Initiatiefnemer Lutz Hollmann (rechts) samen met Jos Sprakel  in de buurt van de plek waar het zorghotel zal verrijzen. Foto: Achterhoek Nieuws
Initiatiefnemer Lutz Hollmann (rechts) samen met Jos Sprakel in de buurt van de plek waar het zorghotel zal verrijzen. Foto: Achterhoek Nieuws

Plan voor zorghotel op Beatrixpark

Algemeen

WINTERSWIJK - De ontwikkeling van het Gezondheidspark Beatrix is in volle gang en begint steeds meer vorm te krijgen, in elk geval op papier. Zo'n dertig medisch specialisten die niet in dienstverband van het SKB werken, hebben zich verenigd in een coöperatie om binnen het project een zorghotel te realiseren. De schop zal naar verwachting in 2018 de grond ingaan, de eerste voorlopige tekeningen liggen klaar, er moet nog veel nader worden ingevuld, maar het plan ligt op koers volgens Lutz Hollmann. De orthopedisch chirurg van het SKB laat zich na een bescheiden aarzeling initiatiefnemer en woordvoerder noemen van de coöperatie MSB (Medisch Specialistisch Bedrijf).

Door onze verslaggever

Nu is het nog een 'rommelbosje', dat omringd wordt door kaalslag. Het zal nog onderworpen worden aan een biologisch vooronderzoek, maar als onderdeel van een zorghotel zullen er twaalf kleine bungalows verrijzen op het perceel grenzend aan het SKB. Misschien blijft de grote markante eikenboom nog staan als het past in het idee om de percelen in te bedden in het karakteristieke Achterhoekse landschap via bomenrijen. Een bruggetje gaat de verbinding vormen met het ziekenhuis. Er wordt rekening gehouden met een mogelijke uitbreiding tot zestien woningen, maar volgens Hollmann zijn de financiële risico's op dit moment daarvoor te groot. De woningen worden energieneutraal; ze hebben geen gas of externe elektriciteit nodig. De energie komt uit zonnepanelen en/of via warmtewisseling uit de nabij gelegen diepe vijver. De bungalows worden rolstoel- en scootmobieltoegankelijk en bestaan uit een 'ziekenkamer' met douche en toilet voor de bewoner, een huiskamer, en een logeerkamer met een eigen sanitaire voorziening; er wordt 24-uurszorg en fysiotherapie geboden. Veel luxueuzer dan de voorzieningen voor tijdelijke opvang, die nu beschikbaar zijn.

Doelgroep
"De doelgroep bestaat uit mensen, die nu nog een ziekenhuisbed bezetten zonder dat het echt nodig is. Een infuusbehandeling, wonden of een nieuwe heup zijn daar voorbeelden van", aldus Hollmann.
De thuissituatie is medebepalend voor ontslag uit het ziekenhuis en indien de thuissituatie verantwoord ontslag niet toelaat, biedt tijdelijke opvang in het zorghotel de oplossing.
"Aantrekkelijk is de nabijheid van het ziekenhuis voor het geval er toch iets misgaat bij de ontslagen patiënt. Omgekeerd is voor de specialist de gang naar de bungalow ook eenvoudig als hij de toestand van zijn cliënt niet vertrouwt en is de kortere ligduur een voordeel voor het ziekenhuis. "Het te bouwen zorghotel is niet gebonden aan het ziekenhuis; voor niet strikt medische diensten kunnen we natuurlijk wel een samenwerking met het ziekenhuis aangaan", aldus Hollmann.

Vergoeding
De dienstverlening valt onder 'huisarts verplaatste zorg', waarvoor per 1 januari een vergoeding door de basisverzekering voor ziektekosten bestaat, indien de opvang op indicatie van huisarts, geriater of transferverpleegkundige plaatsvindt. "Zij kunnen de thuissituatie het beste beoordelen", zegt Hollmann. "De huisartsen hadden ook graag geparticipeerd in het zorghotel, maar dan zou er een ongewenste 'broekzak-vestzak' situatie kunnen ontstaan."
De benodigde 4500 m2 grond wordt gekocht van de gemeente, die zeer geïnteresseerd is in het plan wegens de uitstraling voor de gemeente, voor het ziekenhuis en voor de werkgelegenheid.
"Ons project levert in ieder geval 12 fte op (fte = fulltime-equivalent; red.). Voorlopig althans, want op langere termijn hopen wij ook te kunnen voorzien in een 'zorgvakantie' met het comfort van een woning en de zekerheid van een ziekenhuis vlakbij. Belangrijk daarbij is dat de overige gezondheidsprojecten goed van de grond komen. Het ligt in de bedoeling dat de marketing wat betreft de 'zorgvakantie' dan gezamenlijk wordt gedaan."

Horeca
Wat betreft de medische zaken is er genoeg knowhow voor het zorghotel. Anders is het gesteld met de vragen, die de horeca betreffen. Het omgaan met een minibar, wifi verbinding, vragen betreffende het eten, welke televisiekanalen bied je aan, wel of geen fietsenverhuur, fiscale vragen: dat zijn elementen die passen in een businessmodel, waar iemand van een hotelschool beter antwoord op kan geven. In die richting wordt ook gezocht, zeker als de uitbreiding van een toeristisch model aan de orde komt.
Het gaat tenslotte om een investeringsproject van 2,4 miljoen euro, waar niet alleen de coöperatie, maar ook ABN-AMRO geld insteekt.

Illustratie: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant