Op de begane grond, in het bouwdeel naast de historische trap, wordt de ingang van het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog gevestigd.

Op de begane grond, in het bouwdeel naast de historische trap, wordt de ingang van het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog gevestigd.

Kyra Broshuis

Stadhuis Groenlo wordt deels museum

Cultuur

Verlengstuk van het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Het heeft even geduurd maar het stadhuis in Groenlo krijgt deels een nieuwe invulling. Hart voor vesting Grolle, een door enkele Grollenaren opgerichte stichting, heeft een verzoek ingediend om een deel van het stadhuis te huren. Dat deel zal als verlengstuk van het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog gebruikt gaan worden. 

Het hoofddeel van dat museum wordt gevestigd in de tegenover gelegen Oude Calixtuskerk. Hart voor vesting Grolle wil de leefbaarheid en de woonomgeving van Groenlo op sociaal, historisch en cultureel gebied bevorderen en de vestingstad op de kaart zetten. Het is de bedoeling dat het deel van het stadhuis in eerste instantie voor 5 jaar verhuurd wordt aan Hart voor vesting Grolle. 

Historisch
Wethouder Bart Porskamp vertelt: “In het stadhuis worden onderdelen van het nieuwe museum ondergebracht. Hierbij kun je denken aan kaartverkoop en winkel, kantoorruimte voor de directeur en medewerkers en een expositieruimte. Met het onderbrengen van ondersteunende functies blijft er in de Oude Calixtus meer ruimte over. Met de verhuur maken we een mooie stap om Groenlo als vestingstad verder neer te zetten. Het stadhuis is een historisch gebouw en vormt een mooie combinatie met het toekomstige gebruik. We krijgen zo een aantrekkelijke recreatieve functie in het hart van Groenlo.” Door de gedeelde functie van museum ontstaat er een directe gebruiksverbinding tussen de Oude Calixtus en het stadhuis. Het stadhuis krijgt daarmee weer een publieksfunctie aan de Markt. Met de plannen is rekening gehouden met de bestaande functies in het stadhuis. De raadzaal blijft onveranderd. Wel zullen er enkele ruimten aangepast moeten worden om fractiekamers goed onder te brengen.

Stadhuis blijft behouden
Stefan Kok van Hart voor Vesting Grolle is blij met de overeenkomst. “Het is heel mooi dat zo het stadhuis voor Groenlo als openbaar en publiek toegankelijk gebouw behouden kan blijven. We hebben samen met het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog en de gemeente een vlekkenplan opgesteld waarbij de raadszaal en de onlangs vernieuwde VVV kunnen blijven functioneren en er voor deze functies weinig hoeft te veranderen.”

Tegenover de Oude Calixtuskerk, in het bouwdeel naast de monumentale trap aan de Mattelierstraat, zal op de begane grond de entree voor het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog komen. Hier komt de ticketbalie waar de entreekaarten gekocht kunnen worden en daarnaast ook de museumwinkel en het museumcafé. Via het erachter gelegen trappenhuis kan de bezoeker van het museum vervolgens de tweede verdieping bereiken.
In het monumentale gedeelte van het stadhuis, met prachtig uitzicht op de Markt van Groenlo, zullen twee zalen voor wisseltentoonstellingen en exposities ingericht worden. Op de eerste verdieping is ruimte voor het kantoor van de museumdirecteur en een vergaderruimte. Faciliteiten als een lift en toiletten zullen gedeeld worden met de bestaande gebruikers, die al in het pand zitten. “Het vlekkenplan zal nu nader uitgewerkt worden waarbij vanuit de gemeente ook de verduurzaming van het pand meegenomen zal worden”, zo zegt Kok.

Deel blijft (nog) onbenut
Door verhuur aan Hart voor vesting Grolle blijft er een nog een deel van het gebouw onbenut, bevestigt Porskamp “Voor dit deel is wel een initiatief gaande maar het is nog niet duidelijk in hoeverre de initiatiefnemer de ruimte daadwerkelijk kunnen huren. Het nu verhuren van een deel van het stadhuis aan Hart voor vesting Grolle maakt het verhuren van dit leegstaande deel aan een andere partij echter niet onmogelijk. Sterker, de gekozen delen die de stichting wil huren maakt medegebruik door anderen zeker mogelijk en de bestaande functies kunnen ook blijven bestaan.”

Het monumentale stadhuis staat grotendeels leeg omdat de Sociale Dienst Oost Achterhoek en Werkbaan Oost per 1 januari 2022 hun krachten hebben gebundeld. Samen vormen ze de nieuwe organisatie Fijnder die haar intrek heeft genomen in een pand op de Laarberg. Het stadhuis in Groenlo heeft daarmee een grote gebruiker verloren. Het pand is nog wel in gebruik door de VVV op de begane grond. Ook de raadszaal en enkele fractiekamers zijn in gebruik. Het stadhuis doet ook dienst als trouwlocatie. 

Het is de bedoeling dat het nieuwe museum medio 2024 de deuren opent. Het museum wil het hele Nederlandse verhaal rondom de 80-jarige oorlog vertellen. Er wordt ingezet op jaarlijkse 20.000 betalende bezoekers. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant