VVD’er Karel Bonsen spreekt van een exorbitante verhoging. Foto: Theo Huijskes
VVD’er Karel Bonsen spreekt van een exorbitante verhoging. Foto: Theo Huijskes

Raad steggelt over toeristenbelasting

Algemeen

Verhoging mogelijk nog een vraagteken?

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - Tijdens de laatste raadsvergadering van de gemeente Oost Gelre werd de gemeentelijke Kadernota 2016-2019, inclusief de verhoging van de toeristenbelasting met 25%, mede door toedoen van de beide coalitiepartijen CDA en OOG aangenomen. Wel werd bij de aanname van de Kadernota afgesproken dat in de maand november aanstaande, en dat bij de behandeling van de gemeentebegroting 2016, zal worden bekeken hoe de financiële vlag van de gemeente er dan bijhangt.

De kwestie toeristenbelasting zorgde in de maand juni zowel in de commissievergadering als in de raadsvergadering voor de nodige discussie. Een en ander had voornamelijk te maken met het feit dat er duidelijke tegenstanders zijn van een verhoging (VVD en D66), een voorstander (CDA) en zogenoemde twijfelaars (OOG, Nieuwe Liberalen Oost Gelre en PvdA). Dit kwam ook in de afgelopen week tijdens de raadsvergadering tot uiting bij de in eerste termijn door alle fracties geventileerde reacties.
Zo liet D66-fractievoorzitter Jerry van der Meulen nog eens overduidelijk horen dat zijn partij al jaren achtereen voorstander is van totale afschaffing van de toeristenbelasting en dat ook zal blijven. "Wij zijn van mening dat de toeristen op deze manier gestraft worden voor het feit dat ze naar Oost Gelre komen. Wanneer nu dezelfde belasting ook nog eens met 25% wordt verhoogd, is dit geen reclame voor deze gemeente. Bovendien wil ik hierbij tegelijkertijd aangeven dat er in dit land inmiddels al 85 gemeenten zijn, die deze belasting hebben afgeschaft." Namens de PvdA-fractie vroeg Richard Klein Tank zich af wat eigenlijk de achtergrond is voor de voorgestelde verhoging. Wij vinden een verhoging pas aan de orde wanneer die gedragen wordt door een duidelijke visie. Bijvoorbeeld meer en betere toeristische en recreatieve voorzieningen in het buitengebied of een visie die gebaseerd is op het aspect duurzaamheid, dat nog steeds onderbelicht is." Het CDA was bij monde van fractievoorzitter Theo Donderwinkel heel stellig. "Nadat er 5 jaar achtereen niet verhoogd is, vinden wij een verhoging van € 0,25 helemaal gerechtvaardigd."

'Exorbitante verhoging'
Dit in tegenstelling tot de VVD-fractie, die via Karel Bonsen liet weten dat het college veel te ver gaat door zonder overleg met de ondernemers in de toeristische en recreatieve sector een exorbitante verhoging voor te stellen. "Afspraken met onder andere Marveld Recreatie worden op deze wijze niet nagekomen. Bovendien hebben wij op dit terrein met buurtgemeente Winterswijk te maken, waar de toeristenbelasting juist wordt verlaagd. Die gemeente wil concurrerend bezig zijn. En wat doen wij als gemeente? Wij worden met een kluitje in het riet gestuurd." De fractie van OOG hield via woordvoerder Hans Bongers in eerste instantie een slag om de arm. "Bij het voorstel mis ik een duidelijke onderbouwing. Welk doel schuilt er achter een verhoging? Heeft het college projecten op het oog, die men denkt te kunnen financieren met de meeropbrengst?" Jos Wolterink ten slotte, stelde namens de fractie Nieuwe Liberalen Oost Gelre voor om een verhoging achterwege te laten. "Een verhoging vinden wij eigenlijk alleen maar acceptabel wanneer het college kan aantonen dat de investeringen van de gemeente in het toerisme en de recreatie opwegen tegen de investeringen die het bedrijfsleven in dezelfde sector doet."
Verantwoordelijk wethouder financiën Marieke Frank blijft vasthouden aan de verhoging. "Nu er een definitief standpunt is, gaan wij in overleg met de ondernemers. Het gaat hier niet om het sluiten van een deal. Bovendien betalen de toeristen en niet de ondernemers de verhoging."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant