Veel hamerstukken en verdeeldheid over startersleningen

Politiek

De gemeenteraadsvergadering van 2 april jl. in Oost Gelre bracht een mix van beslissingen over cruciale onderwerpen voor de gemeenschap. Terwijl sommige punten gemakkelijk werden afgehandeld als hamerstukken, zorgde het debat over startersleningen voor verdeeldheid en discussie onder de raadsleden.

Met een hamerslag werden zeven besluiten genomen, waaronder de toestemming voor de bouw van een mausoleum in Lievelde en de ontwikkeling van tien woningen na sloop van agrarische gebouwen in Harreveld. Deze beslissingen werden met algemene stemmen goedgekeurd, waardoor belangrijke stappen werden gezet in de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente.

Echter, het raadsvoorstel met betrekking tot startersleningen bleek een struikelblok te zijn. Het voorstel had tot doel startende huizenkopers in Oost Gelre te ondersteunen door middel van een gunstige lening. Een amendement van NLOG en CDA met steun van OLW, pleitte ervoor om deze leningen open te stellen voor alle inwoners van Nederland.

De Nieuwe Liberalen, OLW en het CDA argumenteerden dat het verruimen van de toegang tot startersleningen een positieve stap zou zijn om jonge mensen te helpen op de woningmarkt, ongeacht hun woonplaats. Dit voorstel werd echter niet unaniem gesteund. OOG, PvdA, LB en de VVD-fractie spraken zich uit tegen het amendement.

De VVD-fractie nam een stevig standpunt in, waarbij zij benadrukten dat startersleningen exclusief bedoeld zouden moeten zijn voor inwoners of nieuwe inwoners met een sterke binding met Oost Gelre. De VVD betoogde dat dit cruciaal was om lokale jongeren, die momenteel worstelen met hoge woningprijzen en vaak gedwongen zijn thuis te blijven wonen, te ondersteunen.

Het college van burgemeester en wethouders raadde het amendement af, waarbij zij opmerkten dat de oude regeling in principe ook alleen gold voor eigen inwoners of bijvoorbeeld voor jongeren die na hun studie terug willen keren. Na een hoofdelijke stemming resulteerde de verdeeldheid in een impasse, met een gelijke stand van negen stemmen vóór en negen stemmen tegen.

Als gevolg hiervan wordt het amendement aangehouden tot de volgende raadsvergadering, waar het raadsvoorstel en het amendement opnieuw ter stemming zullen worden gebracht. De uitkomst van dit debat zal een cruciale impact hebben op het lokale beleid omtrent huisvesting en de kansen voor jongeren in Oost Gelre.


De VVD-fractie,
Kees Porskamp (fractievoorzitter)
Fiona Algera
Sharon Bürer
Frank Boschker
Frank Beurskens