Enthousiaste sporters bij G-sportinstuif. Foto: Karin Stronks
Enthousiaste sporters bij G-sportinstuif. Foto: Karin Stronks

G-Sportinstuif met veel enthousiasme ontvangen

Algemeen

LICHTENVOORDE – Geïnspireerd door de komst van de Special Olympics naar de Achterhoek hebben instellingen, sportverenigingen, scholen en de Hamalandhal de handen ineen geslagen om meer sporten toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Outdoor, in zwembaden en op diverse maneges is er al aanbod voor deze doelgroep, op gebied van indoor sporten liggen nog veel kansen. Drie sportinstuiven zijn wellicht het begin van indoor sporten voor mensen met een beperking.

Door Karin Stronks

Perron8, onderdeel van stichting De Lichtenvoorde organiseerde onder de noemer 'Lekker in je vel'-festival clinics handbal en volleybal in Den Diek. Handbalvereniging Erix en volleybalvereniging Longa'59 verzorgden deze activiteit, die plaatsvond op 11 november. In aansluiting daarop staan drie sportinstuiven voor volwassenen, jongeren en kinderen op het programma. De eerste werd gehouden op zaterdag 25 november in de Hamalandhal. De volgende instuif is voor jongvolwassenen met een beperking op vrijdag 8 december van 18.30 tot 19.30 uur. De laatste is voor dezelfde doelgroep; dit keer kunnen mensen van alle leeftijden genieten van beachbal op woensdag 27 december van 10.00 tot 12.00 uur.

Marian Hagen en Monique Hoenderboom van volleybalvereniging Longa'59, Cindy Vreeman van handbalvereniging Erix, Esther Ottink en enkele medewerkers van ZoZijn en Johan van der Weerd, directeur van speciaal voortgezet onderwijs Het Bariet begeleidden de groepen op zaterdag 25 november. Drie volwassenen en zeventien kinderen met een beperking genoten van het sporten. Marian Hagen glimlacht: "Wij genoten volop mee!" Johan van der Weerd vult aan: "Kinderen die aanvankelijk niet mee wilden doen kwamen na verloop van tijd toch los. Mooi om te zien!"

Volleybal is op de Special Olympics van 2018 een demosport. De volleybalverenigingen Seesing Orion en Longa'59 zullen deze demo samen met Volleybal 4All Varsseveld verzorgen. Loes Lageschaar, facilitair manager van de Hamalandhal, legt uit: "Mede hierdoor zijn we met de sportinstuiven van start gegaan, als alles goed gaat en onze doelgroep raakt enthousiast, dan kunnen we teams vormen. Het ultieme doel is om sporters te laten instromen bij reguliere sportverenigingen. Maar zo ver is het nog lang niet, we leggen er geen druk op, het moet groeien. Na de drie instuiven gaan we evalueren en plannen maken over hoe we verder gaan."

De organisatoren van de sportinstuiven hebben gekeken bij Volleybal 4All Varsseveld, een initiatief van volleybalvereniging Heva-VCV. Marian Hagen vertelt: "We hoeven wat dat betreft het wiel niet uit te vinden. Heva-VCV traint een team, gevormd door kinderen met een beperking van 5 tot 12 jaar, zij delen graag hun ervaring!" Johan van der Weerd: "Er is animo bij onze doelgroep, dat is zeker. We hebben echter hulp nodig op gebied van vervoer en extra begeleiding. Hierbij is de inzet van ouders, begeleiders, vrijwilligers en de instellingen essentieel."
Op zaterdag 25 november kwamen begeleiders van ZoZijn met een groep van zeventien kinderen naar de Hamalandhal voor de sportinstuif. De kinderen maakten op een laagdrempelige manier kennis met handbal en volleybal. "Het is zo leuk om de groep te zien genieten, allemaal kunnen ze meedoen op hun eigen niveau. Als iets niet helemaal lukt, improviseren we natuurlijk. Het is net als lesgeven aan heel jonge kinderen, eenvoudige oefeningen aanbieden, kijken wat ze kunnen", zegt Cindy Vreeman van Erix. Marian Hagen: "En dit is natuurlijk ideaal, dat ZoZijn met een hele groep naar de Hamalandhal komt! Daar moet het naartoe!"

Mensen die zich willen opgeven voor een sportinstuif kunnen dat doen bij Perron8 via perron8@delichtenvoorde.nl onder vermelding van naam en leeftijd. Voor vragen kan men terecht bij de volgende personen: Johan van der Weerd, contactpersoon namens Het Bariet en Hamalandschool, tel. 06 12039208, e-mail: j.vanderweerd@hetbariet.nl ; Loes Lageschaar, contactpersoon namens HV Erix, Seesing Orion, Volleybal 4All, Longa'59 en de Hamalandhal, tel. 0544-769011, e-mail: loes@hamalandhal.nl of bij Esther Ottink, contactpersoon namens ZoZijn kind & jeugd, e-mail e.ottink@zozijn.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant