<p>Een impressie van de hoogte van de windmolens...</p>

Een impressie van de hoogte van de windmolens...

(Jos Beernink)

Grondeigenaren benaderd voor windmolens

OOST GELRE - Verschillende bewoners van het buurtschap Eefsele bij Groenlo zijn benaderd door initiatiefnemers van windmolenparken. Aan de grondeigenaren wordt gevraagd of zij eventueel belangstelling hebben om grond beschikbaar te stellen. Ook eigenaar met gronden aan de Zieuwentseweg, Boschlaan en Storckhorsterdijk in Lichtenvoorde zijn gepolst. Het zou gaan om een windmolenpark met 13 windmolens met een tiphoogte van 230 meter. Dat zegt de PvdA.

Door Kyra Broshuis

Enorme impact
De partij wil van het college weten wat de plannen zijn en of er al contacten zijn met ontwikkelaars en wat het eventuele tijdspad is. “Een dergelijk park heeft een enorme impact op het landschap in de verre omtrek van dit gebied”, zo zegt Annelies Donderwinkel van de PvdA. Met de tiphoogte van een windmolen of windturbine wordt het bovenste puntje van een wiek bedoeld als die recht overeind staat. De stroomopbrengst is afhankelijk van de hoogte van de windmolen; hoog in de lucht waait het vaker en harder. In het algemeen geldt de volgende regel; bij de verdubbeling van de lengte van de wieken, verviervoudigt de opbrengst in kWh.

Beleid
Oost Gelre heeft beleid opgesteld voor de opwekking van duurzame energie. Dat voorziet in besparing door inwoners en bedrijven, zon op dak, windmolens en zonneparken. Wethouder Porskamp benadrukt dat deze energiemix noodzakelijk is. “Het is geen kwestie van het ene doen en het andere laten. Als we ook maar in de buurt van onze doelstelling willen komen, hebben we ze allemaal nodig. Ik hoor vaak de opmerking dat we eerst de daken vol moeten leggen voor we aan zonneparken of windmolens beginnen. Maar zelfs met alle daken vol gelegd halen we de doelstelling niet. We kunnen echt niet zonder die energiemix.”

Gevoelig onderwerp
Volgens de wethouder krijgt de gemeente steeds meer vragen over de mogelijkheden van het realiseren van windturbines in Oost Gelre. “Er zijn dus zeker mensen die interesse hebben. Het is veelbesproken en gevoelig onderwerp en wij erkennen de impact van de windmolens op de omgeving. Op dit moment is er echter nog geen sprake van concrete plannen of aanvragen. “Als er een plan wordt ingediend gaan we dat eerst zorgvuldig toetsen. De volgorde daarin is dus eerst een ambtelijke toetsing, daarna een gesprek met de omgeving en pas daarna een besluit of we aan een initiatief principemedewerking willen verlenen.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden