Retranchement, Holtkampspad en Panneman worden de nieuwe straatnamen op De Laarberg.
Retranchement, Holtkampspad en Panneman worden de nieuwe straatnamen op De Laarberg. (Foto: Kyra Broshuis)

Nieuwe straatnamen op De Laarberg

GROENLO - Retranchement, Holtkampspad en Panneman moeten de de nieuwe straatnamen worden op industriepark De Laarberg. Dat is een voorstel van het college. Op De Laarberg wordt een aantal nieuwe wegen gerealiseerd en een aantal wegen verlengd.

Door Kyra Broshuis

De bestaande Holtkampsweg is een onverharde weg die loopt van de Noordgang naar de Oude Borculoseweg, oversteekt en eindigt bij een boerderij met adres Holtkampsweg. De Werkgroep Straatnaamgeving Oost Gelre (WSOG) wil het onverharde gedeelte tussen de Noordgang en Oude Borculoseweg hernoemen naar Holtkampspad omdat dit een fietspad wordt en ontoegankelijk voor autoverkeer. “Hiermee willen wij voorkomen dat men probeert op deze weg te komen via de navigatie”, legt wethouder Karel Bonsen uit.

Met hulp van de OVG
De Oudheidkundige Vereniging Groenlo (OVG) is met een aantal voorstellen gekomen. Daarmee wordt een al langer bestaande traditie voortgezet om ook met behulp van straatnamen de historie onder de aandacht te brengen. De OVG heeft de nieuwe namen Retranchement en Panneman voorgesteld. De naamgeving Retranchement komt uit de Grolse linie en volgens de OVG heeft deze gestaan waar nu de weg genoemd ‘Redan’ ligt.” Een retranchement, Frans voor beperking, vermindering, verkorting; verschansing, veld- of legerschans, is een vestingwerk zonder vaste grondvorm. Dit kan de vorm aannemen van een losse hoofdwal met bastions. In de tijden van de Grolse linie heeft het feitelijke retranchement gelegen waar nu de weg genoemd met de naam Redan ligt. Het is de wens van de OVG om de weg Redan te hernoemen naar Retranchement en de naam Redan te gebruiken bij een van de nieuwe wegen. Redan kan makkelijk hernoemd worden omdat deze weg nog niet gebouwd is en er nog geen adressen uitgegeven zijn. De OVG heeft voorgesteld dat Redan gebruikt wordt voor de kortere weg die parallel aan Holtkampsweg wordt gebouwd.”

Groot Hoornwerk
Met de nieuwe Retranchement wordt nog meer de aandacht gevestigd op de Grolse circumvallatielinie uit 1627 die deels bij De Laarberg ligt. Het Groot Hoornwerk, zoals het nieuwste deel van De Laarberg heet, bestaat uit een drie meter hoge aarden wal van 100 bij 130 meter en ligt exact op de plek waar het hoornwerk in 1627 gevestigd was. Vanaf de N18 is het Groot Hoornwerk goed te zien als een grote rechthoek langs het water.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden