoeve van de Grolse RK Kerk. “Het is een job, die ik samen met collega Ria Wallerbos op vrijwillige basis uitoefen”, vertelt de in april 70 jaar wordende Schovers. “De ouderen in Groenlo zullen weten dat ook mijn vader (Hendrik Schovers, ThH) jaren achtereen koster is geweest in deze kerk. Los van het werk, dat mij veel voldoening geeft, ben ik onvoorstelbaar trots op dit gebedshuis en dit niet in de laatste plaats omdat Paus Franciscus deze prachtige kerk in 2014 heeft verheven tot basiliek. Daar komt bij dat ik altijd een gelovig mens ben geweest en nog steeds ben.”

Twintig succesvolle edities 
Hennie Schovers vertelt dat het idee om in Groenlo een carnavalsmis te organiseren in het jaar 2000 is ontstaan tijdens een in carnavalstijd georganiseerd schlagerfestival in Voor-Beltrum, te weten in de hallen van destijds Jan, tegenwoordig Joris Groot Zevert ‘Van de Bekke’. “Het was destijds pastoor Jurgen Jansen, die voorstelde deze elders in Nederland opgedane ervaring in Groenlo in de praktijk te brengen. Praktisch tegelijkertijd was het ook pastoraal werker Johan Klaassen, die dat voorstel helemaal zag zitten. En zo gebeurde het dat wij met elkaar, waarbij ik als een soort motivator namens CV De Knunnekes fungeerde, in 2001 voor de eerste keer in deze kerk een carnavalsmis hadden, die van meet af aan een groot succes bleek. Als gevolg van dit laatste werd de mis als een vast onderdeel opgenomen in het jaarlijkse carnavalsprogramma. Tot en met carnaval 2020 zijn maar liefst twintig carnavaleske kerkdiensten georganiseerd. Daarbij ging het in eerste instantie om een Eucharistieviering, die in een later stadium is vervangen door een woorddienst, opgevrolijkt met veel muziek en zang.”

Plaatselijke sprekers op de preekstoel
Hennie Schovers hoopt dat de mis volgend jaar weer gewoon in het programma kan worden opgenomen. “Naast De Knunnekes waren in de beginjaren ook De Noamelkers uit Zwolle en De Belhamels uit Beltrum van de partij. De Maispotters uit Voor-Beltrum zijn nog steeds vaste klant. Dit alles betekent overigens niet dat alleen carnavalisten de dienst bijwonen. Ook gelovige mensen, die regelmatig in de kerk komen en nog nooit carnaval hebben gevierd, zijn van de partij.” Schovers wil in dit verband niet onvermeld laten dat het succes van de carnavalsmis ook te maken heeft met de deelname van onder andere het Jongerenkoor van de Calixtusparochie, het dweilorkest De Knolle, tevens hofkapel van de Grolse carnavalsvereniging, alsmede diverse sprekers. “Was het bij de eerste mis in 2001 nog pastor Frans Huirne, die zorgde voor een toepasselijke preek, in de jaren daarna dienden zich diverse plaatselijke of regionale sprekers aan, zoals Clemens Ottink uit Beltrum, alsmede Ferry Broshuis en Chiara Monasso uit Groenlo. Hopelijk gaan alle ontwikkelingen die kant op dat wij in 2023 weer een traditionele carnavalsmis hebben.”

Chiara Monasso uit Groenlo spreekt in 2020 vanaf de preekstoel het kerkvolk toe. Foto: Theo Huijskes