Het reisgezelschap bij de bus van GroenGrijs. Foto: PR

Het reisgezelschap bij de bus van GroenGrijs. Foto: PR

Oekraïense jongeren bezoeken NEMO-museum

Maatschappij Groenlo Winterswijk

WINTERSWIJK/GROENLO - Afgelopen donderdag vertrokken vijftig jonge Oekraïense vluchtelingen uit Winterswijk samen met twintig vluchtelingen uit de Rank in Groenlo naar het NEMO Science Museum in Amsterdam. Deze reis werd mogelijk gemaakt door de bijzondere samenwerking tussen de Vincentiusvereniging uit Groenlo, de WUh (Winterswijkse Uitdaging) uit Winterswijk en de Stichting GroenGrijs uit Amsterdam.

In het NEMO Science Museum konden ook de jongeren uit Oekraïne ontdekken hoe fascinerend wetenschap en technologie zijn. Op alle vijf de verdiepingen vol met tentoonstellingen, experimenten, demonstraties en workshops ervoeren ze hoe bijzonder alledaagse dingen vaak zijn.

De Vincentiusvereniging is betrokken geraakt bij de opvang van de vluchtelingen uit de Oekraïne die in de Rank verblijven. Door de nauwe contacten tussen de opvang in Groenlo en die in Winterswijk werd toen het idee voor dit uitstapje ontstond, snel de samenwerking gezocht. Sinds de komst van de vluchtelingen coördineert de WUh de opvang van de vrijwilligers in Winterswijk. Vanaf april organiseert de WUh allerlei nevenactiviteiten voor de vluchtelingen. Deze worden gefinancierd vanuit de diverse acties die er in Winterswijk voor de Oekraïners georganiseerd zijn. De WUh regelde de bus, daarnaast wist Stichting Vincentius de lokale Jumbo te vinden. De Jumbo stelde spontaan voor alle vluchtelingen een lunchpakket samen. 

De tocht naar Amsterdam werd mede mogelijk gemaakt door GroenGrijs. Deze vrijwilligersorganisatie beschikt over een aantal touringcars die gereden worden door vrijwilligers. Hierdoor worden met name de loonkosten gedrukt. Alleen maatschappelijke organisaties kunnen van de diensten van deze stichting gebruik maken. Voor een aangepast tarief werd er dan ook naar Amsterdam gereden. Meer informatie: groengrijs.com.