WiFi

Met mensen in contact zijn. Hartstikke mooi. Je hoort de mooiste verhalen als je luistert. Elk verhaal is uniek en biedt zoveel openingen om over door te praten dat je niet uitgepraat raakt! Het maakt niet uit waar je vandaan komt, wat je leven jou heeft gebracht of waar het heengaat: het is mooi om te delen, misschien nog mooier om naar te luisteren. Pionieren gaat om verbinding leggen met elkaar. En dan met elkaar kijken waar je uitkomt, wat je kan, wilt en hoe we dat vorm kunnen geven.

Kortom, het gaat om verbinding, een levensechte.

En dan heb je de kwestie ‘online’. Bij de pioniersplek hebben we nog steeds geen internet. Allereerst omdat we net begonnen waren. Daarna omdat we twijfelden of dat wel binnen onze kernwaarde van duurzaamheid paste (enig idee hoeveel CO2 een Google-search kost, laat staan een datacentrum wegslurpt?). En nu zeggen medewerkers en bezoekers soms: “Ik merk het niet eens.” (dat zullen mensen zijn met een abonnement, of zij die het toch al niet zoveel gebruiken)
Persoonlijk merk ik vooral dat mijn datalimiet snel bereikt wordt door de hotspots die ik aanleg. En als die limiet is overschreden dan is de verbinding weg. En voor een plek die ‘wil verbinden’ maken we het ons dan lastig. Het aantal dagelijkse appjes en mailtjes is immers ook een manier van ontmoeten.

En dus komt een plek die wil investeren in mensen en in de aarde ook bij het vraagstuk: wel of niet wifi en met welk risico. Want tien mensen bij de koffie, starend op hun mobiel is niet wat we willen.

Maar tien mensen die Google Translate gebruiken om de buurman uit Syrië, Eritrea of Zimbabwe te begrijpen willen we wel! Het kijken van die mooie film op Netflix om te delen, het vinden van muziek op YouTube om samen muziek te maken: graag!

Verbinding gebeurt allang niet meer alleen met koffie en een praatje. Een locatie is niet heilig om het contact te onderhouden, wifi misschien wel!? Tja, wie bepaalt wat heilig is? Als ik op internet zoek (als ik nog data heb) naar de term heilig kom ik bij: ‘iets dat met heelheid te maken heeft en waaraan een verheven waarde wordt toegekend’.

Dat is de investering anno 2022 dan wel waard. Toch?