Oudheidkundige Vereniging Groenlo 45 jaar jong!
<p>Wijlen Joep van der Pluijm (midden) presenteert zijn boek ‘Een vestingstad vertelt’ bij het 40-jarig bestaan van de OVG in 2016. Foto: Theo Huijskes</p>

Wijlen Joep van der Pluijm (midden) presenteert zijn boek ‘Een vestingstad vertelt’ bij het 40-jarig bestaan van de OVG in 2016. Foto: Theo Huijskes

Oudheidkundige Vereniging Groenlo 45 jaar jong!

Een in het vestingstadje niet meer weg te denken club

Door Theo Huijskes

GROENLO - Het is weliswaar geen officieel jubileum, maar het verdient in het huidige coronatijdperk best een vermelding. Oudheidkundige Vereniging Groenlo bestaat 45 jaar. De vereniging, die niet alleen bij de inwoners van Groenlo, maar zeker ook bij elders in den lande of zelfs in het buitenland woonachtige, geboren Grollenaren hoog in het vaandel staat, is opgericht op 15 januari 1976. Dit in de aanloop richting het jaar 1977, waarin Groenlo het feit vierde dat men 700 jaar stad was. Groenlo kent een lange, rijke en waardevolle traditie en de Oudheidkundige Vereniging Groenlo stelt alles in het werk om op een actieve, inspirerende wijze het verleden van het stadje in ere te houden.

Vereniging draagt bij aan het toekomstperspectief van de Grolse historie

Zo valt het mogelijk niet direct op bij iedere ingezetene van Groenlo en wordt het zij het onbewust niet altijd onderkend, maar de Oudheidkundige Vereniging Groenlo heeft op tal van terreinen haar waarde voor de stad Groenlo. Dit laatste niet alleen met het oog op het verleden, maar zeker ook wat betreft de historische toekomst van het vestingstadje. Zo streeft de vereniging naar het verjongen van het bestuur. Want wie de ‘jeugd heeft, heeft de toekomst. Ook richt zij zich sterk op het aspect digitalisering om op die manier niet alleen historisch materiaal nog sneller beschikbaar te krijgen voor geïnteresseerden’, maar het zo ook voor de jeugd gemakkelijker te maken naar historisch materiaal te zoeken. 

Nieuwe leden zijn te allen tijde welkom!

Om op deze manier niet alleen belangstellende inwoners alsmede ex-inwoners van Groenlo en daarnaast ook de gemeente Oost Gelre van dienst te kunnen zijn, legt de OVG zich reeds jaren achtereen toe op onder andere het meewerken aan het organiseren van de jaarlijkse Open Monumentendag, tevens Nationale Orgeldag. Ook zijn zij al sinds jaar en dag actief in de gemeentelijke monumentencommissie. Tevens zorgt de OVG voor het aanleveren van historische namen voor de straatnaamgeving. En zij stimuleert vooral ook op allerlei manieren het historisch onderzoek naar het verleden van Groenlo. De vereniging telt thans circa 800 leden, maar nieuwe leden zijn te allen tijde welkom. De verschuldigde contributie bedraagt slechts 15 euro op jaarbasis. In ruil daarvoor krijgt men onder andere gratis toegestuurd dan wel aangereikt het magazine ‘Grols Verleden’. Nummer 22 in jaargang 19 van dit blad is in december 2020 verspreid. Aanvullende informatie daarover treft u aan in een advertentie elders in deze krant!

Kijk voor nadere informatie op www.ovgroenlo.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden