Vlnr directeur Rob Los, tipgever voor de naam Sonnevanck mevrouw Kolkman, directeur Els Vos en medewerkster Miranda Rijkenbarg tijdens de opening van Sonnevanck. Foto: Kyra Broshuis
Vlnr directeur Rob Los, tipgever voor de naam Sonnevanck mevrouw Kolkman, directeur Els Vos en medewerkster Miranda Rijkenbarg tijdens de opening van Sonnevanck. Foto: Kyra Broshuis

Wonen met 24-uurs zorg in Groenlo

Algemeen

GROENLO - In de gerestaureerde oude villa aan de Lichtenvoordseweg 3 in Groenlo heeft Eminent Wonen & Zorg haar derde huis geopend. De villa heeft de oude naam 'Sonnevanck' teruggekregen en is een woonvorm waarin bewoners een kamer huren met de mogelijkheid tot 24-uurs zorg.

Door Kyra Broshuis

Comfort en geborgenheid
"Wonen is een ontzettend belangrijk onderdeel voor een goede kwaliteit van leven", legt zorgcoördinator Wilma Ouwens uit. "Daarom hebben we hier een échte huiselijke sfeer gecreëerd waar bezoek altijd welkom is, ook om te blijven logeren. De bewoners zullen hier een hoog niveau van comfort en geborgenheid ervaren. We bieden een totaalpakket met uiteraard zorg en activiteiten. Sonnevanck is een huis met hotelfunctie. De mensen hier kunnen overal gebruik van maken en overal aan meedoen, maar niets hoeft."

Eerstelijnsverblijf
Het huis telt op dit moment 17 kamers waarvan er nu 5 beschikbaar zijn voor de zogenaamde eerstelijnsverblijf. "Daarbij gaat het om kortdurende opvang, bijvoorbeeld voor herstel na een ziekenhuisopname of om mantelzorgers even een periode van rust te geven. Onze kamers zijn van alle gemakken voorzien en zeer geschikt voor herstel na een ziekenhuisopname", vertelt Ouwens. Wanneer de bewoners een verwijzing hebben van een medisch specialist of huisarts worden de kosten grotendeels vergoed door de zorgverzekeraar. "Aanstaande maandag komt onze eerste bewoner al, een man die ook zijn hond meeneemt. Ook dat kan hier, dit moet een echt thuis zijn voor de mensen."

Oude naam in ere hersteld
De officiële opening wordt verricht door directeur Rob Los die de naam bekend maakt van het derde huis in deze vorm van Eminent Wonen & Zorg. De naam is ingestuurd door buurtbewoonster mevrouw Kolkman. Villa Sonnevanck is de oude naam van het pand. Adviseur cultuurhistorie van de Omgevingsdienst Achterhoek en erfgoeddeskundige Roy Oostendorp vertelt vervolgens een boeiend verhaal over de rijke geschiedenis van het pand dat in 1894 is gebouwd door de bekende architect Jan Stuyt.

Historisch pand
"Hij tekende voor meer toonaangevende gebouwen in Groenlo zoals het Kantongerecht en het inmiddels gesloopte kantoor van de steenfabriek. Sonnevanck is gebouwd voor de familie Oosterholt en in 1928 verkocht aan de drie zussen en een broer van de familie Wallerbosch van de Winterswijkseweg. Aan het eind van de jaren '50 wordt de villa verkocht aan de ABTB die er een boekhoudkantoor van maakt. Later gaat de ABTB over in de GIBO-groep die er in blijft tot eind jaren negentig. In 2002 wordt het pand verkocht aan Beeckendael Makelaardij die in 2007 failliet gaat. Het pand staat dan enkele jaren leeg voordat in 2012 een particuliere zorginstelling het koopt, verbouwt en een grote vleugel aanbouwt." Nu is het pand dus in handen van Eminent Wonen & Zorg dat ook twee gelijksoortige en zeer succesvolle huizen in Ruurlo heeft.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant