Jennifer Arends uit Zieuwent zet zich met hart en ziel in voor afgedankte honden uit de broodfok. Eigen foto

Jennifer Arends uit Zieuwent zet zich met hart en ziel in voor afgedankte honden uit de broodfok. Eigen foto

Jennifer Arends waarschuwt: ‘Koop nooit zomaar een pup!’

Maatschappij

ZIEUWENT - Ze is bekend van haar Honden Zoekgroep Achterhoek, maar Jennifer Arends uit Zieuwent doet meer voor de viervoeters. Ze vangt honden op uit de broodfok en richt zich op de Japanse rassen als de Shiba en de Akita. Arends werkt samen met asielen en haalt regelmatig afgedankte honden op uit België.

Door Kyra Broshuis

Op dit moment wonen er achttien honden bij haar. “Ik kreeg onlangs via de landelijke inspectiedienst een groep van zes honden aangeboden. Met twaalf honden was het hier al vol, en ik heb aangeboden er één of maximaal twee op te willen vangen. Er was geen andere opvang mogelijk en ik zou dan de keuze moeten maken uit een groep van zes. Dat kan ik niet en dus zijn nu alle zes honden hier. We hebben met vrienden snel een ruimte hier verbouwd en er quarantainehokken geplaatst. Als ze gewend zijn, komen ze bij de rest van de roedel. Vijf van de zes honden zijn teven. Ze zitten onder de schurft, wormen en tumoren. Van één is de staart afgehakt omdat ze anders moeilijk te dekken was. Ook zijn de stembanden doorgebrand omdat de broodfokker anders geluidsoverlast heeft. Dat mag allemaal geen geld kosten dus het gebeurt illegaal. Ik ben direct na aankomst naar de dierenarts gegaan voor de eerste zorg.” 

‘Deze honden
hebben al
zoveel
geleden,
daar moet
je niet aan
willen
verdienen’


Geen euro
Ze maakte kennis met de Japanse rassen toen ze haar eigen hond koos. “Ik zag haar foto, ze zag er verschrikkelijk uit, maar ik wist: dit is mijn hond. Deze hond heeft tien jaar in de broodfok gewerkt als moederhond en is afgedankt vanwege een baarmoederontsteking. Dan zijn de honden onbruikbaar en worden ze gedood en dat gaat niet via euthanasie om het maar zacht uit te drukken… Er wordt geen euro besteed om deze honden ook maar enigszins een waardig afscheid te geven. Afschuwelijk.” Arends werkt samen met Belgisch asiel dat afspraken heeft met broodfokkers. “Het asiel haalt de dieren op voordat ze worden gedood. Als het asiel vervolgens geen plek heeft, of ik niet, dan zullen de honden alsnog sterven.”

Valkuil
Voor de opvang ontvangt Arends ook geen vergoeding. “Ik zou ook geen euro over de rug van een hond willen verdienen, dat kan ik niet. Deze honden hebben al zoveel geleden, daar moet je niet aan willen verdienen. Deze honden zijn heel intelligent en hebben allemaal een eigen karakter. Het zijn net mensjes. De valkuil is dat veel mensen ze alleen maar aanschaffen voor hun uiterlijk. Dat gaat uiteindelijk mis omdat een hond zoveel meer is dan alleen een schattige verschijning. Bijna alle broodfokaankopen van deze rassen eindigen in een asiel.” Om de honden te kunnen helpen, heeft Arends een adoptie-op-afstandprogramma. “Mensen betalen een bedrag per maand voor een hond. Zo kunnen we het financieren. We krijgen gelukkig wel voeding gesponsord maar het is en blijft harken. Ik krijg elke dag wel een hond aangeboden. We hebben als stichting de ANBI-status, dat maakt het voor bedrijven financieel aantrekkelijk om ons te ondersteunen.”

Voorkómen
Om de ellende voor deze honden te voorkomen is het belangrijk dat mensen goed nadenken over de aanschaf van een hond, zo bevestigt Arends. “Mensen beslissen vandaag dat ze een hond willen en die moet er morgen zijn. De broodfokadvertenties komen als eerste boven op internet en als je zo’n pupje in je handen krijgt, ben je verloren. Daar zitten vaak contracten bij die heel sluw in elkaar gezet zijn. Ik ben niet tegen het fokken van honden, ik snap dat mensen een bepaald ras willen hebben, maar kijk alsjeblieft goed naar de fokker. Kijk of hij aangesloten is bij een rasvereniging en kijk altijd of de beide ouders van het dier aanwezig zijn. Zijn ze er niet? Maak dan dan je wegkomt! Koop niet zomaar een pup, de moeder zal zo weer nieuwe pups moeten krijgen dus je doet er niets goeds mee.”

‘Broodfokkers
kennen de
mazen in de
wet, eten en
drinken is
voldoende,
de rest doet
er niet toe’


Bij Arends’ stichting Safe Haven Inu Rescue kunnen mensen een hond op afstand adopteren. “Dat betekent dat de hond hier blijft wonen, maar je kunt hem of haar altijd bezoeken in onze snuffeltuin. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen van het dier. Het is heel vrijblijvend; het kan voor een paar maanden, maar ook voor jaren. We zijn met alle beetjes blij. Mensen verklaren me wel eens voor gek, waarom doe je dit? Maar dit is echt mijn roeping, het zorgen voor, het op de bres springen voor deze honden is echt mijn passie. Het is allesbehalve een roze wolk, ik ben er de hele dag druk mee maar ik zou niet anders willen en kunnen. Het is zo erg dat dit allemaal nog toegestaan is. De broodfokkers kennen precies de mazen in de wet. Eten en drinken is voldoende, de verdere behandeling van de dieren is helaas niet belangrijk...”

Adoptant of afstand worden? Kijk op safehaveninurescue.nl/Doneren

Jennifer Arends uit Zieuwent zet zich met hart en ziel in voor afgedankte honden uit de broodfok. Eigen foto

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant