Columns

Kijkjes van de Grolse Stadstoren | Onverwacht effect van de dahlia

De Torenwachter: het onverwachte effect van de dahlia

Die dahlia's hebben hier wat te betekenen deze weken, beste Grollenaren. Met miljoenen overspoelen ze de Achterhoek. Lang hebben wij hier de toon gezet met een meer dan imposant bloemencorso, maar in verband met het broodnodig 'meer bewegen' van de burger, hebben wij besloten dat de mensen langs de dahlia's (panelen) moeten lopen in plaats van andersom. Een kwestie van keuzes, nietwaar? Andere plaatsen zijn handig ingesprongen in de ruimte die wij hebben geboden. Toppie.

Zondag is Lichtenvoorde aan de beurt; het op één na grootste bloemencorso. Maar daar zijn nu problemen gerezen, dat willen jullie niet weten. Dat willen jullie wel weten? Oké. In China was bekend geworden dat de hele Achterhoek nu vol zit met dahlia's, die heten daar 'watoens'. Wat doet dat ertoe, dat doet er niet toe, maar zo heten ze daar. 'Watoens'.

Ze dachten daar in China meteen aan een soort Achterhoekse Keukenhof, met enorme dahliavelden die te bezichtigen zijn. Ze spraken eerst wat moeilijk van 'Kuikenhof' en toen meldde zich meteen de Kuikenbroederij hier, die waren er als de kippen bij. Ze hadden een heel plan uitgebroed. Maar visten achter het net. Maar de Chinezen kwamen wel met honderden bussen naar hier; ze wisten door te dringen tot Lichtenvoorde nadat eerder Zuid-Koreanen het al tot Varsseveld hadden gebracht.

In Lichtenvoorde dacht het organiserend comité dat ze vele duizenden Chinezen zondag langs de route zouden krijgen. Dat zou een financiële klapper worden want de teller bleef maar doorjagen en met zoveel geld zou na een paar jaar het op één na grootste corso vanzelf het grootste corso worden van Nederland en verre omgeving. Ze namen ook meteen contact op met het gemeentebestuur van Oost Gelre dat met een zware delegatie samen met het organiserend comité de schier eindeloze rij bussen met enthousiaste Chinezen erin aan de grens van de gemeente stond op te wachten. Maar er waren ook wethouders die er nu stiekem de pest in hadden dat er geen autobaan naar Lichtenvoorde was aangelegd en dat ze het nu nog steeds met die oude N-18 moesten doen.

"Watoens", schreeuwden de Chinezen meteen, aangevende dat ze de dahliavelden wilden zien. Zondag, zei het comité, zondag pas en dan ook pas betalen, dan pas 'pingping' en ze lieten dat zien met duim en wijsvinger om ze niet te veel af te schrikken en om een beetje in hun eigen taal te blijven. Een Chinees woordvoerder, die zeer gebrekkig Nederlands sprak maar wel de vertolker was van de gevoelens van het Chinese legioen, riep maar steeds 'watoens', tussen watoens en niet langs route, niet nooit, maar hij bedoelde natuurlijk nooit niet.

Wat er toen ontstond was een regelrecht drama. De Chinezen wilden door de dahliavelden wandelen alsof het de Keukenhof was, maar dat was niet de bedoeling. Op die velden stonden reeds vele duizenden Lichtevoordenaren die de dahlia's plukten en dat is monnikenwerk. Niet plukken, riep de Chinese woordvoerder, met jat afblijven van bloem, bloem gaat dood, jij dooie dahlia worden. Bloem in veld hoort; niet op wagen vastbinden.

Het werden rumoerige uren daar op die dahliavelden rond Lichtenvoorde. "Dat bunt rare Chinezen", riep een van de plukkers die helemaal niet begreep waar al die opwinding voor diende. Het gemeentebestuur probeerde nog te redden wat er te redden viel; misschien in speeltuin verpozing zoeken, zeiden ze tegen de Chinese woordvoeder. Op wip wap, want dat leek hun wel een aardige Chinese uitdrukking.

Ze hebben uiteindelijk alles nog een beetje onder de pet kunnen houden. Zondag gewoon het op één na grootste corso. Zo hoort het ook.


Torenwachter

Meer berichten