Wordt Eefsele verstedelijkt?

Opinie Groenlo

Wordt Eefsele verstedelijkt?

Ik las dat Oost Gelre een voorkeursrecht instelt of gaat instellen voor percelen in Eefsele, nabij de rondweg, beste Grollenaren. De gemeente kan daar dan op de duur woningen bouwen, waarbij ik een getal van 100 hoorde noemen. Er schijnt landelijk een schreeuwend gebrek aan woningen te zijn. Hoe dat in Oost Gelre precies zit weet ik niet. Deze eenvoudige man kan daar maar niet achter komen; het is alsof die cijfers voor mij vluchten. Ik schreef dat al eens eerder, maar wat voor vragen ik ook stel aan die vervloekte computer, het gewenste antwoord daarop krijg ik niet. Ik word steeds maar verder geleid naar de site van Oost Gelre en dan beginnen ze daar te zeuren over soorten woningen, prijzen enzovoort. Dat vroeg ik toch niet man!

Maar mooi dat ze toch denken aan woningbouw en nieuwe plannen beramen, zoals dus nu in Eefsele. In de toekomst, precies. Nu wil ik het niet over die bouwplannen daar hebben, maar wel over Eefsele zelf. Groenlo’s enige buurtschap dat lekker aanschurkt tegen het machtige Grolse bolwerk, maar toch een volstrekt eigen identiteit handhaaft. Van oorsprong was Eefsele eigenlijk een groene oase, landelijk gebied, maar de uitbreiding van de veste Grol ging wel die kant op en er kwam de wijk de Hartreize die eigenlijk in het hart van Eefsele ligt. Als ik me goed herinner - en dat doe ik - had je ooit west en oost Eefsele of noord en zuid, afhankelijk van de plek waar je stond. Zo groot was Eefsele eigenlijk. Nu zitten ze met het feestterrein nog op echte agrarische grond. Daar bouwen ze gelukkig elk jaar nog de feesttent die in vroeger tijden door een vermaard Grolse journalist werd aangeduid met ‘DansSalon’ wat na enkele feesturen niet helemaal bleek te kloppen met de werkelijkheid. Maar toch mooi.

De grote vraag die ik me nu stel is: als Eefsele helemaal verstedelijkt wordt, blijft dan de oorspronkelijke en zo unieke identiteit nog overeind in de voormalige groene oase? Het is zelfs zo dat Eefsele een geheel eigen dialect heeft dat afwijkt van het Grols waar de vroegere handelsgeest in de woorden nog doorklinkt en waar het aantal karakteristieke agrarische dialectwoorden toch wat minder is.

Het zou heel jammer zijn als dat allemaal zou verdwijnen door de (noodzakelijke) verstedelijking van het gebied. Bestaat de Eefselse identiteit straks nog en mag er dan ergens op een bestraat terrein nog een ‘DansSalon’ - ik wil het woord niet vergeten - worden neergezet waarbij rekening moet worden gehouden met alle belangen van mensen die in belendende percelen zitten en dat zijn er in een stedelijk gebied heel veel.

Het kan ook zijn dat juist door de dreiging te worden ondergesneeuwd, de Eefselse belangen veel prominenter in beeld komen en dat juist die omstandigheid voor een verdere opleving zorgt. De gemeente Oost Gelre zal aan al die dingen die ik noem nu nog niet denken en daarom doe ik het alvast. Ik werp me graag op als een volledig onbezoldigde vrijwilliger die de gemeente met raad en daad terzijde staat, hoewel daar helemaal niet om gevraagd wordt. Vroeger had je als ik me goed herinner een kleine kernen beleid. Ik denk dat volgens de maatstaven die daarvoor worden gehanteerd het kleinood ‘Eefsele’ niet onder kleine kernen valt, maar volgens mij wel. Dat is de kern van de zaak.

Het zou toch hartstikke mooi zijn als je over een aantal jaren door de nieuwe wijk ‘Het Eefsele’ rijdt en alles is daar geplaveid en bestraat en geregeld, er toch een DansSalon staat waar het echte levenslied klinkt.


Torenwachter