Prins Edo (staand) en Adjudant Luc in een nu nog kale sporthal. Foto: Roel Krabben

Prins Edo (staand) en Adjudant Luc in een nu nog kale sporthal. Foto: Roel Krabben

Roel Krabben

Bonte Buutmiddag en Frühshoppen komen samen in één Belhamelsweekend

Beltrumse carnavalisten ontvangen bevriende verenigingen in eigen carnavalshoes

Door Henri Walterbos

BELTRUM - Hoogheden Prins Edo en Adjudant Luc kijken er al sinds hun onthulling, alweer ruim een jaar geleden, naar uit: een volledige carnavalsagenda. Na twee jaar van weinig tot geen eigen carnaval was de toon al gezet met twee uitverkochte buutavonden in een feestelijk uitgedoste sporthal de Sonders. En nu gaat voor de hoogheden het echte werk gebeuren. Ze zijn er klaar voor. Aankomend weekend staat Beltrum volledig in het teken van Belhamelscarnaval met op zaterdag de Bonte Buutmiddag en zondag het traditionele frühshoppen waarbij de Beltrumse carnavalisten bevriende carnavalsverenigingen ontvangen in hun eigen carnavalshoes. Het voorproefje op de carnavalsdriedaagse in februari.

“De buutavonden waren supergoed. We gaan ervan uit dat het Frühshoppen en de Bonte Buutmiddag net zo gaan”, kijkt Prins Edo al vooruit. Adjudant Luc knikt instemmend. “Wij hebben er in ieder geval zin in. Voor ons is aanstaand weekend een mooie primeur. Een nieuwe opzet en nieuwe zaal. Zo maak-ie nog eens wat met”, lacht Luc. “Jullie zijn dus eigenlijk de belichaming van het kantelpunt?”, lacht Sander Esseling, scheidend President der Belhamels. “A’j ’t zo bekiekt wal joa”, aldus Luc.

Nieuwe opzet, nieuwe zaal
Op zaterdag 21 januari wordt om 14.00 uur afgetrapt met de Bonte Buutmiddag. “Deze middag was oorspronkelijk altijd opgenomen in het carnavalsweekend. We hebben die naar voren gehaald omdat de sporthal onze feestzal is sinds Spilman dicht zit. Je gaat niet de zaal nog een keer inrichten voor alleen de buutmiddag. Daarom doen we de Bonte Buutmiddag en het Früshoppen in één weekend”, zegt President Sander Esselink. “We hebben wederom een prachtig programma met van buitenaf de bekende buutreedners Mathilde Geerts en Dick den Onmundigen. Uit onze eigen gelederen Bas de Stofjas, oftewel Paul Scharenborg en ‘Ad en John’, te weten Rogier Piepers en Hans Wolterinck. Ook de Belstars zullen een act verzorgen. De muzikale invulling wordt verzorgd door Valse Loch. Deze middag worden ook de nieuwe seniorenhoogheden onthuld, als opvolgers van Prins Joop Abbink en Adjudant Huub Klein Gunnewiek. De middag wordt aan elkaar gepraat door Jelle Klein Gunnewiek en Robert Ballast. ” De entree kost 10 euro.

'Je gaat niet
de zaal nog
een keer
inrichten voor
alleen de
buutmiddag'


Groots uitpakken
“Met het Frühshoppen op zondag gaan we groots uitpakken”, vervolgt Esselink. “Het programma voor het publiek begint om 11.00 uur. Vooraf hebben we zelf nog een korte bijeenkomst waarin we enkele onderscheidingen uit gaan reiken. Als gastheer zullen we vervolgens alle aanwezige carnavalsverenigingen Belhamelswaardig ontvangen en toespreken. Dat doen onze hoogheden Prins Edo en Adjudant Luc op de hun zeer toevertrouwde wijze.” Esselink lacht nu al, dus dat belooft veel humor. “Naast Valse Loch verzorgen de Belstars en de Maïskeurntjes van de Maïspotters en de dansgarde van de Noamatters een dansoptreden.”
Aanwezige verenigingen zijn de Jonge Nöhlepeters (Lievelde), de Noamatters (Eefsele), de Maïspotters (Voor Beltrum), de Waterrott’n en Bachus (Eibergen), de Eumkes (Zieuwent) en De Knunnekes (Groenlo). Ook de Ketsmennekes (Mariënvelde) en de Vènesikke (Vragender) zijn uitgenodigd. Bij een groots programma hoort ook een grootse muzikale invulling, die verzorgd wordt door feestband Cabrio. De entree is gratis.