De familie Bomers is blij dat hun bedrijf is verfraaid met prachtige kunstwerken en nu onderdeel uitmaakt van de Silo Art Tour Achterhoek. Foto: Kyra Broshuis

De familie Bomers is blij dat hun bedrijf is verfraaid met prachtige kunstwerken en nu onderdeel uitmaakt van de Silo Art Tour Achterhoek. Foto: Kyra Broshuis 

Silo Art Tour Achterhoek uitgebreid met locatie Kraanswijk bij Groenlo

Cultuur

Prachtige afbeeldingen op silo’s bij Koeientuin

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Bij Koeientuin Kraanswijk van de familie Bomers aan de Klaverdijk 3 zijn dinsdagmiddag drie prachtige kunstwerken onthuld. Deze kunstwerken maken deel uit van de Silo Art Tour Achterhoek en zijn de zevende locatie in de toer. Eerder al werden kunstwerken in Aalten, Winterswijk, Lochem, Bronckhorst, Oude IJsselstreek en Doetinchem opgeleverd. 

De Silo Art Tour is ontstaan door een idee van Suzanne Ruesink uit Aalten. Zij had in Australië kunstwerken op silo’s gezien en wilde dat ook graag op haar eigen bedrijf laten uitvoeren. “Van daaruit is het plan bedacht om tien kunstwerken in tien Achterhoekse gemeente te plaatsen bij bedrijven die een link hebben met de agrarische sector”, vertelt Annemiek Riefel van Achterhoek Toerisme. Zij heet betrokkenen, buren, vrienden en andere genodigden van harte welkom bij de Koeientuin. “Dat dit bedrijf een link heeft met de sector is wel duidelijk”, grapt Riefel terwijl de loeiende koeien haar welkomstwoord praktisch onmogelijk maken. 

‘Past perfect bij ons bedrijf’
Ondernemers Chris en Inge Bomers van de biologische boerderij Kraanswijk waren in eerste instantie sceptisch over de plannen. “We vroegen ons af of het wel iets voor ons zou zijn. Als we nu het eindresultaat zien, dat is prachtig en past het perfect bij ons bedrijf. Het is een ook hele mooie binnenkomer voor de de gasten van onze groepsaccommodatie.” Op het terrein van Bomers zijn drie kunstwerken aangebracht door de Vlaamse kunstenaar SMOK (Bart Boudewijn). SMOK is al sinds 1986 bezig met graffiti. Tegenwoordig zijn zijn werken eerder te plaatsen bij de straatkunst. Op muren, groot en klein, maakt hij vrij realistische werken, meestal met dieren, natuur of klimaat als onderwerp. De kunstenaar realiseerde meerdere kunstwerken op het terrein van Koeientuin Kraanswijk. “De kleuren zijn bewust gekozen en vertellen een verhaal. Zo staat de kleur oranje voor de warmte die hier wordt opgewekt. Op deze plek worden afvalstoffen van de koe omgezet in biogas”, zo verklaart SMOK.

Bosdieren
Op een grote deur is een koeienkop geschilderd en op silo’s aan de weg én op het terrein staan koeien afgebeeld. Wat Bomers betreft is het hiermee niet klaar: “Ik vind nu zelfs dat er nog wel iets bij mag komen.” Bomers legt de aanwezigen uit dat koeien van oorsprong bosdieren zijn en geen weidedieren zoals vaak wordt aangenomen. “Een koe gaat graag even de weide in maar staat bij voorkeur in een natuurlijke en beschutte omgeving. Wij hebben ons best gedaan om dit zoveel mogelijk na te bootsen met een open stal die opgaat in het landschap.” De koeien hebben het hier zichtbaar naar hun zin. Er ligt zand en er staan een aantal bomen- en struikenrijen.

Landschap en cultuur
Wethouders Jos Hoenderboom en Marieke Frank van de gemeente Oost Gelre zijn zeer te spreken over het project. “Hiermee laten we zien dat het buitengebied van de Achterhoek heel veel te bieden heeft. Dit is voor ondernemers in het gebied een prachtige manier om zichzelf op de kaart te zetten. Deze manier van kunstuiting is heel toegankelijk en geeft echt beleving. Landschap en cultuur komen hier samen.” Met deze nieuwe locatie van de Silo Art Tour Achterhoek staat de teller inmiddels op zeven deelnemende gemeenten. De tour bevat nu 318 kilometer aan fiets- en autoroutes. Tot het eind van de zomer wordt er in de Achterhoek hard gewerkt aan de laatste locaties. Schuren, silo’s en andere agrarische objecten worden getransformeerd tot kunstwerken. Naar verwachting kan men komende zomer een tour maken door de tien Achterhoekse gemeenten. Tot die tijd is het proces van de kunstwerken te volgen via sociale media (@siloarttourachterhoek) en de website www.siloarttourachterhoek.nl.

Beltrum
In Beltrum wordt al gewerkt aan het volgende onderdeel van de Silo Art Tour. Kunstenaar Marcus Debie, artiestennaam Gomad, gaat een creatie aanbrengen op de silo van het oude mengvoederbedrijf bij Boerenshop De Vuurdoorn aan de Zieuwentseweg. Het realiseren van al deze kunstwerken is mogelijk dankzij de betrokkenheid van meer dan 30 partijen waaronder Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek, LEADER Achterhoek en tien gemeenten. Met de Silo Art Tour wil de organisatie de zichtbaarheid en aantrekkelijkheid van de Achterhoek vergroten en de identiteit en trots van deze streek versterken. 

Op 3 silo's op het bedrijf zijn afbeeldingen geschilderd. Foto: Kyra Broshuis
Deze silo staat aan de weg en is dus goed zichtbaar voor alle voorbijgangers. Foto: Kyra Broshuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant